Dit zijn 7 handige sociale vaardigheden die je snel oppikt

Adriaan is introvert en vindt het lastig om gesprekken te starten. Vooral met vreemden.

Hoe ga je daarmee om?

Het antwoord is simpel: maak het anderen makkelijk om met jou een gesprek te beginnen.

Hier zijn 7 handige sociale vaardigheden, speciaal voor introverten.

Ik laat je zien hoe kleine, stille gebaren een groot verschil maken in sociale interacties.

sociale vaardigheden tips van coach afbeelding

1. Glimlach: de kracht van een simpele glimlach

Je hoeft niet op iedereen een brede Julia Roberts-glimlach los te laten, maar het is altijd fijn om de mondhoeken van mensen omhoog te zien gaan. Het kan iemands dag maken.

2. Maak oogcontact

Ze zeggen dat ogen de poort naar de ziel zijn. Ik weet niet zeker of dat waar is, maar het bouwt zeker vertrouwen op. Houd oogcontact net lang genoeg vast om betrokkenheid te tonen zonder dat de ander zich ongemakkelijk voelt.

3. Knikken en leunen tijdens gesprekken

Knikken toont aan dat je actief luistert en betrokken bent bij het gesprek. Lichtjes voorover leunen terwijl iemand tegen je praat, toont interesse en aandacht. Dit zijn subtiele tekenen die aangeven dat je volledig betrokken bent bij het gesprek.

4. Gebruik open lichaamstaal

Je armen kruisen of wegdraaien kan defensief of ongeïnteresseerd overkomen. Houd in plaats daarvan je armen ontspannen en je lichaam open om te laten zien dat je benaderbaar en ontvankelijk bent.

5. Geef oprechte complimenten

Complimenten hoeven niet altijd verbaal te zijn. Complimenten kunnen ook non-verbaal zijn. Een warme glimlach, een knikje of een duim omhoog kan je waardering en positiviteit over iemands acties of uiterlijk overbrengen.

6. Let op je toon

Zelfs met weinig woorden kan je toon veel zeggen. Spreek zacht en warm om vriendelijkheid en benaderbaarheid te tonen.

7. Houd de deur open

Een van de grootste sociale vaardigheden die ik heb opgepikt, is het vasthouden van de deur voor anderen. Welke deur ik ook door ga, ik kijk altijd om om te zien of er iemand is voor wie ik de deur kan vasthouden. Houd de deur open uit vriendelijkheid, niet voor een bedankje. Dit kleine gebaar kan een groot verschil maken in hoe anderen jou zien.

tips voor sociale vaardigheden van coach afbeelding introvert

Hoe introverten kunnen uitblinken in socialiseren

Introverten staan vaak voor de uitdaging om te socialiseren in omgevingen die lijken afgestemd op extraverten. Er zijn veel manieren waarop introverten kunnen uitblinken zonder hun aard te veranderen.

Bereid je voor

Gesprekstarters kunnen helpen de angst voor het beginnen van gesprekken te verminderen. Als je weet wat je wilt zeggen, kun je je zelfverzekerder voelen en de stress van het ad hoc moeten denken verminderen.

Luister meer dan je spreekt

Introverten zijn vaak geweldige luisteraars, een groot voordeel in sociale interacties. Mensen waarderen het om gehoord te worden en aandachtig luisteren kan helpen sterkere verbindingen op te bouwen.

Vind gemeenschappelijke interesses

Gedeelde interesses maken gesprekken boeiender en minder lastig. Zoek naar aanwijzingen in de omgeving of de kleding van de persoon die kunnen wijzen op gemeenschappelijke hobby’s of interesses.

Neem pauzes wanneer nodig

Socialiseren is vermoeiend voor introverten, neem pauzes wanneer nodig. Zoek een rustige plek om even op te laden voordat je weer bij de groep komt.

Stel realistische verwachtingen

Je hoeft niet het middelpunt te zijn om een succesvolle sociale ervaring te hebben. Stel realistische doelen voor jezelf, zoals het hebben van een betekenisvol gesprek met één of twee mensen.

Gebruik technologie om je sociale vaardigheden te verbeteren

Online contact kan het makkelijker maken om mensen later persoonlijk te ontmoeten. Gebruik sociale media of professionele netwerksites om gesprekken te beginnen en relaties op te bouwen.

Praktische stappen voor succesvollere communicatie

Volg deze concrete stappen om deze principes toe te passen:

  1. Oefen regelmatig: Socialiseren is een vaardigheid die, net als elke andere vaardigheid, oefening vereist. Begin klein, met een glimlach naar een buurman of een knikje naar een collega om contact te maken.
  2. Reflecteer na interacties: Reflecteer na elke sociale interactie: wat ging goed, wat kan beter? Deze reflectie helpt je om te groeien en je sociale vaardigheden te verbeteren.
  3. Zoek steun: Zoek steun van vrienden of een coach: vraag om feedback en oefening. Ze kunnen je waardevolle feedback en aanmoediging geven.
  4. Wees geduldig met jezelf: Verandering kost tijd. Wees geduldig en erken elke kleine vooruitgang in je sociale vaardigheden.

De kracht van kleine gebaren

Introverten hebben een unieke kracht: ze kunnen gesprekken verdiepen door gebruik te maken van stilte en aandacht. Kleine, betekenisvolle gebaren bouwen diepe, authentieke verbindingen op. Onthoud dat je niet de luidste hoeft te zijn om een grote impact te maken. Soms spreken stille gebaren het luidst.

Pas deze tips toe en ervaar hoe je sociale wereld verandert. Elke succesvolle reis begint met een kleine stap in de juiste richting. Zet vandaag de eerste stap naar een vervullender sociaal leven.

Als loopbaancoach en personal breintrainer help ik mijn cliënten om sociale vaardigheden en zelfvertrouwen te ontwikkelen en via kleine stappen naar een groots leven te gaan. Met de nieuwste mentale technieken kunnen we de gewoontes creëren die jij wil en je leren goede beslissingen te nemen. Dus neem contact op wanneer je meer wil weten over hoe ik je kan helpen je problemen op te lossen en je doelen te bereiken.

Meer inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Dus wanneer je je realiseert dat je meer uit het leven wil halen, meld je dan nu aan in via deze link omdat je dan elke week een tip krijgt toegestuurd:

Stuur me tips

Ja, stuur me wekelijks tips

Lees verder:
Onbeperkte relaxatietherapie bij je thuis
Perfectionisme maakt je net minder perfect
Gun jij jezelf een loopbaancoach?

P.S. Wanneer je dit artikel waardevol vindt, klik dan nu op een van de knoppen hieronder omdat je zo ook anderen inspireert met deze tips en inzichten. Of stuur het door naar één iemand die deze inzichten kan gebruiken. Want zo draag je bij aan een betere wereld. Dankjewel!

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Communicatie en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Dit zijn 7 handige sociale vaardigheden die je snel oppikt

  1. shivatje zegt:

    Top
    Maar soms moet men ook uitkijken met oogcontact. Soms kan het dan beter zijn om je ogen naar de mond te laten kijken.

    Aum Shanti

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.