
“Soms weet ik echt niet hoe ik mezelf kan motiveren en ben ik maar aan het uitstellen,” zuchtte hij, “en nochtans zijn er ook momenten waarop ik heel makkelijk gemotiveerd raak.”
Motivatie is een raar beestje. Deze coachingklant worstelde er echt mee.
We kunnen vaak iets lang uitstellen. Maar op een bepaald moment wordt de pijn om iets niet te doen groter dan de pijn om het wel te doen. Wanneer we gemotiveerd zijn, is het makkelijker om het ongemak van actie te dragen dan de pijn van hetzelfde te blijven. We overschrijden een mentale drempel – meestal na weken van uitstel en in het zicht van een naderende deadline – en dan wordt het pijnlijker om het werk niet te doen dan om het wel te doen.
En dan is de vraag: wat kan je doen om het waarschijnlijker te maken dat je deze mentale drempel overschrijdt en gemotiveerd raakt?
De grote misvatting over motivatie
We hebben vaak de misvatting dat motivatie ontstaat door het passief bekijken van een motiverende video of het lezen van een inspirerend boek.
Maar motivatie is vaak het resultaat van actie, en niet de oorzaak ervan. Aan de slag gaan, zelfs op een heel kleine manier, brengt je op een natuurlijke manier in beweging.
Je hebt niet veel motivatie nodig als je eenmaal begonnen bent met een gedrag. Bijna alle weerstand bij een taak zit in het begin. Het is vaak makkelijker om een taak af te maken dan het was om eraan te beginnen.

Maak het dus makkelijk om te beginnen.
Veel mensen komen nooit toe aan studeren/sporten/een bedrijf starten/… omdat ze zich altijd afvragen wanneer ze de volgende keer gaan studeren/sporten/een bedrijf starten/….
Als je geen tijd hebt gepland waarop je elke week studeert, zul je dingen zeggen als: “Ik moet gewoon de wilskracht vinden om het te doen.”
Als je workout geen vast moment heeft, dan word je elke dag wakker met de gedachte: “Ik hoop dat ik vandaag gemotiveerd ben om te gaan sporten.”
Als je bedrijf geen marketingplan heeft, dan ga je duimen dat je een manier vindt om de boodschap over te brengen (naast al het andere dat je moet doen).
Een schema voor jezelf opstellen zet jouw beslissing op automatische piloot door je doelen een tijd en een plaats te geven. Het maakt de kans groter dat je doorgaat, ongeacht je motivatie. Dus wacht niet langer tot de motivatie of inspiratie toeslaat en maak een schema voor jouw gewoonten.

Maar wat als ik geen goesting heb?
Hoe motiveren sommige van de meest productieve artiesten ter wereld zichzelf? Ze stellen niet alleen schema’s op, ze bouwen rituelen op.
Veel beroemde creatieven hebben rituelen. In zijn boek Daily Rituals: How Artists Work, merkt auteur Mason Currey op dat veel van ’s werelds grootste kunstenaars een consequent schema volgen.
- Pulitzerprijswinnaar Michael Chabon schrijft vijf nachten per week van 10 uur ’s avonds tot 3 uur ’s nachts.
- Maya Angelou huurde een plaatselijke hotelkamer en ging daar schrijven. Ze kwam om 6.30 uur aan, schreef tot 2 uur ’s middags en ging dan naar huis om haar werk te bewerken. Ze sliep niet eens in het hotel.
- Haruki Murakami staat om 4 uur ’s morgens op, schrijft vijf uur en gaat dan joggen.
Hoe zou jij ritueel en routine kunnen toepassen om gemotiveerd te raken? Dit zijn enkele voorbeelden:
Wil je consequenter sporten? Gebruik dezelfde opwarmroutine.
- Wil je beter slapen? Volg een routine die jouw dag afsluit voordat je naar bed gaat.
- Wil je creatiever zijn? Volg een creatief ritueel voordat je begint met schrijven of schilderen of zingen.
- Wil je elke dag stressvrij beginnen? Creëer een vijf minuten durend ochtendmeditatie ritueel.
De kracht van een ritueel is dat je niet hoeft na te denken om je gedrag in gang te zetten.
Je moet geen beslissing meer nemen: Wat moet ik eerst doen? Wanneer moet ik dit doen? Hoe moet ik dit doen?
De meeste mensen komen nooit in beweging omdat ze niet kunnen beslissen hoe ze moeten beginnen. Je wil dat het beginnen van een gedrag makkelijk en automatisch gaat zodat je de kracht hebt om het af te maken wanneer het moeilijk en uitdagend wordt.
Hoe maak je van motivatie een gewoonte?
Neem deze drie eenvoudige stappen om betere rituelen op te bouwen en van motivatie een gewoonte te maken.
Stap 1: Start jouw routine zo makkelijk dat je er geen nee tegen kunt zeggen
Voor veel mensen begint de routine om te sporten met het aantrekken van hun sportschoenen. Dat is zo makkelijk dat ze er geen nee tegen kunnen zeggen.
Het belangrijkste deel van elke taak is beginnen. Als je in het begin niet gemotiveerd kunt raken, dan zul je merken dat motivatie vaak pas na het begin komt.
Stap 2: Breng jezelf fysiek in beweging
Een gebrek aan mentale motivatie is vaak gekoppeld aan een gebrek aan fysieke beweging. Stel je eens voor hoe je er lichamelijk bij zit als je je depressief, verveeld of ongemotiveerd voelt. Je beweegt niet veel. Misschien zit je zelfs wat voorovergezakt.
Het tegenovergestelde is ook waar. Als je lichamelijk in beweging bent, dan is het veel waarschijnlijker dat je je mentaal betrokken en energiek zult voelen. Het is bijvoorbeeld bijna onmogelijk om je niet levendig, wakker en energiek te voelen als je aan het dansen bent.

Stap 3: Volg elke keer hetzelfde patroon
Volg een reeks handelingen die je altijd uitvoert voordat je een specifieke taak uitvoert. Die routine vertelt je geest: “Dit is wat er gebeurt voordat ik ___ doe.”
Uiteindelijk wordt deze routine zo verbonden met je prestatie dat je door het simpelweg uitvoeren van de routine in een mentale staat wordt getrokken die klaar is om te presteren. Je hoeft niet te weten hoe je motivatie kunt vinden, je hoeft alleen maar aan je routine te beginnen.
Dit is belangrijk, want als je niet gemotiveerd bent, is het vaak te veel werk om te bedenken wat je nu moet doen. Als je dan voor een andere beslissing staat, zul je vaak besluiten om gewoon te stoppen. De routine vooraf lost dat probleem op, omdat je precies weet wat je nu moet doen. Er is geen discussie of beslissing nodig. Gebrek aan motivatie doet er niet toe. Je volgt gewoon het patroon.
Als erkend loopbaancoach en gecertificeerd perfectionismecoach help ik jou om jouw motivatie te vinden, om te doen wat je nu nog onmogelijk acht, actie te nemen en zo stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.
Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!
Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:
Lees verder:
5 redenen waarom jouw comfortzone jou tegenhoudt
Perfectionisme maakt je minder perfect dan je bent
Kies voor jouw eigen geluk in je loopbaan
P.S. Mocht je tot hier hebben gelezen en dit een waardevol artikel vinden, deel het dan nu via de Facebook, LinkedIn of Pinterest-knop omdat je er zo jouw vrienden mee inspireert.
excellent !
LikeGeliked door 1 persoon
Dankjewel Marie-Louise!
LikeLike