5 dingen om te onthouden in coronacrisistijden

5 dingen om te onthouden in crisistijdenIs de coronacrisis voor jou een moeilijke tijd?

Hoogten en laagten zijn deel van het leven.

En in het leven van iedereen komt er een tijd waarin hoop op een laag pitje staat.

Je voelt je dan angstig of verdrietig.

Hoe je deze periode succesvol doorstaat?

Dat is door je niet negatief te laten beïnvloeden door de omstandigheden. Gebruik deze moeilijke tijd als een leerervaring om door te komen.

Omgaan met problemen en moeilijkheden is een onvermijdelijk deel van het leven. Om zulke periodes goed te doorstaan, kan je enkele dingen doen. Dit zijn vijf inzichten die jou hoop geven.

1. Ook dit gaat voorbij

Het kan nu een harde tijd zijn, maar die blijft niet voor altijd duren.

Het zal veranderen, en beter worden.

Blijf jezelf eraan herinneren dat dit een fase is die uiteindelijk zal voorbijgaan. Je kan te maken hebben met familiale kwesties, of problemen met je werk, of misschien ga je door een moeilijke fase in jouw relatie. Wat het probleem ook is, het zal voorbijgaan, en je zal terugkijken op deze periode en je de lessen herinneren die je eruit geleerd hebt.

Dus blijf jezelf eraan herinneren dat deze slechte tijden niet blijven. Je zal opnieuw glimlachen (waarom zou je eigenlijk wachten? 😉 ). Je zal opnieuw lachen. Je zal weer gelukkig zijn. En je zal jouw droom alsnog bereiken.

2. Veel hiervan zal geen belang meer hebben over een paar jaar

De problemen waarmee je vandaag geconfronteerd wordt, kunnen nu enorm lijken.

Maar over enkele jaren zullen ze er niet meer toe doen. Je zal terugkijken op vandaag, en lachen om hoe stom deze problemen waren. Of je zal dankbaar zijn omdat je de kans hebt gekregen om er sterker dan ooit uit te komen.

Wat er ook gebeurt nu, blijf jezelf eraan herinneren dat dit in tijd uitgedrukt maar een klein percentage is van jouw hele leven. Daarom – in plaats van je bedrukt te voelen – recht je rug en trek jezelf uit de duisternis.

Moeilijke tijden kunnen je een depressief gevoel geven. Waarbij je de indruk hebt dat er geen hoop meer is. Maar geloof dat jij de kracht hebt om jouw leven te veranderen. Visualiseer dat je jouw leven aan het veranderen bent. En neem stappen om die visie werkelijkheid te maken.

3. Pijn is deel van het groeien

Het leven zit vol mooie momenten, en de enige manier voor ons om dat te beseffen is door moeilijke tijden. Want pijn is deel van het groeien, en het maakt je sterker.

Weet je nog toen je leerde fietsen, en dat je verschillende keren viel? Je hebt misschien net als ik ook jouw knie bezeerd toen, of ergens anders een schaafwonde opgelopen. Maar je bleef telkens weer rechtstaan. Waarom deed je dat? Omdat je wist dat je die pijn moest verdragen, omdat het eindresultaat het waard was. En daarom stond je weer recht, ging je weer op het zadel zitten, zette jouw voeten op de pedalen, en vertrok je weer. En je overwon de pijn en leerde uit de ervaring.

Deze harde tijden zijn precies zo. Eenmaal ze voorbij zijn, zal je het belang van wat je hebt geleerd inzien. En dan zal je dankbaar zijn omdat je de kans kreeg om te groeien tot een mooi en sterk mens.

4. De negativiteit van anderen is jouw probleem niet

Je kent allicht het spreekwoord “What doesn’t kill you, makes you stronger.

Moeilijke tijden zijn precies dat. Maar je zal ook mensen tegenkomen die jou laten vallen. Moeilijke tijden tonen jou wie jouw echte vrienden zijn. Als je omringd bent door negatieve mensen, is het beter om zonder hun gezelschap verder te gaan. Negativiteit doet je alleen slechter voelen. Tracht je meer op te houden met mensen die jou beter doen voelen wanneer het moeilijk gaat. Voel je je slechter in het gezelschap van iemand, stop dan om er zo vaak bij te zijn. Of laat hen weten dat je hun negativiteit niet meer accepteert.

Kijk naar de mooie dingen in het leven. Het was ook niet altijd zo slecht als nu: herinner jezelf aan de fijne dagen die je hebt meegemaakt, en kijk vooruit naar een betere toekomst.

5. Er zijn geen hoogten zonder laagten

Denk eraan dat dingen nooit hetzelfde blijven. Het enige dat constant blijft, is verandering. En het leven loopt niet altijd zoals je het wil. Soms heb je te maken met rampzalige dagen, en op andere dagen schijnt de zon en loopt alles op wieltjes.

Wanneer het leven beter gaat, hebben we hoge verwachtingen. En hoe hoger onze verwachtingen, hoe harder we vallen wanneer het niet lukt. Het is zeker goed om voorbereid te zijn op de laagten in het leven. En te weten dat wanneer de moeilijke tijden voorbij zijn, de goede tijden weer beginnen. Je kan de periode waarin je nu zit als een laagtepunt zien, terwijl het voor anderen net een hoogtepunt is vandaag.

Wees daarom altijd dankbaar voor wat je wél hebt. En glimlach, want het leven is kort. Maak er het beste van. Blijf jezelf herinneren aan het feit dat de zon weer zal schijnen.

Denk aan deze vijf inzichten telkens wanneer je in een dip zit.

Nu kan het lijken alsof alles jou tegenzit, maar na verloop van tijd zal je zien hoe alles uiteindelijk goed is gekomen.

Vertrouw op jezelf en blijf vooruitkijken. Het zal het waard zijn.

Ik ben trouwens benieuwd: wat is jouw manier waarop jij een moeilijke situatie hebt overwonnen in jouw leven?

Als mental coach help ik jou om beter om te gaan met moeilijke situaties, om geluk te vinden en de beste versie van jezelf te worden, en om zo ook stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
De 5 stappen om jouw geluk zelf in handen te nemen in tijden van corona
Hoe kan je jouw ideale zelf zijn in coronatijden?
Ben je niet gelukkig in je huidige job? Loopbaanbegeleiding helpt

P.S. Vond je dit een waardevol artikel? Deel het dan via de FacebookLinkedIn of Pinterest-knop want zo doe je jouw vrienden en mij een plezier. Alvast bedankt!

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Mental Coaching. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.