9 manieren om werk en privé in balans te krijgen

work life balans in evenwicht brengenOf je nu werknemer bent of zelfstandige, de ideale balans ontdekken tussen werk en privé is vaak bijzonder lastig.

Voel jij ook soms frustratie omdat je meer zou willen doen met je gezin?

Of wil je nu eindelijk tijd hebben om weer boeken te lezen of te sporten?

En verdienen sommige projecten op je werk ook dringend meer aandacht?

Dan wordt het hoog tijd om eens goed na te denken over jouw ideale werk-privébalans.

Dit zijn 9 manieren om te leren hoe je jouw werk en privéleven perfect in balans kunt brengen.


1. Wees kritisch voor jezelf

Is jouw 40-urige werkweek veranderd in een meer dan 60-urige werkweek? Dan ben je het aan jezelf verplicht om dit te onderzoeken.

Waar gaat het grootste deel van jouw tijd doorheen de dag naartoe? Is het bijvoorbeeld naar het verwerken van jouw mail? Of naar vergaderingen? Dan is het nu het ideale moment om daar wat aan te doen.

2. Ruim de grote taken eerst uit de weg
Pas jouw werkwijze zo aan dat je consequent met grote taken aan de slag gaat wanneer je ’s ochtends start.

Want vroeg op de dag heb je het meeste energie en kan je dus meer bereiken. Verplaats jouw minder dwingende activiteiten na de lunch.

3. Maak een planning
Nee, ik heb het niet over een to-do-lijst. Maak echt een tijdschema voor jouw werkdag. Stel bijvoorbeeld dat je 8 uur gaat werken, wijs dan voor elke taak of opdracht een verwachte tijd toe.

Probeer tijdens het plannen van jouw week ook tijd te voorzien met familie en vrienden naast de activiteiten die je op het werk moet doen. Jouw productiviteit op het werk neemt toe én jouw leven zal er nog beter uitzien wanneer je zo’n schema opstelt.

10 tips om te bereiken wat je wil

4. Weet wanneer je klaar bent
Stop met late uren op het werk te spenderen om nog dit en nog dat af te werken. Goed is goed genoeg. Stel een einduur voorop waarop je stopt.

balans werk privé-leven

5. Vermijd onderbrekingen
Iedereen kent onderbrekingen op het werk die een belangrijke hinderpaal vormen voor het effectief beheren van jouw tijd én jouw aandacht. Uiteindelijk kunnen ze een barrière zijn voor het in balans brengen van werk en privéleven.

Bedenk hoe je een werkruimte zonder onderbrekingen (of met zo weinig mogelijk stoorzenders) kunt organiseren. Sluit eens alle onnodige tabbladen in jouw browser. Neem er oortjes of een koptelefoon bij. Zet jouw gsm op stil. Dit zal jou helpen in jouw concentratie en dus ook in jouw productiviteit.

6. Breng tijd door met anderen
Een van de beste manieren om werk en privéleven in balans te brengen is jezelf eraan te herinneren om tijd te investeren met familie, kinderen en vrienden. Het is ook goed om deel te nemen aan het verenigingsleven. Ontdek hier hoe je een sociaal leven uitbouwt.

7. Beweeg
Het is lastig om een paar minuten opzij te zetten om te bewegen als je jouw drukke agenda ziet, maar dit kan je uiteindelijk helpen om méér te bereiken. Want bewegen stimuleert jouw vermogen om te denken en boost jouw energieniveau.

8. Zet de automatische piloot uit
Af en toe, wanneer je aan het racen bent om jouw to-do-lijst af te werken, riskeer je om in automatische piloot te gaan totdat je klaar bent met het werk. Neem daarom geregeld een pauze om leefbaarder en productiever te werken.

9. Leer de kracht van neen zeggen
Het woord neen is zeker een van de krachtigste woorden in onze taal. Een van de meest transformerende vaardigheden in jouw werk en leven is “neen” zeggen tegen verzoeken die jou niet vooruithelpen of die minder belangrijk zijn.

Als er een verzoek op jouw pad komt, stel jezelf dan de vraag: Is deze vraag erg belangrijk of voel ik me er heel blij bij? Als je je geïrriteerd voelt als je het verzoek inwilligt en het binnen jouw vermogen ligt om het af te wijzen, is dit het ideale moment om te ontdekken wat neen zeggen voor jou kan doen.

Welke tip kies jij om jouw werk en privé-leven meer in balans te krijgen? Laat het weten in de reacties hieronder.

Geef jezelf (of een ander) meer tijd cadeau

Meer tijd in 12 stappen

Als coach help ik jou om zelf weer meester te worden over jouw tijd, en om vooruitgang maken in de richting van jouw doelen, om zo ook stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
Meer Tijd in 12 stappen
7 dingen die je moet doen om burn-out te vermijden
Neem weer de controle over jouw loopbaan

P.S. Wil je jouw vrienden én mij een plezier doen? Deel dan dit artikel via de FacebookLinkedIn of Twitter-knop. Alvast bedankt!

BewarenBewaren

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Time management en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.