Je kent vast ook wel die dagen.
Die dagen waarop je een ellenlange to-do lijst hebt, en geen motivatie, geen zin, geen goesting om eraan te beginnen.
Dat gebeurt ons allemaal wel een keer.
Zo’n dag kan je uit het niets overvallen, ook al was je de dag voordien nog zo goed bezig.
Dus wat doe je dan?
Hoe raak je aan de slag?
Heeft het zin om jezelf te dwingen om te werken? Als je er geen zin in hebt, zal het allicht niet jouw beste dag worden. Atleten die met tegenzin aan de start komen, winnen ook geen gouden medaille.
Dus nee, jezelf dwingen heeft geen zin.
Aan de andere kant: dat je geen goesting hebt, betekent niet dat je nergens goesting in hebt. Het betekent alleen dat je niet gemotiveerd bent om te doen wat je oorspronkelijk had gepland.
Wat ik bedoel: je hebt jouw to-do lijst (of iets anders waarmee je je werk organiseert) met een aantal taken erop. En wanneer je ernaar kijkt, lijkt niets interessant genoeg om erin te duiken. En als je je zou forceren dan zou het waarschijnlijk op niet veel uitdraaien. Maar wat je wél kan doen, is een geschikte vervanging vinden en dat gebruiken als startpunt.
Jouw favoriete soort taken
Wat voor soort werk je ook doet, er is zeker iets dat je altijd graag doet.
Een specifiek iets dat je gemakkelijk af gaat en waarvoor je niet zo veel moeite hoeft te doen om grootse resultaten te halen.
Iedereen heeft zoiets, en net dit is een schitterend startpunt voor een in beginsel onproductieve dag.
Want we weten allemaal dat net starten het moeilijkste stuk is. Een raket verbruikt het meeste brandstof tijdens de eerste seconden van de lancering. Die initiële beweging zorgt altijd voor de grootste weerstand. En starten met jouw favoriete taak zorgt ervoor dat je in beweging komt: het helpt jou om die weerstand te overwinnen.
Eenmaal je een tijdje aan het werk bent, kan je makkelijker switchen naar andere taken. Er is een grote kans dat je in staat zult zijn om jouw to-do lijst er weer bij te nemen en aan de slag te gaan ondanks de weerstand in het begin.
Het zit allemaal tussen onze twee oren. Als jouw brein je vertelt dat het geen goesting heeft om te werken, dan moet je het dus verleiden tot werken door te starten met een taak die niet echt als werk aanvoelt.
Dus wat is de remedie voor een slechte start?
1. Vind jouw favoriete soort(en) taken die niet als werk voelen, en die je makkelijk af gaan
Dat zijn activiteiten waarmee je resultaten bereikt met weinig inspanning. Het hoeven niet de meest productieve taken te zijn, maar ze dienen wel nut te hebben. Daarmee bedoel ik dat ze jou dichter brengen bij jouw doelen.
Want werken om te werken is het domste wat je kunt doen. Als iets jou niet dichter brengt bij jouw doel, dan kan je beter een boek lezen of naar een youtube-filmpje met katten kijken.
2. Kies een specifieke taak binnen deze favoriete soort en werk eraan
3. Eenmaal je klaar bent, switch je naar andere taken van jouw to-do lijst
Van start gaan is het moeilijkste deel en nu heb je precies dat gedaan. Dus is er een grote kans dat je geen probleem meer hebt met het switchen naar andere taken.
Zo is voor mezelf één van de makkelijke initiële taken een artikel delen via sociale media: een artikel dat ik al heb klaarliggen. Want het schrijven van een nieuw artikel kost dan wel weer meer moeite.
Nu is het aan jou. Vertel me wat jouw aangename initiële taak is. En heb je er meer dan één?
Wil je elke dag een uur extra vrijmaken? Lees dan het boek Meer tijd in 12 stappen.
Als coach help ik jou om met meer zelfvertrouwen het beste uit jezelf te halen, en je volledige potentieel als volwassene te bereiken. Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!
Inzichten en tips deel ik graag met jou
in een wekelijkse mail. Mis deze niet.
Schrijf je daarom nu in via deze link:
Lees verder:
Meer tijd in 12 stappen
Een radicale oefening om meer tijd vrij te maken voor wat écht belangrijk is
De 10 toptips om meester te worden van jouw to do-lijst
P.S. Deel dit artikel door op de Facebook, LinkedIn en Twitter-knoppen te klikken, want zo kunnen jouw vrienden en kennissen óók van deze inzichten profiteren.