Versterk jouw mentale veerkracht in 5 stappen

Versterk jouw mentale veerkracht in 5 stappenJe krijgt (plots) je ontslag, je baas geeft je tijdens een vergadering onverwacht harde kritiek of een belangrijke klant deelt je mee dat hij overstapt naar jouw concurrent.

Op je werk word je elke dag geconfronteerd met kleine en grote problemen, uitdagingen en werkdruk. Overigens heeft één op de drie Belgen last van stress, voelt zich gespannen en gedeprimeerd of kan niet slapen door grote zorgen.

Mensen reageren verschillend op moeilijke situaties. Sommige mensen ervaren ze als een bedreiging en zijn meteen uit het veld geslagen.

Veerkrachtige mensen tonen daarentegen ander – effectiever – gedrag wanneer zij te maken hebben met tegenslagen en veranderingen. Dat wil niet zeggen dat ze nooit wanhoop of teleurstelling kennen. Maar ze kunnen er makkelijker mee om. En zijn in staat om ‘terug op te veren’.

Mentale veerkracht of weerbaarheid is jouw vermogen om goed om te gaan met moeilijkheden, tegenslagen, veranderingen en stress. Je bent in staat om in moeilijke tijden positief, toekomstgericht en sterk te blijven.

Veerkrachtig zijn is een waardevolle eigenschap, want het helpt je om proactief te zijn in veranderende omstandigheden en om succesvol jouw werk en loopbaan in handen te houden.

Start met het ontwikkelen of verbeteren van jouw mentale veerkracht met de 5 volgende stappen.

1. Bekijk jouw vaste overtuigingen

We hebben allemaal vaste overtuigingen over onszelf, ons leven en de wereld rondom ons. Vaste overtuigingen ontwikkel je doorheen de jaren, en hangen af van je vroegere ervaringen. Of ze nu bewust zijn of niet, je overtuigingen beïnvloeden je gedachten, je gedrag en je emoties.

Soms stroken je overtuigingen niet met de realiteit, en werken ze contraproductief. Wanneer je bijvoorbeeld gelooft dat je nooit carrière zal maken, dan ben je waarschijnlijk minder geneigd om te solliciteren voor een nieuwe job, en zal je jezelf ook niet van je beste kant laten zien tijdens een sollicitatiegesprek. Zo worden je vaste overtuigingen uiteindelijk ook de werkelijkheid, of wat we noemen een self-fulfilling prophecy.

Het is dus belangrijk om je overtuigingen te kennen en te onderzoeken. Ga na of er uitzonderingen zijn op de regel die je gelooft. Heel weinig dingen zijn ‘altijd’ of ‘nooit’ waar. Je eigen overtuigingen aanpassen vraagt veel toewijding en energie – veel mensen zetten hiervoor hun life coach in – maar het kan de richting van je hele leven veranderen.

Tips om mentaal veerkrachtiger te worden

2. Wees spaarzaam met je mentale energie

Blijven piekeren en rondjes draaien met je gedachten over dingen die je niet kan veranderen, vraagt heel veel mentale energie. Hoe meer je bezig bent met negatieve zaken die je niet kan oplossen, hoe minder energie je overhoudt voor creatieve plannen.

Je zorgen maken over de weersvoorspellingen helpt je niet verder. Wanneer een storm jouw kant op komt, zal erover piekeren die niet tegenhouden. Je kan je er wél op voorbereiden. Focus dus op de dingen die je wél kan aanpakken.

Gebruik je mentale energie voor productieve taken, zoals problemen oplossen of doelen stellen. Merk je dat je gedachten de verkeerde kant op gaan, verschuif je aandacht dan bewust naar meer positieve zaken. Train je brein om productief bezig te zijn, en het wordt snel een gewoonte.

3. Vervang negatieve gedachten door productieve gedachten

We staan meestal niet stil bij onze gedachten. Nochtans kan meer aandacht voor onze gedachten heel nuttig zijn om onze mentale veerkracht op te bouwen. Negatieve gedachten, zoals ‘ik kan ook nooit iets goed doen’, houden je tegen om je doelen te bereiken. Onderschep je negatieve gedachten dus voor ze te groot worden en je gedrag beginnen beïnvloeden.

Herken je negatieve gedachten en vervang ze door meer productieve gedachten. Die hoeven niet super-positief te zijn, maar wel realistisch. Een evenwichtige gedachte kan zijn: ‘Ik heb mijn gebreken, maar ik heb ook heel veel sterke kanten’.

Je gedachten aanpassen vraagt voortdurende aandacht, maar het is cruciaal in het ontwikkelen van je beste zelf.

4. Oefen in het toelaten van ongemak

Mentaal veerkrachtig zijn wil niet zeggen dat je geen emoties ervaart. Integendeel, het is belangrijk om je bewust te worden van je emoties, om er bewust op te kunnen reageren. Mentaal veerkrachtig zijn betekent je gevoelens accepteren, zonder erdoor overmand te raken.

Soms is het ook nodig om tegen je gevoelens in te handelen. Wanneer je angst je bijvoorbeeld tegenhoudt om iets nieuws te proberen, kan het nodig zijn om uit je comfortzone te stappen om jezelf te blijven uitdagen. Het vraagt oefening om oncomfortabele gevoelens toe te laten, maar het wordt makkelijker naarmate jouw zelfvertrouwen groeit.

Gedraag je zoals de persoon die je wil worden. Dus in plaats van te denken: ‘ik wou dat ik extraverter was’, gedraag je zoals een extraverte persoon zich zou gedragen, zelfs al voel je je niet zo. Het zal soms oncomfortabel zijn, maar het brengt je wel een stap dichter bij je doel.

Life coach geeft tips om uit je comfortzone te stappen.

5. Sta elke dag stil bij je vooruitgang

In deze drukke wereld is er vaak weinig tijd voor stille reflectie. Maak dus elke dag wat tijd om stil te staan bij je vooruitgang naar meer mentale veerkracht.

Vraag jezelf na elke dag af wat je geleerd hebt over je gedachten, je emoties en je gedrag. Bedenk wat je de volgende dag graag wil verbeteren of bereiken.

Mentale veerkracht ontwikkelen vraagt tijd. Er is altijd ruimte voor verbetering, en op sommige momenten lijkt het moeilijker dan op andere. Stilstaan bij je vooruitgang kan je helpen om je doelen te bereiken terwijl je leeft volgens je overtuigingen.

Als coach help ik jou om met jouw mentale veerkracht te verbeteren en stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
9 dingen die mentaal veerkrachtige mensen niet doen
Hoe je mentaal weerbaar wordt
Word veerkrachtiger in jouw loopbaan

P.S. Wil je jouw vrienden en mij een plezier doen? Deel dan dit artikel via de FacebookLinkedIn of Twitter-knop.

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Life Coaching en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.