Beheers jouw angst met deze 5 tips

De 5 stappen om je angst te beheersenAngst is een normale menselijke reactie die ons helpt om ons te beschermen.

Angst waarschuwt ons en bereidt ons voor op het omgaan met naderend gevaar.

Wanneer we gevaar voelen, reageert ons lichaam door onze hartslag en onze bloeddruk te verhogen en onze ademhaling te versnellen.

Angst is een nuttig gevoel dat ons helpt om een reëel gevaar te vermijden. Dit vergroot de kansen op overleven in de natuur, in situaties van gevaar. Wanneer je een hongerige tijger ontmoet, is angst een gezonde reactie omdat je alles zal doen om het gevaar te vermijden.

Maar wanneer angst niet gekoppeld is aan een reëel gevaar dat een vecht- of vluchtreactie vereist, maar aan schijngevaar, wordt ze ongezond.

Wanneer we bang zijn om uit onze comfortzone te stappen, onze dromen te volgen, of een pesterige collega te confronteren, vechten we niet tegen de angst, maar vluchten of verstoppen we ons. We gebruiken angst dan niet om ons te stimuleren, of om ons vooruit te helpen in het leven. We laten angst dan ons leven beheersen en verlammen.

Als we op deze manier op angst reageren, kiezen we ervoor om beslissingen te nemen die ons niet goed dienen. En als we beheerst worden door angst trekken we ons terug uit het leven; middelmatigheid en zelfgenoegzaamheid worden dan aanvaardbaar in ons leven.

De sleutel tot het overwinnen van onze angsten is om meer van onszelf te leren houden – zelfs met onze onvolkomenheden.

Dale Carnegie schreef: “Je kunt bijna elke angst overwinnen als je ervoor kiest om dat te doen. Want vergeet niet, angst bestaat nergens anders dan in de geest”.

Je stopt nooit echt met angstig te zijn, maar je kunt wel gewoon leren hoe je proactief met je angsten omgaat, zodat ze je versterken, stimuleren en motiveren tot actie.

De 5 stappen om je angst onder de knie te krijgen

Voordat je deze 5 tips begint te lezen, hou er rekening mee dat het erkennen van je angsten het gemakkelijkste deel is – het beheersen van je angsten is hard werken en een levenslange reis. En lees ook de 7 angsten die je best onder ogen ziet

1. Wen jezelf aan angst en nodig het uit in je leven

Doe dingen die je bang maken. Neem actie en zie je angsten onder ogen – hoe meer je dit doet, hoe zelfverzekerder en sterker je wordt.

Word comfortabel met je angsten, omarm je angsten en begin te leren hoe je een meester kunt zijn in het beheersen van je angsten. Als je eenmaal je angsten onder controle hebt, zul je prestaties in je leven bereiken die je voor onmogelijk had gehouden. Je zult merken dat je je grootste en gelukkigste momenten beleeft wanneer je door de barrières van angst heen duwt. Waarom zou je je angsten niet willen beheersen als je weet hoe groot de beloningen zijn?

“Je krijgt kracht, moed en vertrouwen door elke ervaring waarin je echt halt houdt om angst in het gezicht te kijken. Je bent in staat om tegen jezelf te zeggen: ‘Ik heb deze verschrikking meegemaakt. Ik kan het volgende ding dat langskomt aan.’ Je moet doen wat je denkt dat je niet kunt doen,” zei Eleanor Roosevelt.

2. Leer dat angst alleen in jouw gedachten zit

Word je angst de baas in 5 stappenIn de Engelse taal is het woord voor angst FEAR. Ik kwam lang geleden een mooi acroniem tegen waar de letters FEAR voor staan: False Evidence Appearing Real, ofwel onecht bewijs dat echt lijkt. We kunnen onze angsten beheersen – zij beheersen ons niet.

Wanneer je je bang begint te voelen, erken je de angst, voel ze en vraag jezelf dan af “wat is het ergste wat er met mij zou kunnen gebeuren als ik het zou doen?“. Is het ergste dat kan gebeuren even erg als wat je verwacht dat het zal zijn? Het is oké om bang en bevreesd te zijn – het is niet oké om de angst onze geest te laten beheersen.

3. Leer jouw 3 Grote Angsten kennen

Er zijn 3 Grote Angsten die de bron zijn van al jouw angsten. Schrijf je 3 Grote Angsten op en maak dan een plan om er één voor één mee om te gaan totdat je voelt dat je de controle hebt. Je moet weten waarmee je te maken hebt, zodat je stap voor stap kunt zetten. Wees realistisch over het confronteren van je angsten. Het is een levenslange reis, je hoeft je niet te haasten. Je hoeft alleen maar vooruit te blijven gaan in je leven.

Judy Blume : “Ieder van ons moet zijn eigen angsten onder ogen zien, moet er oog in oog mee komen te staan. Hoe we met onze angsten omgaan, zal bepalen waar we met de rest van ons leven heengaan: zullen we avontuur ervaren of beperkt worden door de angst ervoor?”.

4. Focus op de positieve punten in je leven

Je angst de baas in 5 stappenNeem een schriftje of dagboek en schrijf een maand lang elke dag dit op:

1 positieve gebeurtenis die je vandaag is overkomen

1 ding waarvoor je vandaag dankbaar bent in je leven

1 goede daad die je vandaag hebt gedaan waarbij je iemand hebt geholpen

Lees aan het eind van de maand je dagboek en schrijf dan de top 3 dingen van de maand op waarover je je positief voelt, de top 3 dingen waarvoor je dankbaar bent en de top 3 daden die je hebt gedaan waarbij je iemand hebt geholpen. Als je die oefening kunt voltooien garandeer ik je dat je je positiever gaat voelen en dat je ook een positiever beeld van je toekomst zult hebben. Zonder angst.

5. Plan om je Beste Zelf te zijn

Het hebben van een plan van aanpak betekent dat je niet in de valkuil trapt om te veel tijd, energie of aandacht aan angst te geven.

In jouw ‘Plan om je Beste Zelf te zijn’ dien je wel eerlijk te zijn over jezelf en over welke actiestappen je dient te ondernemen om jouw dromen te verwezenlijken, en te worden wie je kunt zijn. Hoe ga je jezelf ontwikkelen, hoe bevrijd je jezelf van angst en perfectionisme, welke stappen zet je om jouw comfortzone te stretchen? Vergeet ook niet om jouw successen onderweg te vieren.

“Wat zou het leven zijn als we niet de moed hadden om iets te proberen?” – Vincent van Gogh

Als zelfvertrouwencoach help ik jou om jouw angsten te beheersen en om jouw Beste Zelf te zijn, om zo ook stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en waardevolle tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Gratis. Mis geen enkele tip en schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
Hoe perfectionisme nefast is voor jouw geluk
De 7 angsten die je best onder ogen ziet
Hoe gelukkiger worden in jouw job?

P.S. Vond je dit artikel interessant? Deel het dan gewoon even via de FacebookLinkedIn of Twitter-knop. Alvast bedankt!

Dit bericht werd geplaatst in Coaching en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.