7 kleine gewoonten die jouw geluk in de weg staan

Lifecoach over 7 kleine gewoonten die jouw geluk in de weg staanGeloof het of niet, maar het is meestal vrij makkelijk om een gelukkiger mens te worden.

Maar het is ook vrij makkelijk om jezelf te beroven van je eigen geluk. Om jezelf ellendiger te doen voelen. Het is zelfs heel courant: mensen doen het elke dag over de hele wereld.

Vandaag ontdek je 7 gewoonten die jouw geluk in de weg staan, maar ook wat je in plaats daarvan kunt doen als je vastzit in een van deze destructieve gewoonten.

1. Luisteren naar negatieve stemmen

Je merkt het misschien niet eens meer op. Je gaat om met dezelfde mensen, luistert naar dezelfde radioprogramma’s, bekijkt dezelfde tv-programma’s en leest de gebruikelijke krant en tijdschriften.

Maar welke invloed hebben deze stemmen op jouw denken en op wat je voelt dat je verdient in het leven?

Wat te doen in plaats daarvan:

Maak een lijst van de 5 mensen waarmee je het meest omgaat en de 5 media waar je de meeste tijd aan besteedt tijdens je week.

Bekijk ze één voor één, en vraag jezelf af : trekt deze mij naar beneden of tilt deze mij op in het leven?

Overweeg om minder (of geen) tijd door te brengen met degenen die je naar beneden trekken en meer tijd door te brengen met de mensen en bronnen die je omhoog tillen en ervoor zorgen dat je je goed en gemotiveerd voelt.

Als je moeite hebt met de voorgaande tip, kijk dan op kleinere schaal. Neem een paar minuten de tijd om na te denken over een persoon of bron (krant, programma,…) die de grootste negatieve impact op jou heeft. En hoe je er deze week minder tijd mee kunt doorbrengen.

2. Wachten op het juiste moment

Als je een droom hebt, is het zo gemakkelijk om je te verliezen in de planning over hoe je die gaat verwezenlijken. Of om weg te dromen over hoe het zal zijn. Maar ook om vast te zitten in de angst om er niet in te slagen.

En je wacht – je wacht misschien jaren – op het juiste moment om actie te ondernemen en aan de slag te gaan met het omzetten van die droom in iets concreets.

Wat te doen in plaats daarvan:

Zeker, niet elke droom is iets waarmee je nu kunt starten. Maar er zijn er veel waarmee je wel al aan de slag kunt. Dromen waarbij alleen angst je tegenhoudt.

Dus maak het jezelf gemakkelijk. Je hoeft niet meteen een grote en moedige sprong te wagen. Zet in de plaats daarvan een kleine stap vooruit. Neem één kleine actie. Dat is het. Dan kun je morgen weer een kleine stap vooruit zetten. Het belangrijkste is dat je aan de slag gaat in plaats van zoveel tijd te besteden aan gewoon wachten en je meer en meer gefrustreerd en ongelukkig voelen over de toestand van je dromen.

3. Kritiek keer op keer laten binnenkomen

Wanneer iemand jou bekritiseert of verbaal aanvalt, dan kan het gewoon van je afglijden als water van een eend.

Maar als het daarentegen elke keer hard binnenkomt en jou naar beneden trekt voor uren of dagen vol zelftwijfel dan heb je een probleem.

Wat te doen in plaats daarvan:

Praat erover met iemand die dicht bij jou staat om aan de innerlijke spanning uiting te geven. En om samen een gezonder perspectief te vinden op wat er is gebeurd.
Onthoud: het gaat niet altijd over jou. Als jouw gevoel van eigenwaarde laag is, is het gemakkelijk om te denken dat alle negatieve dingen die mensen je vertellen op de een of andere manier jouw schuld zijn. Maar dat is vaak niet het geval. Mensen zullen aanvallen of harde kritiek uiten om hun eigen stoom af te blazen. Omdat ze een vreselijke dag of week hebben of gewoonweg hun leven niet zo leuk vinden. Dus denk niet dat het allemaal om jou draait.

Who would you be without the thought that happiness depends on someone else

4. Jezelf vergelijken met anderen

Als je veel nadenkt over wat andere mensen hebben en doen en jouw leven vergelijkt met dat van hen, dan heb je een goed recept voor ongeluk.

Omdat je jouw aandacht en energie op de verkeerde plaats besteedt.

Wat te doen in plaats daarvan:

Focus op jezelf. Vergelijk jezelf met jezelf. Zie hoe ver je bent gekomen. Denk aan de obstakels die je hebt overwonnen. Hoe je op kleine of soms grotere manieren verbeterd bent. Waardeer dat en waardeer jezelf.

Focus niet op wat anderen hebben, maar op wat jij echt in jouw leven wil.

En vraag jezelf af: wat is een kleine stap die ik vandaag kan zetten om de bal aan het rollen te krijgen voor dit doel/deze droom?

Houd je focus op jezelf en wat je daadwerkelijk kunt doen om je zelfvertrouwen te vergroten, om je eigen pad te bewandelen en om je beperkte dagelijkse tijd en energie te besteden aan iets dat echt loont.

5. Jezelf geen rustmomenten gunnen tijdens de dag

Als je de hele tijd druk, druk, druk bezig bent en jezelf geen tijd geeft om jezelf weer op te laden, dan raak je al snel uitgeput.

En dan begint elke stap en elk ding dat je doet steeds zwaarder te voelen en ervaar je helemaal geen plezier in het jezelf erdoor duwen en trekken.

Wat te doen in plaats daarvan:

Neem elk uur een pauze. Zet de timer op jouw gsm op 45 minuten. In die periode richt je je op het uitvoeren van je belangrijkste taak op dat moment. Wanneer de timer afloopt, stel hem dan in op 15 minuten en ga uit de buurt van jouw werkruimte. Neem een hapje, praat, doe een wandeling of stretch een beetje. Door afwisselend te rusten en volledig gefocust te werken, krijg je meer dingen voor elkaar, doe je beter werk en is het makkelijker om jouw humeur en jouw motivatie op peil te houden.
Wees 10 minuten te vroeg. Verander jouw reistijden gedurende de dag in ontspannende pauzes in plaats van periodes die jouw stressniveau en andere negatieve gevoelens alleen maar verhogen.

lifecoach over gewoontes

6. Nooit iets nieuws proberen

Je denkt dat het goed gaat. Je hebt je veilige en comfortabele routine. Maar tegelijkertijd ontken je misschien ook een gevoel van ontevredenheid. Een vaag gevoel van stilstaan dat soms uitbarst in ongedefinieerde, negatieve gevoelens gericht op de wereld of jezelf.

Wat te doen in plaats daarvan:

Herinner jezelf aan vroegere tijden toen je iets nieuws probeerde. En hoe je er meestal geen spijt van had, maar een spannende, interessante of leuke tijd had.
Hou het klein. Je hoeft niet te gaan parachutespringen. Neem gewoon een kleine stap en probeer wat nieuwe en andere muziek, een film of boek waar je normaal gesproken niet voor zou gaan of het vegetarische gerecht als je meestal charcuterie als lunch neemt.
Zeg één keer ja deze week wanneer je verstand nee zegt. Als een vriend(in) je uitnodigt om te gaan joggen, yoga te doen, te gaan vissen of naar een feestje te gaan en je verstand gaat “laten we nee zeggen, want dit is niet wat ik meestal doe”, stop dan even. En heroverweeg. Je hoeft niet in te gaan op elke suggestie die je deze week krijgt, maar geef het een kans en zeg ja tegen één van die dingen.

7. Dingen te serieus nemen

Als je het leven te serieus neemt, dan is het makkelijk om bang te worden om een fout te maken.

Wanneer je jezelf te serieus neemt, wordt het moeilijk om ten volle te genieten van het moment, om het verleden los te laten en te lachen om jezelf en het leven wanneer je net dat het meest nodig hebt.

Wat te doen in plaats daarvan:

Omring jezelf met een lichtere mindset. Zoals gezegd bij gewoonte #1, zal wat en met wie je jezelf omringt een groot effect hebben op hoe je denkt. Dus een krachtig ding om te doen is om lichtere mindsets toe te voegen via mensen, boeken, blogs aan je dagelijkse leven.
Verhoog je zelfvertrouwen. Je kan meer om jezelf lachen wanneer je minder defensief bent. Wanneer je meer vertrouwen in jezelf hebt, ben je minder bang voor een tijdelijke mislukking. En wanneer je meer van jezelf houdt, maak je je minder druk over het feit of anderen je heel de tijd leuk vinden.

Als zelfvertrouwencoach help ik jou om beperkende gewoonten en overtuigingen te doorbreken en om vooruitgang te maken in de richting van jouw doelen, om zo ook stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Mis geen enkele tip en schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
7 manieren om jouw zelfvertrouwen op te bouwen
16 manieren om uit je comfortzone te stappen
Hoe de routine doorbreken in jouw job?

P.S. Wil je jouw vrienden én mij een plezier doen? Deel dan dit artikel via de FacebookLinkedIn of Twitter-knop. Alvast bedankt!

Dit bericht werd geplaatst in Coaching en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op 7 kleine gewoonten die jouw geluk in de weg staan

 1. wilfes@telenet.be zegt:

  Hallo Wim
  Hartelijk dank voor het doorsturen van de kleine gewoonten om een gelukkiger mens te worden
  Met dankbare groeten
  Wilfried Festraets

  Like

 2. DIt zijn tips die iedereen denk ik wel kent, maar toch is het een goed idee om deze regelmatig eens te herhalen en er steeds opnieuw bij stil te staan. Per slot van rekening is het moeilijk niet steeds te hervallen in oude gewoontes 🙂

  Geliked door 1 persoon

 3. wimannerel zegt:

  Zo is dat! Dankjewel voor jouw reactie, Rebecca!

  Like

 4. wimannerel zegt:

  Graag gedaan, Wilfried!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.