Jouw beperkende overtuigingen doorbreken: 10 manieren

10 manieren om jouw beperkende overtuigingen te doorbreken volgens perfectionismecoach en zelfvertrouwencoach Beperkende overtuigingen zijn overtuigingen die ons limiteren, blokkeren of klein houden. Het zijn excuses voor ons falen of zelfs niet proberen.

Wanneer je een overtuiging vaak genoeg hoort of uitspreekt, zelfs als die misleidend is, dan wordt die na verloop van tijd ook jouw waarheid. Na verloop van tijd word je…wat je denkt.

Er zijn conventies die door de samenleving zijn ingevoerd. Zoals: we moeten bepaalde dingen op een bepaalde manier doen, want zo is het altijd al gedaan. En er zijn ook de voortdurende bombardementen van de media over wat/hoe we moeten eten, drinken, slapen, kleden, handelen,…

En daarnaast zijn er jouw eigen beperkende overtuigingen.
Zoals:
Ik mag geen fouten maken.
Ik ben niet goed genoeg.
Veranderen is moeilijk en duurt lang.
Wat mij goed genoeg maakt is dat mensen goed over me denken.
Niets van wat ik doe is goed genoeg.
Ik ben niet competent.
Als ik een fout maak dan word ik afgewezen.
Ik zal nooit krijgen wat ik wil.
Wat me goed genoeg maakt is dingen perfect doen.
Wat ik te zeggen heb, is niet belangrijk.

Verlos jezelf van die beperkende overtuigingen!

Overtuigingen – goed of slecht – hebben macht over jou zolang je ervoor kiest om ze te geloven. Geloof in iets positiefs en je raakt heel ver in het leven. Geloof in iets negatiefs en je beperkt zelf hoe ver je in het leven komt.

Het mooie is dat je jezelf kan bevrijden van die beperkende overtuigingen van zodra je je er bewust van wordt. Dit zijn 10 tips om jezelf te bevrijden van beperkende overtuigingen.

1. Vind modellen

Met modellen bedoel ik mensen die iets soortgelijks hebben meegemaakt als jij, en toch bereikt hebben wat jij wil bereiken. Het helpt echt om naar zo iemand te kunnen kijken, en te zeggen: “Als hij/zij het kan, kan ik het ook!” Modellen kunnen mensen zijn die je kent, maar ook historische figuren of mensen uit de media.

2. Visualiseer

Toen Jim Carrey een onbekende acteur was die het moeilijk had om aan een rol te geraken, ging hij vaak in de Hollywood Hills in zijn gedeukte Toyota zitten. Daar visualiseerde hij de toekomst die hij wilde. Hij schreef zichzelf zelfs een cheque van $10 miljoen uit voor “geleverde acteerdiensten”.

Een ander hulpmiddel is een vision board of zelfs een vision screensaver op jouw computer. Zet er foto’s op die representatief zijn voor de droom of het leven dat je wil. Die zijn er om je eraan te herinneren en om je te stimuleren. Kijk elke dag naar het vision board en visualiseer je toekomst.

3. Oefen affirmaties

Kies jouw gedachten zorgvuldig. Train jezelf om te stoppen met negatief denken. Focus in plaats daarvan op wat je kunt doen. Stop met het maken van excuses en start met het vormgeven van het leven dat je wil door middel van affirmaties.

4. Eerst geloven, dan zien

Hoe vaak heb je al niet het omgekeerde gehoord: eerst zien, dan geloven?

Zat Jim Carrey te mokken en te zeggen dat hij pas zou geloven dat hij een topacteur is wanneer iemand hem zijn grote cheque uitschrijft? Verre van! Neem de eerste stap: beslis om succesvol te zijn in jouw inspanningen.

5. Stap uit de slachtoffermentaliteit

Als je eenmaal kunt zien dat het mogelijk is, zul je niet langer medelijden hebben met jezelf. Je stopt met excuses en neemt initiatief.

6. Aanvaard mislukking

Je zult ook falen, vooral wanneer je voor het eerst begint. Weet dat falen slechts een deel van het leerproces is en dat we allemaal van onze fouten kunnen leren. Wat de winnaars van de zeurpieten onderscheidt, is hoe snel we opveren van onze mislukkingen en hoe volhardend we doorzetten.

7. Pas op voor cognitieve dissonantie

Wij zoeken voortdurend informatie die onze visie op de wereld bevestigt. Dit wordt ‘confirmatory bias’ genoemd. Als wij dan tegengestelde informatie tegenkomen, gaan wij door ‘cognitieve dissonantie’. Dat is het ongemak dat onze hersenen ons geven omdat wij nu informatie krijgen die onze oude overtuigingen uitdaagt. Streef ernaar om objectief naar jezelf te kijken, vrij van je ego en excuses.

8. Wij zijn het gemiddelde van de vijf mensen waarmee we het meest contact hebben

Wil je zien waar je in het leven staat? Kijk dan eens naar de 5 vrienden/kennissen waarmee je het meest omgaat. Onze vrienden kunnen goede bedoelingen hebben, maar ze hebben ook hun eigen beperkende overtuigingen en onzekerheden die ze op ons projecteren. Soms kan je pas écht groeien wanneer je leert om die beperkende overtuigingen van andere mensen buiten te sluiten en in jezelf te gaan geloven.

Toen Oprah Winfrey besloot om gewicht te verliezen, begon haar toenmalige vriendenkring zich van haar te distantiëren. Zij waren tevreden met overgewicht. Oprah besloot om nieuwe vrienden te vinden om haar nieuwe doelen te ondersteunen.

9. Onderneem actie

Tot slot dien je natuurlijk actie te ondernemen. Je kunt hier de hele dag over lezen/denken/visualiseren/praten, maar actie ondernemen leidt pas echt tot resultaten.

10. Laat je coachen

Een goede coach ondersteunt jou in het doorbreken van jouw beperkende overtuigingen. Wees dus gewaarschuwd: coaching kan jouw leven ingrijpend veranderen. Want wat wordt er allemaal mogelijk wanneer je niet meer in die beperkende overtuigingen gelooft?

Conclusie

Het doorbreken van onze beperkende overtuigingen is niet makkelijk. Want onze overtuigingen maken ons tot wie we vandaag zijn. Maar wil je morgen verder staan en groeien als mens, begin dan langzaam en zet kleine stapjes. Kleine stapjes leiden vaak tot grote veranderingen.

Als zelfvertrouwencoach help ik jou om beperkende overtuigingen te doorbreken en om vooruitgang te maken in de richting van jouw doelen, om zo ook stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Mis geen enkele tip en schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
Stop met deze 12 excuses om jouw dromen te realiseren
5 overtuigingen waar succesvolle mensen in geloven
Heb je beperkende overtuigingen over jouw loopbaan?

P.S. Wil je jouw vrienden én mij een plezier doen? Deel dan dit artikel via de FacebookLinkedIn of Twitter-knop. Alvast bedankt!

Dit bericht werd geplaatst in Coaching en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.