Ben je al eens in een wolkenkrabber geweest? Zo’n kolossaal gebouw neerzetten is ook een enorme prestatie. Architecten moeten deze gebouwen ontwerpen met variabelen zoals weersomstandigheden, ondergrond, verkeer en de omgeving in het achterhoofd.
Zou jij in een wolkenkrabber willen werken die zonder plan is gebouwd? Ik ook niet. Maar ons leven is eigenlijk oneindig veel complexer dan een wolkenkrabber.
Jouw dagelijks bestaan vereist de coördinatie van een massa variabelen: denk maar aan alle persoonlijke en professionele verplichtingen en ambities waarmee je voortdurend jongleert.
Toch doen de meesten van ons dat zonder plan.
In plaats daarvan leggen we stenen op elkaar, in de hoop dat ze niet omvallen. En dat vraagt continu uitkijken.
Onderzoek wijst uit dat we veel voldoening halen uit het bereiken van zinvolle doelen, dus hoe meer we aanmodderen zonder einddoel, hoe meer onze levenskwaliteit eronder lijdt.
En dat is nog niet alles. Anderen, waaronder de baas op het werk, ouders, vrienden en partner, lijken vastbesloten om hun eigen stenen aan ons gebouw toe te voegen, ongeacht of die stenen wel passen.
Hoe kan je structuur aanbrengen in al die eisen en verzoeken van buitenaf, zodat ze passen bij jouw eigen verlangens? Een oplossing is om de architect van jouw eigen leven te worden. Je begint de balans en de richting te krijgen die je nodig hebt met een levensplan, een blauwdruk voor je leven.
Om jouw eigen leven te ontwerpen, moet je drie elementen in gedachten houden.
1. Jouw visie
Architecten beginnen niet met het tekenen van een plan. Ze beginnen met een visie, een idee. Ze nemen afstand en stellen zich de hele structuur voor: hoe de verschillende elementen en materialen zullen samenkomen voor het uiteindelijke effect. Dat beeld van het voltooide gebouw inspireert de plannen die volgen.
Jouw levensplan werkt op precies dezelfde manier. Ik wil je uitnodigen om een hele dag te voorzien om het plaatje van je leven in te vullen, waarbij je alle aspecten in ogenschouw neemt: jouw gezondheid, relaties, loopbaan, financiën, persoonlijke ontwikkeling,… alles. Totdat je een visie krijgt op wat jouw leven in zijn geheel kan zijn, kan je het alleen maar reactief benaderen op gefragmenteerde, lukrake manieren.

2. Jouw prioriteiten
Wat de visie ook is, een architect werkt op een bepaalde plaats. De grond, het perceel, de helling en de omgeving – om nog maar te zwijgen van de wetten van de fysica – beperken wat er mogelijk is.
Een architect kan inspiratie vinden binnen deze beperkingen. Zo is het ook voor ons. Wij werken niet met een blanco blad. Er zijn nu eenmaal al realiteiten en verplichtingen. Sommige zijn essentieel voor wat we bouwen. Bij anderen kunnen we er rond werken. Sommige kunnen we veranderen.
De truc is om ze te rangschikken in volgorde van belangrijkheid. Hoe belangrijk is jouw loopbaan in vergelijking met je gezin, bijvoorbeeld? Of jouw financiën in vergelijking met jouw gezondheid?
Jouw visie tot leven brengen betekent dat je de juiste middelen moet toewijzen aan elk van de vele gebieden van jouw leven. Als je niet weet waar de beperkingen liggen, dan eindig je met een scheef gebouw.
Dit helpt ook om te bepalen hoe anderen met jouw bouwproject omgaan. Door jouw prioriteiten te bepalen, weet je wat past en wat niet.
3. Jouw actiestappen
Als je eenmaal een visie hebt voor je leven en prioriteiten kunt stellen voor wat daarin past, kun je relevante en haalbare doelen stellen. Een plan zonder een to-dolijst is slechts een dagdroom.
Wat zijn de stappen die je moet nemen om jouw prioriteiten te verwezenlijken? Deel ze op tot iets dat uitvoerbaar is, en begin liefst meteen.
Wat is er nodig om jouw gezondheid te verbeteren, jouw belangrijkste relaties te verdiepen, jouw loopbaan vooruit te helpen, jouw financiën veilig te stellen? Maak er niet alleen een lijstje van, zet het in jouw agenda.
En ga nog een stap verder: maak een planning vooraf. Stel dat je jouw grenzen op het werk beter wilt afbakenen en jouw relaties thuis wilt verdiepen. Om vijf uur weggaan is een manier om dat te doen. Maar op weg naar buiten word je gestoord, en je zal in de verleiding komen om nog wat op het werk te blijven en de vragen af te handelen.
Als je je antwoorden van tevoren opschrijft, is het makkelijker om er op het moment zelf mee door te gaan. “Ik zou graag willen helpen,” kun je antwoorden, “maar ik heb een andere afspraak.” Je gaat de deur uit, en je stenen liggen nog op hun plaats.
Waar het om gaat is onze vastberadenheid om door te gaan met onze visie. Een architect moet sterke overtuigingen hebben om te kunnen creëren. Dat geldt ook voor jou als levensarchitect.
Welk van deze drie elementen – visie, prioriteiten of actiestappen – heeft jouw meeste aandacht nodig? En wat ga je er deze week aan doen?
Als life coach en gecertificeerd perfectionismecoach help ik jou om een plan voor je leven te maken, actie te nemen en zo stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.
Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!
Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:
Lees verder:
De 2 woorden die jou geluk en succes brengen
Perfectionisme maakt je minder perfect dan je bent
Kies voor jouw eigen geluk in je loopbaan
P.S. Wanneer je tot hier hebt gelezen en dit een waardevol artikel vindt, deel het dan nu via de Facebook, LinkedIn of Pinterest-knop omdat je er zo jouw vrienden mee inspireert. Dankjewel!