Vat je alles heel persoonlijk op? Zo stop je daarmee

feedback kritiek dingen persoonlijk opvattenWat mijn gevoel van eigenwaarde zo naar beneden haalt, is dat ik dingen te persoonlijk opvat, bijvoorbeeld een grappige opmerking die een collega maakt, of een bepaalde blik. Ik voel me dan direct aangevallen,” zucht Tine, “misschien moet ik maar een dikkere huid kweken zodat kritiek of verbale aanvallen van mij afglijden. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Als je alles heel persoonlijk opvat en vaak snel beledigd bent, breng je jezelf schade toe. Voor Tine en voor ieder die geneigd is om dingen meteen persoonlijk op te vatten en daardoor stress, boosheid en pijn voelt, zijn dit 7 gewoontes. Gewoontes die werken om die negatieve gevoelens in je leven te verminderen.

1. Focus op je adem

Zegt of doet iemand iets dat je persoonlijk begint op te vatten? Concentreer je gewoon 2 minuten op jouw ademhaling. Focus alleen op de lucht die in en uit je neus gaat. Niets anders. Heb je minder tijd, adem dan gewoon een paar keer diep in en uit.

Deze eenvoudige oefening helpt je om je geest en lichaam een beetje te kalmeren. Het helpt je om wat ruimte te creëren tussen jou en wat er net is gebeurd en daardoor ben je minder geneigd om je aangevallen te voelen en meteen uit te halen naar de ander.

Door zo te werk te gaan wordt het makkelijker om te reageren op de situatie op een manier die je misschien diep vanbinnen verkiest.

2. Zorg voor helderheid

Trek geen conclusies op basis van wat je misschien zopas verkeerd begrepen hebt en wat je dreigt mee te slepen in woede of zelfmedelijden.

Stel in plaats daarvan, als het kan, vragen om te helpen verduidelijken wat de ander bedoelde.

En, als je kunt, leg uit hoe je je voelt door wat de ander zei. We hebben allemaal verschillende perspectieven en manieren van communiceren en de ander realiseert zich misschien niet dat het wat hardvochtig of onbeleefd overkwam op jou.

3. Realiseer je dat niet alles om jou draait

Het is heel makkelijk om in de val te lopen van te denken dat kritiek of verbale aanvallen over jou gaan of over iets wat jij hebt gedaan.

Het kan gewoon over de andere persoon gaan die een slechte dag, week of jaar heeft. Of die ander voelt zich ellendig op het werk of in een relatie.

En daardoor laat die opgekropte emoties en spanningen los op jou. Jij die gewoon op het verkeerde moment op de verkeerde plaats bent.

Denk hieraan wanneer je in een situatie terechtkomt waarin je de dingen waarschijnlijk persoonlijk opvat.

Coaching tips

4. Vraag jezelf af: zit er iets in wat de ander zegt dat me kan helpen?

Heeft de ander ergens een punt? Dit kan moeilijk zijn om jezelf af te vragen. En het leidt niet altijd tot iets.

Maar door het jezelf te vragen kan je jezelf soms beter maken. Je kunt één of meer stappen vinden om datgene te verbeteren waar de kritiek over ging. Je kunt stappen vooruitzetten en meer vertrouwen krijgen in jezelf en in wat doet. In plaats van vast te zitten in nietsdoen en in het steeds weer in je hoofd herhalen van wat er is gebeurd.

Dit kan vooral nuttig zijn als dit de vijfde of tiende keer is dat je hetzelfde van mensen hebt gehoord. Dan is er misschien wel iets waaraan je wil werken – ook al is dat misschien niet zo prettig om onder ogen te zien.

5. Praat het uit

Wanneer je iets persoonlijk opvat, kan je vast komen te zitten in een negatieve spiraal van dalende eigenwaarde.

Breek daaruit of vermijd die negatieve spiraal door erover te praten met iemand die dicht bij je staat en laat je vriend(in) zijn/haar perspectief delen op wat er is gebeurd.

Misschien weet zij/hij dat de persoon die je verbaal heeft aangevallen een moeilijke tijd doormaakt.

Of zij/hij kan gewoon luisteren en je daardoor helpen om dingen voor jezelf op te lossen en je een meer nuchter perspectief te geven.

6. Verbeter je gevoel van eigenwaarde

Als je jouw gevoel van eigenwaarde versterkt, zullen dingen je niet meer zo snel raken: je zal dingen niet meer zo snel persoonlijk opvatten en een gezonder perspectief kunnen houden.

Een eenvoudige manier om te beginnen met het verbeteren van je gevoel van eigenwaarde is om vriendelijker te zijn voor de mensen – inclusief jezelf – in je leven.

7. Bevrijd jezelf van perfectionisme en bevestigingsdrang

Perfectionisme heeft alles te maken met bevestigingsdrang en je kan het dus niet loskoppelen van je relaties met anderen. Mensen met perfectionisme hunkeren naar liefde, aandacht en erkenning. En zijn daardoor dus gevoeliger voor wat anderen zeggen en (kunnen) denken over hen, waardoor ze vaak dingen snel persoonlijk opvatten. Gelukkig kan je jezelf bevrijden van dit patroon. Ontdek er hier meer over.

Als gecertificeerd perfectionismecoach help ik jou om je te bevrijden van het patroon van overdreven perfectionisme en bevestigingsdrang en stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
Hoe perfectionisme nefast is voor jouw geluk
Perfectionisme maakt je minder perfect dan je bent
Kies voor jouw eigen geluk in je loopbaan

P.S. Wanneer je tot hier hebt gelezen en dit een waardevol artikel vindt, deel het dan nu via de FacebookLinkedIn of Pinterest-knop omdat je er zo jouw vrienden mee inspireert. Dankjewel!

Dit bericht werd geplaatst in Coaching en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.