7 verrassende manieren om van geluk een gewoonte te maken

Lifecoach over 7 verrassende manieren om van geluk een gewoonte te makenUit onderzoek in samenwerking met Radio 1 naar de grote levensvragen van de Vlaming blijkt dat 30% zich niet bepaald gelukkig voelt. Nochtans is ons geluk voor een groot stuk wel degelijk maakbaar.

Sommige mensen lijken altijd gelukkig, ongeacht wat er met hen gebeurt. Ze kijken altijd positief naar het leven. Ze lijken meer te genieten dan jij en ik, en hun relaties met anderen lijken op wieltjes te lopen.

Wat maakt geluk voor hen zo makkelijk?

Wel, er blijkt geen speciaal trucje voor te bestaan.

Net als zoveel dingen is het gewoon iets dat we kunnen leren. Om er een gewoonte van te maken.

Neem de volgende 7 gewoontes op in jouw dagelijks leven en je zal merken dat jouw leven zich vult met geluk.

1. Wijzig jouw perspectief

Er zijn genoeg redenen om niet gelukkig te zijn. Iemand snijdt je de pas af op weg naar je werk. Je krijgt een parkeerboete. Je krijgt een minder goede beoordeling op het werk.

Voel je je langer dan enkele minuten ongelukkig door deze dingen? Dan ben je eigenlijk niet in controle. Je kiest er dan voor om externe krachten te laten dicteren hoe jij over het leven denkt. Maar als je leert dat jij de controle hebt – gewoon door jouw perspectief te veranderen – dan verandert jouw wereld.

Neem bijvoorbeeld de persoon die jou op weg naar het werk de pas afsnijdt. Voor hetzelfde geld is die op weg naar het ziekenhuis voor een noodgeval. Dat verandert hoe je ernaar kijkt. Jouw pereceptie wordt dan jouw werkelijkheid.

Ontdek hier hoe je de controle over jouw brein terugkrijgt

2. Maak een levenslijst

Denk na over de dingen die je wil ervaren en bereiken voordat je sterft.  Hoewel dat klinkt als iets morbide, is het eigenlijk inspirerend om een mooi leven na te streven.

Je kan bijvoorbeeld een nieuwe hobby kiezen. Dat is een plezante manier om geluk te ervaren. Of je nu graag kookt, gezelschapsspellen speelt, of schildert: het gaat om de vreugde van iets nieuws te ervaren.

Hoe je van jouw dromen eindelijk doelen maakt (door enkele simpele woorden te veranderen)

3. Focus op waardering en dankbaarheid

Waardering tonen en dankbaar zijn voor wat je hebt, is op zich al een beloning.  Mensen die waardering uitspreken en de tijd nemen om dankbaar te zijn, zijn gelukkiger en hebben een positievere kijk op het leven.

Begin met een eenvoudig experiment.  Elke avond voor je naar bed gaat, schrijf je iets op dat de voorbije dag is gebeurd en waarvoor je dankbaar bent.  Die gewoonte verandert na enige tijd je hele perspectief.

Bevrijd jezelf van negatieve gevoelens in 7 stappen

4. Omarm jouw angsten

Angst leidt tot bezorgdheid, waardoor je stress ontwikkelt en je focust op negativiteit.  Een bijzondere manier om angst te stoppen is om het in je leven te verwelkomen. Om angst in de ogen te kijken, en toch door te zetten.

Begin klein en pak steeds grotere angsten aan. Je zult je sterker, zelfverzekerder en gelukkiger voelen met elke angst die je aanpakt.

De 7 angsten die je best onder ogen ziet

5. Daag jezelf uit

Een van de grootste dingen die je in het leven kunt doen is de lat hoog leggen en ze vervolgens bereiken. Door jezelf uit te dagen op manieren die haalbaar zijn, maar toch inzet vragen, blijf je jezelf verbeteren en vooruitgang boeken.

Stel uitdagende doelen vast en maak realistische plannen om ze te bereiken. Elke prestatie wordt weer een stap op de trap richting je grootste, gelukkigste zelf.

6.  Doe daglicht op

Daglicht maakt ons gelukkig. UV-stralen raken jouw huid en jouw lichaam begint vitamine D aan te maken (vitamine-D-tekort wordt onder andere geassocieerd met depressie). Wanneer het buitenlicht jouw ogen raakt, geeft het een signaal aan jouw hersenen om de afscheiding van melatonine te vertragen (een hormoon dat je helpt slapen), en verhoogt het de afscheiding van serotonine (een hormoon dat geassocieerd wordt met geluk en waakzaamheid).

Meer zonlicht maakt jou dus gelukkiger. Als je minder dan 15 minuten per dag zon of toch minstens buitenlicht op jouw huid krijgt, is het een goed idee om meer buiten te komen.  Wandel tijdens de lunch, ga een paar minuten buiten zitten in plaats van tv te kijken.  Maak er tijd voor.

7. Let op je houding en ademhaling

Ga rechtop zitten, trek je schouders naar achteren en haal diep adem. Doe het nog een paar keer. Voel je dat? Houding en ademhaling hebben een grote invloed op jouw kijk op het leven. In elkaar gekrompen zitten en oppervlakkig ademhalen kan een tevreden gevoel op enkele ogenblikken wegdrukken.

Focus dus op het zitten met je schouders naar achteren en neem zo vaak mogelijk diepe ademhalingen, en je zult je de hele dag door gelukkiger voelen.

Als coach help ik jou om vooruitgang maken in de richting van jouw geluk, om zo ook stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
Wat staat er op jouw bucket list?
Bevrijd jezelf van negatieve gevoelens in 7 stappen
Vind een job/loopbaan waarin je je gelukkig voelt

P.S. Wil je jouw vrienden én mij een plezier doen? Deel dan dit artikel via de FacebookLinkedIn of Twitter-knop. Alvast bedankt!

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Life Coaching en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op 7 verrassende manieren om van geluk een gewoonte te maken

  1. shivatje zegt:

    Van het leven gewoon genieten.
    Dan maakt men een gewoonte om gelukkig te zijn.

    Aum Shanthi

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.