Waarom angst wel goed is voor jou

life coaching en angstOp het artikel “het gevaar van alles onder controle te hebben” kreeg ik heel wat reacties. Het blijkt heel herkenbaar: controle willen hebben in het leven en net daardoor angstig worden. Onder meer kreeg ik de vraag: wat kan je effectief doen om vrijheid te omarmen?

Mijn eerste reactie is dan: om vrijheid te ervaren, moet je precies je angst omarmen. Enkele maanden geleden las ik net daarover een boek: “Feel the fear, and do it anyway” van Susan Jeffers.

Mensen met pleinvrees of met een angst voor spinnen of slangen, krijgen cognitieve gedragstherapie bij een psycholoog. Dat betekent dat de gedachten over het voorwerp van de angst worden uitgedaagd. Bijvoorbeeld, wat kan een spin je nu eigenlijk aandoen? Of, hoe groot is de kans dat je flauwvalt op straat? Het deel gedragstherapie zit hem in wat Jeffers omschrijft als “do it”. Je kunt heel lang praten over hoe onschuldig spinnen zijn, maar uiteindelijk helpt het pas als je er een keer mee in aanraking bent geweest. Hoe eng of akelig dat ook is.

Wat interessant is bij Jeffers is dat het bij haar gaat om de angst die persoonlijke groei bedreigt. De angst die er voor zorgt dat mensen liever ongelukkig in hun huidige job blijven, dan dat ze op zoek moeten naar een nieuwe job. De angst die zorgt dat mensen bij hun partner blijven, ook al mishandelt hij hen. Liever de mishandeling doorstaan, dan alleen overblijven en weer op zoek gaan naar een nieuwe partner.

Jeffers daagt ons uit om angst niet te zien als een rood, maar als een groen verkeerslicht. Angst betekent dat je op de goede weg zit naar persoonlijke groei. Een leven zonder angst betekent waarschijnlijk dat we vast zitten in oude gewoontes en niet bewust leven. Wanneer we angst voelen moeten we dus niet terugdeinzen, maar het gewoon doen!

Uiteindelijk zijn we bang omdat we denken dat we iets niet aan kunnen. We durven bijvoorbeeld niemand mee uit te vragen, omdat we denken dat we een afwijzing niet aankunnen. Net zoals we geen ontslag durven nemen, omdat we bang zijn dat we het niet aankunnen om een nieuwe baan te moeten zoeken. Als coach ga ik dan onder meer in op de onderliggende overtuigingen die de blokkade in stand houden. Om dan – als de coachee dat wil – deze overtuiging te vervangen door een andere die wél vooruithelpt.

Wat is een angst die jou tegenhoudt om verder te groeien?

Als mental coach leer ik jou hoe je meester wordt over jouw angsten en de beste versie van jezelf wordt, om zo ook stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je nu in via deze link omdat je dan niet langer deze tips moet missen:

P.S. Wanneer je tot hier hebt gelezen en dit een waardevol artikel vindt, deel het dan nu via de FacebookLinkedIn of Pinterest-knop omdat je zo jouw vrienden mee inspireert. Dankjewel!

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Life Coaching en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.