Ik was eens op weg naar een evenement van een bedrijf voor zijn klanten. Ik ging er een uiteenzetting geven.
Een vriend belde en vroeg me waar ik naartoe ging. Ik zei, “O, ik ga naar een bedrijfsevenement. Ik moet er een lezing geven.” Ik zei het met een beetje gelatenheid in mijn stem.
Op het moment dat ik ophing, drong het tot me door.
Ik moet niet spreken.
Ik mag spreken.
Dat veranderde meteen mijn houding.
Hoeveel mensen zouden dit niet gratis doen, of zelfs betalen voor de kans? Maar ik werd betaald om het te doen.
Woorden hebben macht. Natuurlijk hebben ze invloed op anderen, maar ze kunnen ook invloed op onszelf hebben.
De eerste uitdrukking – ik moet het doen – is de taal van de verplichting. Daar is niets mis mee. Ik ben helemaal voor het nemen van verantwoordelijkheid.
Maar al te vaak zeggen we het met een zucht, alsof het een straf is – of dat we een slachtoffer zijn. Het kan gemakkelijk pessimistisch worden, en negativiteit is dodelijk voor creativiteit, prestaties, en zelfs relaties.
De tweede uitdrukking – ik mag het doen – is de taal van het voorrecht. Het is alsof we een geschenk hebben gekregen, en we genieten van de opportuniteit.
Deze subtiele verschuiving lijkt misschien klein, maar heeft een grote invloed gehad op mijn houding. Ik kies de taal van het voorrecht elke keer als ik kan.
Ik moet deze middag niet gaan wandelen; ik mag wandelen. Wat een voorrecht om gezond te zijn en voor mijn lichaam te kunnen zorgen.
Ik moet geen nieuwe blogpost schrijven. Ik mag er een schrijven. Wat een voorrecht om lezers te hebben die echt geven om wat ik te zeggen heb.
Ik moet mensen die last hebben van perfectionisme en met loopbaanvragen zitten niet coachen; dat mag ik wel. Wat een voorrecht om mensen te ontmoeten die willen ontwikkelen en groeien.
Ik moet niet naar de winkel; ik mag boodschappen doen. Wat een voorrecht om te leven op een plaats en in een tijd waar we niet naar voedsel hoeven te zoeken.
Je snapt het wel. Onze woorden hebben kracht. Ze hebben invloed op anderen, maar zeker ook op onszelf.
3 suggesties om dit zelf toe te passen
Jij kunt deze verandering ook maken. Hier zijn drie suggesties:
1. Word je bewust van je woordenschat.
De eerste stap is om je bewust te worden van de woorden die je gebruikt. Want we zeggen al te vaak dingen uit gewoonte.
2. Gebruik ‘mogen’ in plaats van ‘moeten’.
Gewoontes zijn moeilijk te doorbreken. Dit vergt misschien wat oefening en een beetje doorzettingsvermogen. Je hoeft er niet dwangmatig mee bezig te zijn, maar begin bewust de taal van het voorrecht te gebruiken in plaats van de plicht.
3. Merk het verschil dat het maakt in jouw gevoel en attitude.
Om te beginnen kan het je plotseling dankbaar maken. In plaats van je af te schrikken of er een hekel aan te hebben, kun je dankbaar zijn voor een bepaalde activiteit. En hoe meer dankbaarheid we uiten, hoe beter we ons voelen en presteren. Het geeft je zoveel voordelen, ook op het werk.
Ik sprak een tijdje geleden met een bevriende auteur. Hij was aan het klagen over het feit dat hij zijn boek moest schrijven, nu hij een contract met een uitgever had.
Ik hield hem tegen en zei: “Nee, jij mag dit boek schrijven. Dit is al een doel van je zolang als ik je ken. Je leeft je droom, vriend!“
Meteen veranderde zijn houding. “Je hebt gelijk. Ik mag dit boek schrijven.“
Wat ons ook te wachten staat, we kunnen ons gevoel meestal verbeteren door ons op het positieve te richten. Deze kleine verandering in onze woordenschat is een geweldige manier om je humeur op te krikken en je prestaties te verbeteren.
Mijn vraag aan jou: Wat MAG je vandaag doen?
Als mental coach en gecertificeerd perfectionismecoach help ik jou om je te bevrijden van negatieve emoties door het patroon van overdreven perfectionisme en bevestigingsdrang en om zo stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.
Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!
Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:
Lees verder:
De 2 woorden die jou geluk en succes brengen
Perfectionisme maakt je minder perfect dan je bent
Kies voor jouw eigen geluk in je loopbaan
P.S. Wanneer je tot hier hebt gelezen en dit een waardevol artikel vindt, deel het dan nu via de Facebook, LinkedIn of Pinterest-knop omdat je er zo jouw vrienden mee inspireert. Dankjewel!
Het is zeker een aandachtspunt van lange adem; ik ben al jaren bezig met “moeten” te vervangen door “willen”.
“mogen” geeft er nog de dimensie dankbaarheid bij.
Bedankt, Wim, voor deze en alle andere posts.
LikeGeliked door 2 people