3 stappen om je goed te voelen over jezelf

Life coach geeft tips voor meer eigenwaardeJe goed voelen over jezelf heeft een positieve invloed op jouw welzijn en zelfs op jouw gezondheid.

Wie zich goed voelt over zichzelf, is ook actiever, en gemiddeld ook gelukkiger en gezonder dan wie zich waardeloos voelt.

Met deze drie stappen kan je jezelf weer wat beter voelen, wanneer het moeilijker gaat.

Stap 1: Denk anders over jezelf

Als ik je zou vragen om jezelf te beschrijven, wat zou je dan zeggen? Wat zijn de eerste adjectieven waarmee je zou komen? Jouw zelfwaarde kan ingeschat worden door de eerste 5 woorden die je gebruikt om deze vraag te beantwoorden. Ben je met negatieve adjectieven gekomen, dan begin je best met anders over jezelf te denken.

In plaats van op je tekortkomingen te focussen, richt je je beter op die zaken die jou bijzonder maken. In plaats van te zeggen ‘Ik ben maar een gewone bediende,’ kan je trots zijn op jezelf als een ‘fijne mama’ of een ‘toffe papa’ bijvoorbeeld. Wees trots op wat je bereikt hebt in plaats van je zwakten in de schijnwerpers te plaatsen.

Stap 2: Daag negatieve zelfspraak uit

We hebben allemaal een stemmetje in ons, bij elke situatie waarin we ons bevinden geeft het een interpretatie. Deze ‘zelfspraak’ is gebaseerd op jouw waarden, overtuigingen en (on)bewuste gedachten. Als jouw zelfspraak vooral negatief is, dan is het heel moeilijk om je goed te voelen over jezelf.

Wat je daaraan doet? Leer om je bewust te worden van deze negatieve zelfspraak en daag deze negatieve en irrationele gedachten uit. Stel vragen als ‘Is dit waar?’, ‘Is het echt zo erg?’ of ‘Wat kan ik doen om dit op te lossen?’. Overwin zelfbelemmerende gedachten met positief en realistisch denken.

Stap 3: Maak tijd voor jezelf

In deze hectische wereld maken we vaak geen prioriteit van onszelf. We zorgen voor anderen, en geven hen zo een goed gevoel. Welnu, geef ook jezelf een goed gevoel: maak er een punt van om elke dag wat tijd te reserveren om dingen te doen die je echt graag doet. Aandacht voor jezelf verbetert jouw gevoel van eigenwaarde. Want je bent het waard om tijd aan te besteden.

We voelen ons niet 24 uur per dag en zeven dagen per week perfect gelukkig over onszelf en ons hele leven. Daarom voelen we ons af en toe wat minder goed. Maar gelukkig zijn onze gedachten en gevoelens niet permanent en bestaan er zo veel manieren om onszelf graag te zien, te aanvaarden en ons goed te voelen.

Wat doe jij om jezelf goed te voelen?

Deel jouw antwoord via het reactieveld hieronder, of deel dit artikel met jouw netwerk. Dat kan ook via LinkedIn, Facebook en andere netwerken: gebruik gerust de onderstaande knoppen daarvoor.

Meer lezen:
5 manieren om meer van jezelf te houden
Geef me eens wat meer zelfwaardering, alsjeblieft!
4 tips om krachtiger in het leven te staan

Als coach help ik jou om met meer zelfvertrouwen het beste uit jezelf te halen, en je volledige potentieel te bereiken. Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail.
Schrijf je daarom nu in via deze link:

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Life Coaching en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op 3 stappen om je goed te voelen over jezelf

 1. Maarten Smit zegt:

  Om mijzelf nog beter te voelen sta ik regelmatig stil bij een spiegel. Dan kijk ik mijzelf aan en zeg nadrukkelijk; Ik hou van mij !
  Werkt altijd. Loop altijd met een gimlach bij de spiegel vandaan.

  Like

 2. wimannerel zegt:

  Schitterend! Dankjewel voor jouw bijdrage, Maarten!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.