Perfectionisme maakt je minder perfect dan je bent

Perfectionismecoach over perfectionisme en OCP-coachingUiteraard is er niets mis met de dingen goed te willen doen.

Zolang het jouw vrije keuze is.

Maar wat als ‘willen’ ‘moeten’ wordt? En je niet meer anders kan?

Perfectionisme is de ‘te-modus’: te goed willen doen, te veel werken, te moeilijk kunnen kiezen, te sterk structureren.

Perfectionisme is de schadelijke ‘te’, die jou ongelukkig en moe maakt. Het leidt tot burn-out en andere ziektes.

Perfectionisme heeft dus niets te maken met goede prestaties. Het is niet hetzelfde als zorgen voor kwaliteit.

Het is wel een belemmerend patroon dat vanuit het onbewuste het denken, het doen en het voelen van mensen die eraan lijden aanstuurt. Deze manier van aansturen is niet efficiënt omdat het zorgt voor voortdurende stress en mensen ongelukkig maakt en soms ook ziek.

Hoe krijg je perfectionisme?

Perfectionisme ontstaat meestal in de kindertijd als een overlevingsmechanisme. Op een bepaald moment stelt een kind (meestal onbewust) vast dat het niet voldoet, niet OK is, zoals het op dat moment is. Hierdoor gaat het kind een manier van denken en doen ontwikkelen om graag gezien te worden (door ouders, leerkrachten, familie, vriendjes,..) en bevestiging te krijgen dat het OK is.

Perfectionismecoach over perfectionisme en OCP coaching

Wanneer wordt perfectionisme schadelijk?

Die nood aan externe bevestiging wordt vaak door de jaren heen nog sterker en gaat het leven van het kind en later de volwassene beheersen. In de plaats van een vrije volwassene te worden, worden we als het ware slaaf van het patroon. Meestal slaagt het patroon erin mensen ‘vooruit’ te helpen in het leven en carrière te laten maken. Maar de prijs die ervoor betaald wordt, is hoog. In de plaats van fluitend door het leven te gaan, worden we beheerst door stress, angsten, ontelbare moetens, schuldgevoelens, enz.

Maar ik geloof dat we als mens bedoeld zijn om vrije volwassenen te worden.  Zo iemand begint met zichzelf graag te zien en met respect te hebben voor zijn unieke zijn, voor zijn mogelijkheden, voor zijn lichaam. Vanuit die zelfliefde kan je je dan ook verbinden met anderen, met echt respect en echte liefde. Vanuit die vrije volwassenheid kan je bijvoorbeeld ook een job/loopbaan kiezen die echt past bij wie je bent en bij wat je aanvoelt als jouw missie. Zo iemand zet zijn denken en voelen in dienst van zijn vrij zijn.

Maar perfectionisme doet heel wat anders met jou. Het maakt je leven ingewikkeld, vol van moetens en stress. Weten wie je echt bent en wat jij echt wil is heel moeilijk en je bent daar eigenlijk ook niet mee bezig.  Het denken overheerst en vaak is het denken erg vermoeiend.

Welke symptomen van perfectionisme herken je?

1.    Bevestigingsdrang: je doet er alles aan om anderen gelukkig te maken, je kunt geen nee zeggen, je cijfert jezelf weg en vermijdt conflicten …
2.    De lat (te) hoog leggenvoor jezelf en anderen: je wil de beste medewerker en beste ouder zijn, alles moet perfect zijn …
3.    Faalangst en andere angsten: je laat kansen liggen op het werk, voelt je verkrampt, hebt angst om verlaten te worden, angst om in groep te spreken …
4.    Sterke controledrang: je hebt graag dat de dingen lopen zoals jij wil, je plant en structureert veel, organiseert, maakt to-dolijstjes …
5.    Heel veel denken, vaak piekeren: je negatieve gedachten draaien rondjes, je gaat niet over tot actie, je innerlijke criticus stata op de voorgrond, je analyseert veel,  …
6.    Niet snel tevreden over jezelf: je voelt je klein en onbelangrijk, je bent altijd onzeker over je eigen kunnen, je vergelijkt jezelf met anderen en voelt jezelf dan de mindere, je hebt een laag zelfbeeld …
7.    Uitstelgedrag: je bent met onbenulligheden bezig en ervaart dan stress om de deadline te halen, je kan jezelf niet motiveren, je stelt alsmaar uit …
8.    Moeilijk kunnen kiezen of beslissen: kiezen is verliezen, je blijft wikken en wegen, je doet lang over een nieuwe aankoop of je kan moeilijk van de menukaart kiezen…
9.    Doorgaan, niet opgeven: je gaat over je eigen grenzen, je bent ziek en toch ga je werken, je bent allergisch aan flauwe mensen, je blijft in een relatie die niet goed loopt…
10.  Te groot verantwoordelijkheidsgevoel: voor je werk, voor je kinderen…, je kan niet delegeren en neemt taken van anderen over …

Kan ik mezelf bevrijden van perfectionisme?

Ben jij ook zo moe van al dat moeten? Beperkt perfectionisme jouw groei?
Wil je met meer vertrouwen in het leven staan, je vrijer voelen om op te komen voor wat jij wil? Wil je echt genieten van alle mooie dingen die je doet en meer innerlijke rust vinden?

Dan kan Ontwikkelingsgericht Coachen van Perfectionisme (of OCP®) jou helpen. Het is een krachtige methodiek die je bevrijdt uit de valkuilen van perfectionisme. Dankzij deze methodiek verandert jouw dwangmatig ‘moeten’ in een prettig ‘willen’ en ‘kunnen’. De methodiek is gebaseerd op de principes rond interne delen die sterk ons denken, doen en voelen aansturen.

Hoe werkt de coachingsmethode?

In de coaching werken we met het deel dat het perfectionismepatroon aanstuurt. Dat deel werkt vanuit de linkerhelft (de denkhelft) van onze hersenen. We laten dit deel samenwerken met het deel (in de rechterhersenhelft) dat het vrije kind in ons aanstuurt. Als vrij kind staan we open en ongedwongen in het leven. Het vrije kind voelt zich echt vrij, is enthousiast, blij, helemaal in het moment.

Binnen de OCP-coaching maken we contact met beide delen. We leren ze waarderen en komen tot een samenwerking tussen beide delen. Als beide delen in een echte synergie samenwerken, voelen we harmonie en rust. Er ontstaat een nieuwe kern: ‘Ik ben oké zoals ik ben, zowel mijn innerlijk als mijn uiterlijk – ik zie mezelf graag en zorg goed voor mezelf. Vanuit die overtuiging sta ik in de wereld en ga ik mijn relaties aan.

Het resultaat? De samenwerking van de interne delen leidt tot de ‘vrije volwassene’, die authentiek en spontaan in de wereld staat. Relaties verbeteren, je ervaart een groter geluksgevoel, je durft jezelf te zijn, je leeft met focus, doorbreekt verslavingen …

Enkele voorbeelden van wat het resultaat kan zijn van een OCP-coachingtraject

Voor aanvang van het coachingtraject

Na het afronden van het coachingtraject

Nood aan bevestiging en waardering van anderen Jezelf kunnen bevestigen en jezelf en wat je doet echt kunnen appreciëren
Verwachtingen hebben en ze niet kunnen uitspreken Met gemak duidelijk kunnen maken wat je van anderen verwacht
Laag zelfbeeld – jezelf en wat je doet niet oké vinden Blij zijn met wie je bent – jezelf aanvaarden zoals je bent, met je grote en kleine kanten
Niet van jezelf kunnen houden Echt van jezelf houden en jezelf waarderen
Faalangst en andere angsten Je laten leiden door zelfvertrouwen
Controledwang In staat zijn los te laten
Moeite met kiezen of beslissen Keuzes kunnen maken gebaseerd op denken en voelen
Te groot verantwoordelijkheidsgevoel Gezonde verantwoordelijkheidszin
Doorgaan zonder je grenzen te respecteren Gezond evenwichtig engagement
Over je grenzen laten gaan door anderen Eigen grenzen respecteren en doen respecteren
Piekeren Mentale rust ervaren
Uitstelgedrag Zelf vrij kiezen wanneer je een taak uitvoert
Niet voor jezelf mogen en kunnen zorgen Met plezier zelfzorg opnemen, wetend dat dit alles in je leven ten goede komt

Hoe verloopt een coachingstraject?

Het coachingstraject om je te bevrijden van perfectionisme bestaat meestal uit vijf à zeven sessies, soms iets meer, soms iets minder. We spreiden de sessies over een periode van 3 maanden.

Bij de start van het traject brengen we jouw perfectionisme concreet in kaart. Jij denkt na hoe het komt dat je dit perfectionisme hebt ontwikkeld. We bespreken ook voorbeelden uit je leven nu. Vervolgens leid ik je als gecertificeerde OCP-coach door een proces dat het vrije kind en de andere delen in verbinding brengt.

Wim Annerel is perfectionismecoach #OCP

Gebeurt dit ook in bedrijven?

Bedrijven hebben doorgaans graag ‘perfecte’ medewerkers. Want die geven nooit op en gaan pas naar huis als het werk gedaan is. Het zijn makkelijke medewerkers, want ze zeggen nooit neen en doen niet lastig. En hun werk is altijd in orde.

En toch is perfectionisme schadelijk. Want het leidt tot burn-out en andere ziektes. En dat wensen bedrijven hun medewerkers natuurlijk niet toe. Perfectionisme beperkt hun groei en maakt hen ziek. Steeds meer organisaties zien dit in en willen hun medewerkers helpen om met meer vertrouwen in het leven te staan, op te komen voor wat zij willen, te genieten van alle mooie dingen die ze doen en meer innerlijke rust te vinden. Om hen van hun perfectionisme te bevrijden, doen ook zij een beroep op een gecertificeerde perfectionismecoach.

Ik herken het perfectionismepatroon en wil mezelf ervan bevrijden, wat doe ik best?

–      Wil je er eerst meer over lezen, lees dan het boek Zeg me dat ik oké ben
–      Wil je graag meer praktische info over een coachingtraject om jezelf te bevrijden van het perfectionismepatroon, neem dan contact op met mij.
–      Wil je voor jouw organisatie een gesprek, een workshop of lezing over perfectionisme, neem dan contact op met mij.

Als gecertificeerd perfectionismecoach help ik jou om jezelf te bevrijden van perfectionisme, om met meer vertrouwen in het leven te staan, op te komen voor wat jij zelf wil, te genieten van alle mooie dingen die je doet en meer innerlijke rust te vinden. Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient! Neem gerust eens contact op voor meer info over coaching.

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Stuur me tips

Lees verder:
Ga voor de job/loopbaan die je echt wil
Zo leef je meer in het nu (9 tips)
Leef meer als jouw toekomstige zelf

P.S. Verspreid deze info over perfectionisme bij jouw kennissen en deel dit artikel door op de FacebookLinkedIn of Twitter-knop te klikken.

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, perfectionisme en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Perfectionisme maakt je minder perfect dan je bent

  1. shivatje zegt:

    Iemand die perfectionist is heeft zijn leven niet meer in de hand. Dat maakt dat er momenten gaan komen dat deze met heel wat stress krijgen te maken en met een burn-out. Ze zien niet in dat niet alles perfect kan en moet zijn.
    Het is juist om ze te leren anders te denken. En dat loopt niet altijd makkelijk.

    Aum Shanthi

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.