Waarom het niet belangrijk is wat anderen van jou denken

Waarom het niet belangrijk is wat anderen van jou denkenIn onze maatschappij verwarren we persoonlijke waarde soms met sociale status.

Daarom hechten we ook veel belang aan de mening van anderen.

In ons dagelijks leven zijn we vaak bezig met wie goed overeenkomt met wie, wie ruzie heeft met wie en wie iets fouts heeft gedaan tegenover wie.

Maar om gelukkig te zijn, is het beter om dit soort sociaal detectivewerk te vermijden.

Je zorgen maken over wat anderen over jou denken, is een grote hinderpaal voor jouw geluk. Dit is waarom:

1. Niemand wil zich slecht over zichzelf voelen

We willen allemaal zelfzeker zijn, en de zekerheid hebben dat we geen grote levensbehoeften missen of grote problemen hebben.

Omdat het moeilijk is voor mensen om hun problemen in de ogen te kijken en aan te pakken, houden ze zich liever bezig met anderen neer te halen. Zo kunnen ze zich wat beter over zichzelf voelen.

Mensen die snel negatieve meningen vormen over anderen, projecteren vaak hun eigen onzekerheden op anderen, om zich zelf zo minder onzeker te voelen.

Het is makkelijker, maar daarom niet terecht. Vaak heeft het ook niets met jou te maken.

2. Niemand kent jou zo goed als jezelf

Soms denken mensen al bij de eerste ontmoeting dat ze weten hoe een ander in elkaar steekt. We hebben de neiging om te generaliseren, aannames te maken, en onze mening te vormen binnen de eerste vijf seconden dat we iemand ontmoeten.

Hoe snel we ook een mening vormen over een ander: de waarheid is dat niemand jou kent zoals jijzelf. Jij kent je eigen sterktes, je zwakheden, je voorkeur en je afkeer beter dan wie dan ook ter wereld.

Mensen oordelen snel. Zijn hun oordelen over jou ook terecht? Wellicht niet. Maak je er dus niet druk over.

Coaching tips

3. Je hebt simpelweg geen tijd

Om succesvol te zijn wil je de beste, meest complete versie van jezelf worden. Je wil verder bouwen aan je sterktes en je zwaktes compenseren. Maar hoe kan je dat doen wanneer je de hele tijd bezig bent met wat anderen over je denken? Als je iets wil bereiken, en succesvol wil worden, is dat verspilde tijd. Focus op je eigen ontwikkeling en ontplooiing, niet op het ontrafelen van andermans gedachten.

4. Je zal zo altijd op eieren lopen

Wil je een angstig leven leiden? Een leven waarbij elke negatieve opmerking van iemand anders jou telkens kan raken en pijn doen? Wellicht niet. Op die manier word je een allemansvriend, die mijnheer of mevrouw Sympathiek die zo bang is om iemand te kwetsen, dat iedereen er overheen loopt.
Mevrouw Sympathiek aan de buitenkant, is mevrouw Verdrietig aan de binnenkant. Jij bent beter dan dat.

5. Je dreigt net als hen te worden

Hoe meer je je bezighoudt met wat anderen over jou denken, hoe meer je geloof gaat hechten aan hun opinie. Op die manier dreig je precies die persoon te worden die je wil vermijden, omdat je niet de kracht hebt om alle kritiek en negatieve opinies te negeren. Laat dat niet gebeuren.

Word geen valse versie van jezelf door te leven naar de meningen van anderen. Denk eraan dat niemand jou kent zoals je jezelf kent.

zelfbeeld-eigenwaarde-zelfvertrouwen-coach-quote

6. Zelfvertrouwen komt niet uit wat anderen denken

Hoe vaak heb je al een heel zelfverzekerd iemand horen verklaren dat hij zijn zelfvertrouwen haalt uit de negatieve meningen van anderen? Niet vaak, durf ik te wedden.

Meestal gaat het omgekeerd. Zelfvertrouwen komt voort uit het inzicht dat kritiek van anderen vaak onjuist en irrelevant is, en die dus te negeren. Zelfzekere mensen weten zelf heel goed waar ze nog tekort schieten, en zij hebben er vrede mee. Ze hoeven niet van anderen te horen waar ze nog beter kunnen doen.

7. Het zal je spijten op je sterfbed

Het klinkt misschien morbide, maar in het boek van Bronnie Ware, ‘The Top 5 Regrets of the Dying’, herinnert Bronnie Ware zich haar jaren in palliatieve zorg. Ze noteerde waar mensen die gaan sterven het meest spijt van hebben. Weet je wat op nummer één stond? Inderdaad, het was te veel luisteren naar de mening van anderen.

Te veel belang hechten aan de mening van anderen, en je eigenwaarde laten afhangen van anderen (zouden kunnen) vinden van jou, is één van de symptomen van bevestigingsdrang en perfectionisme. Gelukkig kan je je bevrijden van dat patroon van overdreven perfectionisme.

Als gecertificeerd perfectionismecoach help ik jou om je te bevrijden van het patroon van overdreven perfectionisme en bevestigingsdrang en stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
Hoe perfectionisme nefast is voor jouw geluk
Perfectionisme maakt je minder perfect dan je bent
Kies voor jouw eigen geluk in je loopbaan

P.S. Wanneer je tot hier hebt gelezen en dit een waardevol artikel vindt, deel het dan nu via de FacebookLinkedIn of Pinterest-knop omdat je er zo jouw vrienden mee inspireert. Dankjewel!

Dit bericht werd geplaatst in Coaching en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.