Flexibel denken: hoe kan je het vandaag al ontwikkelen?

Mentale flexibiliteit mental coach foto brein

Bij het woord flexibiliteit denken de meeste mensen aan stretchen of yoga in plaats van aan onze gedachten. 

Maar wat als we een flexibele geest konden ontwikkelen om mentaal en emotioneel gezonder te zijn? 

Met een grotere mentale flexibiliteit kan je nieuwe informatie sneller verwerven en integreren, problemen creatiever oplossen en jouw reacties sneller aanpassen aan veranderende omstandigheden. Zo kan je beter omgaan met allerlei omstandigheden: in jouw sociaal leven, op het werk, wanneer je iets studeert,…

Want onze geest is als een spier, hoe meer we die stretchen, hoe flexibeler die wordt. Dus hoe zou het zijn om een meer flexibele geest te ontwikkelen die jou helpt om veerkrachtiger, creatiever en met meer voldoening te leven?

Mentale – of cognitieve – flexibiliteit gaat over jouw persoonlijk aanpassingsvermogen en jouw bereidheid om jouw denkpatronen te veranderen om op situaties te reageren op minder rigide manieren.

Want te rigide denken en te strikte routines kunnen allemaal jouw gevoel van druk vergroten. Jouw mentale flexibiliteit vergroten is het tegengif, en één manier om dat te doen is door jouw gebruikelijke manier van doen opzettelijk uit te dagen. Dit klinkt supersimpel, maar als je van starre routines houdt en daarop bent gaan vertrouwen, zul je het moeilijk vinden.

cognitieve flexibiliteit mental coach foto warme drank herfst coaching

Hoe stretch je jouw brein?

1. Stel je voor de komende week elke dag tot doel iets te doen wat je normaal nooit doet.

Het kan iets triviaals zijn – misschien meteen afwassen na het eten in plaats van het pas ’s morgens te doen, of een heel andere route nemen van je werk naar huis. Of met de fiets rijden in plaats van met de auto. Of eens op een andere plaats zitten aan tafel. Of doe iets met je linkerhand als je het gewoonlijk met je rechterhand doet, zoals tanden poetsen.

2. Doe dan de volgende week elke dag iets niet wat je anders altijd wél doet: bijvoorbeeld je horloge niet meer dragen als je dat gewoonlijk doet, of niet meteen je bed opmaken als je gewoonlijk ’s morgens je bed opmaakt. De activiteit moet dus niet iets dramatisch of schadelijks zijn, maar iets waar je je gewoon een beetje ongemakkelijk bij voelt.

Door op deze manier je eigen regels te breken, leer je je hersenen dat je in staat bent om aan routine te ontsnappen en dat je behendig kunt zijn. Je zult leren dat, zelfs wanneer je je gebruikelijke routines niet volgt, alles meestal oké is in jouw wereld.

mentale flexibiliteit flexibel denken mental coach foto stretch yoga

3. Verander meer van omgeving.

Maak een ommetje. Neem een koffiepauze. Neem een vakantie. Verander van omgeving, en je zult voelen dat je geest verandert. Lichaamsbeweging biedt een geweldige mentale opkikker terwijl het ook een verandering van omgeving biedt.

4. Probeer iets anders.

Leer een instrument te bespelen of te dansen, kook een nieuw recept of leer zelfs een nieuwe taal. Of investeer in een NLP-opleiding waar je als het ware een handleiding voor je brein krijgt. Nieuwigheid moedigt mentale flexibiliteit aan en ondersteunt na verloop van tijd de groei van de hersenen om die veranderingen in de loop van de tijd te behouden.

5. Stel je gedachten en woorden in vraag.

Word je meer bewust van wat je zegt en denkt. Luister naar je woorden. In plaats van vast te zitten aan je huidige manier van denken, probeer eens een ander perspectief.  Vervang negatieve of starre gedachten en woorden die je niet dienen door positievere ideeën en zinnen.

Deze tips zullen jouw hersenen niet alleen helpen om te groeien in flexibiliteit, maar ze zullen je ook veerkrachtiger, creatiever en veel zelfverzekerder laten voelen over het bereiken van je persoonlijke doelen.

Want door flexibeler denken zul je in moeilijke situaties niet meer moeten terugvallen op methoden die niet meer werken.

Integendeel: je zal meer bereid zijn om alternatieve oplossingen uit te proberen, of je zal de mogelijke gevolgen van een situatie met een meer open geest interpreteren.

Stel bijvoorbeeld dat je studeert voor een diploma en dat het jouw gewoonte is om werkstukken zo laat mogelijk in te dienen, zodat je zoveel mogelijk tijd hebt om het werkstuk perfect te maken. Als je flexibel bent, besef je misschien dat het werkstuk niet perfect hoeft te zijn – het hoeft alleen maar goed genoeg te zijn – en als je het vroeger indient, wanneer het ‘goed genoeg’ is, heb je extra tijd om aan het volgende werkstuk te beginnen, of om te ontspannen, of om iets te doen dat je welzijn verbetert. Je presteert nog altijd goed onder druk, maar je helpt jezelf om de druk te verminderen door los te komen van de rigide routine.

En een van de beste manieren om mentale flexibiliteit te leren is het investeren in jezelf via een coach. Want een geschikte coach kan je bijvoorbeeld uitdagen in je huidige denken, je begeleiden in het beslissen over een goede richting in jouw loopbaan, in het bevrijden van overdreven perfectionisme, in het ontwikkelen van jouw zelfvertrouwen, in het bereiken van het volgende niveau in jouw leven. Hier lees je meer over mij en hoe je contact kunt opnemen.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
Onbeperkte relaxatietherapie bij je thuis
Perfectionisme maakt je net minder perfect
Wanneer gun jij jezelf een loopbaancoach?

P.S. Je helpt me echt wanneer je deze berichten deelt op sociale media. Dus als het niet te veel moeite is, klik dan op een van de knoppen hieronder. Dankjewel!

Dit bericht werd geplaatst in Coaching en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.