9 makkelijke tips om met moeilijke mensen om te gaan

Life coach geeft tips om met moeilijke mensen om te gaanOf het nu jouw collega is, jouw buur of jouw kind, soms kunnen mensen ongelooflijk moeilijk doen. Als je al eens te maken hebt gehad met iemand die ontzettend weerbarstig is, dan weet je ook dat de situatie snel kan escaleren.

Maar wat kan je er zelf aan doen? Hoe zorg je voor een doorbraak en ontmijn je de tijdbom in jullie relatie?

Want aan de ene kant wil je jouw punt duidelijk maken, maar anderzijds wil je het vuur van het conflict niet aanwakkeren. Het helpt om te weten wat je wil bereiken in een conflict. En belangrijk daarbij is om te stoppen, even na te denken en dan iets onverwachts te doen.

Dit zijn 9 makkelijke en effectieve tips om een doorbraak te krijgen in elke situatie met een moeilijke persoon.

1. Valideer

Valideren betekent waarderen, bevestigen, bekrachtigen. Het wil niét zeggen gewoonweg meepraten of gelijk geven. Door middel van validering laat je de ander merken dat je de logica van zijn gedrag of mening werkelijk probeert te snappen – hoezeer je het ook helemaal niet eens met hem/haar bent!

Je zal versteld staan van wat deze eenvoudige actie teweeg brengt. Want een veel voorkomende reden waarom mensen in weerstand gaan is omdat ze zich niet gehoord of begrepen voelen. Ze valideren en naar hen luisteren om hen betekenisvol te doen voelen is de snelste manier om vooruit te raken.

2. Denk zoals hen

Stel je even voor dat je in hun schoenen staat. Wat willen ze? Als jij in hun situatie zou zijn, hoe zou dat voelen? Alleen al deze tip zal je ver brengen omdat de meeste mensen maar één gezichtspunt zien: hun eigen gezichtspunt. Bekwame probleemoplossers kunnen van perspectief wisselen.

3. Bied geen weerstand

Waartegen je weerstand biedt, blijft bestaan. Mensen neigen ertoe om jou meer weerstand te bieden wanneer jij weerstand tegen hen biedt. Besteed een beetje extra tijd aan het leren kennen van hun standpunt en stel hen vragen om hun gezichtspunt te begrijpen (en knik ‘ja’ met je hoofd als je hen kunt begrijpen).

4. Wanneer je luistert, kantel dan lichtjes jouw hoofd

We communiceren niet enkel met woorden, maar ook met onze lichaamstaal. Wanneer je jouw hoofd lichtjes naar opzij kantelt, dan voelen mensen zich meer beluisterd. Deze truc helpt je trouwens om ook effectief meer aandachtig te luisteren.

5. Ken jouw gewenste resultaat

Vooraleer je communiceert, stop je best even om na te denken over hoe je je wil voelen als resultaat van jullie gesprek (opgelucht bijvoorbeeld). En bepaal ook hoe je de ander wil doen voelen (gevalideerd bijvoorbeeld). En tot slot moet je ook flexibel zijn – net zoals jij graag hebt dat zij ook flexibel zijn.

6. Sta open voor het leerpunt

Heel vaak is er ook een levensles te leren uit de situatie waarin iemand zich moeilijk gedraagt tegenover jou. Bijvoorbeeld over hoe je in het algemeen met mensen omgaat, of hoe een conflict ontstaat en wat jouw rol daarin is, of wat een conflict losmaakt bij jou. Sta open voor die leerles die groter is dan specifieke situatie zelf.

7. Creëer een band

Soms kan je het onderwerp veranderen en overeenkomen over iets totaal anders dan waarover het conflict gaat, en creëer je hierdoor een band.

8. Relativeer de situatie

Voed niet langer de negativiteit. Uitvoerige tirades en lange e-mails kunnen een al moeilijke situatie nog verder doen escaleren. Luister in de plaats daarvan heel rustig naar de ander, zodat die zich niet in het defensief gedrongen voelt maar wel begrepen.

9. Doorbreek het patroon

Mensen gedragen zich vaak als robots: iemand raakt een gevoelige snaar en hop, we reageren op het verhaal dat in ons hoofd leeft. Wanneer je met een moeilijk iemand omgaat, doorbreek het patroon door een vraag te stellen die totaal niets te maken heeft met het conflict. Dit doorbreekt het verhaal dat ze in hun hoofd afspelen, en je kan de situatie daardoor makkelijker ontmijnen.

Als coach help ik jou om met meer zelfvertrouwen het beste uit jezelf te halen, en je volledige potentieel als volwassene te bereiken. Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou
in een wekelijkse mail.
Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
Hoe ga je om met een dominant persoon?
De 5 geheimen van excellente gesprekspartners
Nog meer tips om met moeilijke mensen om te gaan

P.S. Deel dit artikel door op de FacebookLinkedIn en Twitter-knoppen te klikken, want zo kunnen jouw vrienden en kennissen óók van deze inzichten profiteren.

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Communicatie en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.