De 5 levensvaardigheden die je vandaag moet leren

Lifecoach loopbaancoachJe wil niet in een situatie terechtkomen waarin je een van deze 5 levensvaardigheden nodig hebt wanneer je ze nog niet geleerd hebt.

De kwestie is dat je ze wil leren vooraleer je ze nodig hebt. Dus liefst nu.

Leer deze 5 levensvaardigheden die jou helpen slagen op jouw levensreis, en die je helpen om moeilijke situaties te overwinnen.

Elke vaardigheid is even waardevol als de andere, want je weet nooit welke je gaat nodig hebben. Leer ze. Beheers ze. Lees boeken of bekijk video’s, of volg een training. Leer deze vaardigheden om vooruit te komen in jouw leven.

De 5 levensvaardigheden om vandaag te leren

1. Communiceer jouw behoeften

We hebben allemaal behoeften, maar onze vrienden, familie, collega’s of werkgever kunnen onze gedachten niet lezen. Ze komen die te weten doordat je jouw behoeften duidelijk, vriendelijk en soms ook herhaaldelijk communiceert. Leer dus wanneer en hoe je kunt vragen wat je nodig hebt.
“Ik zou je hier even onder vier ogen willen over spreken.”
“Wil jij me naar de winkel brengen terwijl mijn auto in de garage wordt hersteld?”
“Zou je me elke dag eventjes willen bellen in deze moeilijke periode?”

Denk je dat mensen niet om jou geven? Denk dan opnieuw. En leer jouw behoeften te uiten.

2. Leer hoe en wanneer je ‘neen’ zegt

Neen is geen slecht woord. Het is geen taboe en het is niet schadelijk voor een relatie. Maar hoe je neen zegt is wel een vaardigheid. Het is okee om neen te zeggen als je het op een vriendelijke manier zegt. Gebruik woorden als ‘Ik wou dit ik het kon…’ of ‘Deze keer kan ik niet maar misschien wel een volgende keer?

In het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’ staat een volledig hoofdstuk met manieren om vriendelijk neen te zeggen.

3. Zorg dat anderen jouw grenzen respecteren

Respecteer eerst zélf jouw eigen (emotionele, fysieke, financiële,…) grenzen. Want anders zullen anderen het zeker niet doen.

Neem jouw eigen grenzen serieus om te tonen aan anderen dat ze belangrijk zijn voor jou. Bepaal ze en zorg dat ze passen bij jouw waarden en idealen. Wees kordaat tegenover mensen die over jouw grenzen willen gaan.

4. Luister naar signalen van jouw lichaam

Jouw lichaam liegt niet. Jouw geest soms wel. Maar jouw lichaam vertelt je de waarheid. Leer te luisteren naar pijnsignalen, naar waarschuwingen, en ook naar jouw intuïtie/buikgevoel. Merk op wanneer je bijvoorbeeld een slecht gevoel hebt bij een bepaalde situatie. Leer de signalen van jouw lichaam te lezen en te vertalen.

Jouw gezondheid is een grote rijkdom. En voeding is de basis waarop je die gezondheid bouwt. Luister ook hier dus naar jouw lichaam, en leer welke voeding goed of fout is voor jou. Vind vandaag de juiste balans en niet wanneer het te laat is.

Idem voor beweging: je hoeft je niet dagelijks af te jakkeren in de fitness of een marathon te lopen. Maar wanneer je een zittend beroep hebt, geeft een stappenteller jou bijvoorbeeld wel informatie over hoe veel of hoe weinig je doorheen de dag beweegt. Trek dan jouw conclusies: bij veel mensen helpen kleine dingen al, zoals je auto wat verderop parkeren, te voet naar een winkel gaan, of ’s middags een korte wandeling maken.

5. Ga weg wanneer het tijd is

Zit je in een suffe job en kijk je er elke maandag tegenop om te gaan werken? Of vernietigt jouw relatie jouw gezondheid en welzijn?

Zie je de tekenen aan de wand – overspannenheid, angst, zelfsabotage – maar ontken je deze signalen? Doe dat niet langer. Luister zorgvuldig. Plan jouw exit.

Weten wanneer je moet stoppen is een noodzaak om gelukkig te zijn, om te overleven zelfs.

Stoppen met een relatie of een “zekere” job vaarwel zeggen maakt jou GEEN mislukking. Het maakt je verstandig. Anderen zullen misschien zelfs jaloers op jou zijn doordat jij de moed opbrengt om weg te gaan wanneer het tijd is.

Wil je bewust even stilstaan bij jouw job? Als werknemer of zelfstandige kan je genieten van loopbaanbegeleiding. Je krijgt dan inzicht in jezelf, je vaardigheden en talenten en je maakt duidelijk wat je wil in je verdere loopbaan/leven.

In Vlaanderen/Brussel kan je gebruik maken van de loopbaancheques van de VDAB: voor een volledig traject (7 uur coaching) investeer je zelf dan slechts € 80. De overheid subsidieert de rest van dit traject ter waarde van € 1100. Voor jou is het dus bijna gratis!

Neem gewoon contact op met mij via mail op wim@wimannerel.be en ik vertel je hoe je binnen de 5 minuten een loopbaancheque kan bestellen. Daarna wisselen we eventueel telefonisch of verder via mail wat info uit. Dan volgen 4 coachinggesprekken. Neem gerust contact op als je meer info wil. Woon je te ver van mijn coachingpraktijk in Lokeren, dan verwijs ik je graag door naar een erkende loopbaancoach in jouw buurt, of kunnen we ook online afspreken.

Als coach help ik jou om met meer zelfvertrouwen het beste uit jezelf te halen, en je volledige potentieel te bereiken. Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient! Neem gerust eens contact op voor meer info over coaching.

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
Waarom je vaker ‘neen’ moet zeggen
Zo verbeter je jouw communicatievaardigheden in 5 stappen
Hoe je je leven terug onder controle krijgt

P.S. Deel dit artikel door op de FacebookLinkedIn of Twitter-knop te klikken, omdat zo jouw vrienden en kennissen óók van deze tips kunnen profiteren.

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Life Coaching en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.