Hoe verhoog je jouw wilskracht?

Lifecoach en businesscoach onthult de geheimen om meer wilskracht te bezitten:Twee kenmerken die jouw succes voorspellen in heel wat beroepen en activiteiten zijn intelligentie én zelfbeheersing. Intelligentie kan je niet zomaar verbeteren. Maar zelfbeheersing of wilskracht wél, ook als volwassene. Op die manier maak je een positief verschil in jouw eigen leven.

Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat je een bepaalde hoeveelheid wilskracht hebt voor jouw dag. Maar keuzes maken put jouw wilskracht uit en zorgt ervoor dat je op de duur minder zelfbeheersing hebt. En als je heel veel wilskracht nodig hebt voor iets, dan kan je daarna minder goede beslissingen nemen.
Wat kan je daartegen doen? Je kan ervoor zorgen dat je minder beslissingen hoeft te nemen. (Voormalig) president Obama las ook deze onderzoeken. En hij besloot om voortaan enkel nog blauwe of grijze kostuums te dragen. “Ik wil geen tijd meer besteden aan het beslissen wat ik ga dragen of wat ik ga eten,” stelt Obama, “Zo heb ik meer mentale energie om moeilijke beslissingen te treffen.” Hoe meer je een bepaalde routine kunt volgen, of een plan hebt vooraf, of op basis van gewoonte kan werken, hoe minder je jouw wilskracht hoeft te gebruiken.

Een snelle boost voor jouw wilskracht
Verminderde wilskracht wil niet zeggen dat die volledig weg is. Er zijn zelfs technieken om op korte tijd jouw zelfbeheersing te verbeteren. Bijvoorbeeld wanneer je denkt aan iemand die er goed in is. Of ook wanneer je verantwoordelijkheid neemt: wanneer je “de baas” bent in een situatie, vermindert jouw wilskracht niet zo snel. Geloven dat je veel wilskracht hebt, helpt ook. En als iets belangrijk voor je is, kan je beter presteren op dit vlak.

Hoe je goede voornemens doet slagen
Mensen maken vaak vijf goede voornemens tegelijk. Zoals met nieuwjaar. ‘Ik ga gezonder eten, en stoppen met roepen tegen mijn collega’s, en ik ga meer boeken lezen, en regelmatig beginnen sporten, en…’ Maar elke keer als je aan één van die voornemens werkt, neem je energie weg om aan de andere te werken. Want je hebt maar dezelfde hoeveelheid wilskracht.
Dus in plaats van aan al die voornemens tegelijk te werken, maak een volgorde: begin met de makkelijkste. Want dat versterkt jouw wilskracht: je zal meer energie hebben voor de volgende die moeilijker zijn.

Wat je niet kapotmaakt, dat maakt je sterker.
Zo luidt het spreekwoord. Het blijkt nu uit onderzoek ook correct te zijn. Je kan jouw karakter versterken door zaken te doen die je niet graag doet, waar je zelfdiscipline voor nodig hebt. Zo word je ook sterker voor andere zaken.
In een bepaald onderzoek vroeg men mensen om gedurende twee weken rechtop te zitten of rechtop te staan telkens als ze eraan dachten. Na die twee weken kregen ze een aantal testen die niets te maken hadden met hun houding. Maar toch toonden ze een significante verbetering in wilskracht vergeleken met de controlegroep.

Nog een leuke tip
Een suikerhoudende drank proeven (zonder die op te drinken) kan jouw wilskracht versterken. Je geeft daarmee het signaal aan jouw lichaam dat er meer glucose (energie) op komst is, en daardoor gaat jouw lichaam zelf putten uit de opgebouwde glucosevoorraad. Dus ook al spuw je het suikerhoudende drankje weer uit, je zal toch meer energie en dus wilskracht krijgen.

Hoe verhoog jij jouw wilskracht? Deel het in de reacties hieronder of stuur me een berichtje.

Als coach begeleid ik mensen met het vinden van wilskracht en motivatie en met het in actie komen om zo levensdoelen te bereiken en meer geluk en voldoening te ervaren. Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je nu gratis in via deze link.

Deel je dit artikel ook met jouw kennissenkring? Je doet er hén én mij een plezier mee.

Lees verder:
Waarom je lui bent (en wat je eraan kan doen)
Hoe raak je weer gemotiveerd binnen de 10 minuten
Hoe breng je jouw goede voornemens beter in de praktijk?

Dit bericht werd geplaatst in Mental Coaching en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.