Je zou het misschien niet zeggen, maar hoe je spreekt heeft een effect op jouw brein. En op het brein van jouw gesprekspartner.
Dit zijn tips uit recente onderzoeken waarmee je niet alleen een nog betere gesprekspartner wordt, maar ook jouw eigen denken en voelen positief zal beïnvloeden.
Praat niet langer dan 30 seconden in een gesprek
Uit onderzoek van Andrew Newberg blijkt dat het menselijk brein maar een viertal dingen tegelijk kan bevatten. Dus als je vijf of tien minuten lang jouw mening tracht te beargumenteren, zal jouw gesprekspartner daar maar een klein deeltje van onthouden.
In plaats daarvan blijkt 30 seconden de optimale hoeveelheid te zijn om te spreken, zegt Newberg: “Spreek kort, één of twee zinnen per keer, een dertigtal seconden, omdat dat eigenlijk maar is wat het menselijk brein kan bevatten.”
De kunst van het vragen stellen: Wat zou jij doen?
Vragen die beginnen met wie, wat , waar, wanneer, hoe… maken meer kans op goede antwoorden. Wat je beter vermijdt aan het begin van een vraag zijn werkwoorden als: ‘Zou’, ‘Moet’, ‘Is’, ‘Zijn’,…want die beperken vaak het antwoord van de ander.
Een voorbeeld:
Goed: ‘Wat zou jij doen?’
Slecht: ‘Zou jij X doen?’
Heel slecht: ‘Zou jij X doen of Y of Z of F of G of W of…?’
Oefen jezelf op vragen stellen die beginnen met een W (wat, wie, waar,…) of Hoe, om zo meer zinvolle gesprekken te hebben.
Verwijder ‘is’ uit jouw taalgebruik
Taalwetenschapper Alfred Korzybski was ervan overtuigd dat het werkwoord ‘zijn’ zoals in ‘ik ben, hij is, zij zijn, wij zijn’ krankzinnigheid bevordert. Waarom? Wel heel eenvoudig omdat dingen nooit exact hetzelfde kunnen zijn als iets anders.
Dit X=Y denken veroorzaakt heel wat ongemak omdat we onszelf reduceren tot iets beperkend. Wanneer je zegt ‘Ik ben bediende’ identificeer je jezelf met dat ene concept ‘bediende’. Maar je bent toch veel meer dan dat? We staan er niet bij stil, maar deze manier van spreken beperkt ons enorm.
Lees eens de volgende voorbeelden en je merkt meteen het verschil:
‘Hij is een idioot’ versus ‘Hij gedraagt zich als een idioot in mijn ogen’
‘Zij is depressief’ versus ‘Ze ziet er depressief uit voor mij’
‘Ik ben een mislukkeling’ versus ‘Ik denk dat deze taak me niet gelukt is’
‘Ik ben overtuigd dat’ versus ‘Voor mij lijkt het dat’
Geef drie positieve opmerkingen voor elke negatieve
Als je in een hersenscanner zou liggen en ik flits het woord ‘NEEN’ gedurende minder dan een seconde voor jouw ogen, dan zou je jouw hersens plots allerlei stressproducerende hormonen en neurotransmitters zien vrijmaken. Deze stofjes onderbreken onmiddellijk het normaal functioneren van jouw brein: je kan minder goed redeneren, taal verwerken en communiceren.
Negatieve woorden sturen alarmsignalen door het brein. Ze hinderen ook het nemen van beslissingen en zorgen ervoor dat mensen zich irrationeler gedragen.
Door te focussen op positieve woorden en beelden kan je angst verminderen. Vandaar de kracht van positieve affirmaties. Er is wel een probleem: ons brein reageert veel minder sterk op positieve woorden en gedachten. Want het is gemaakt om ons te doen overleven, en reageert daarom vooral op zaken die het overleven in het gedrang brengen, zoals vermeende bedreigingen en dus ook negatieve woorden en gedachten.
Om deze natuurlijke neiging van ons brein te overwinnen, moeten we dus herhaaldelijk en bewust zo veel mogelijk positieve gedachten denken. Wetenschapster Barbara Fredrickson ontdekte dat we ten minsten drie positieve gedachten en gevoelens moeten genereren voor elke negatieve uitdrukking. Dit gaat ook op voor relaties tussen mensen. Zowel thuis als op het werk.
En wil je dat de relatie echt positief versterkt, dan moet je volgens de onderzoekers minstens vijf positieve boodschappen uiten voor elke negatieve boodschap (zoals een frons van je voorhoofd of een zin als ‘Ik ben ontgoocheld’) die je brengt.
Kies dus je woorden bewust. En kijk hoe – ook voor jezelf – meer positieve woorden (zoals liefde, vrede, mededogen) kunt herhalen. Het werkt om jouw fysieke en emotionele stress te verlagen, om je beter te voelen, en betere relaties met anderen te ontwikkelen.
Als coach help ik jou om beter te communiceren met jezelf en met anderen en de beste versie van jezelf te worden, en om zo ook stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.
Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!
Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:
Lees verder:
De 5 geheimen van excellente gesprekspartners
Hoe perfectionisme nefast is voor jouw geluk
Ben je niet gelukkig in je huidige job? Loopbaanbegeleiding helpt
P.S. Wanneer je tot hier hebt gelezen en dit een waardevol artikel vindt, deel het dan nu via de Facebook, LinkedIn of Pinterest-knop omdat je zo jouw vrienden en mij een plezier doet. Dankjewel!