“Toen ik als kind op school lichamelijke opvoeding kreeg, duidde de leraar twee kinderen aan die elk om beurten een van de andere leerlingen mochten kiezen voor hun voetbalteam,” herinnert Eric zich. “We stonden daar allemaal te wachten – en te hopen – om geselecteerd te worden. Het was een vreselijk moment als je tot de laatste overbleef. Dat gevoel van schaamte bleef de hele les hangen.”
Wanneer je terugkijkt naar je eigen leven kan je je zeker momenten herinneren waarop je voor iets bent afgewezen: een promotie, een job, een project, een team, een functie in een vereniging, of misschien werd je afgewezen door een vriend of vriendin waarvan je dacht dat het de ware was.
Op zo’n moment kan afwijzing vernietigend aanvoelen.
De meesten onder ons zouden zich niet echt comfortabel voelen bij het vertellen over onze afwijzingen en ons falen.
We houden die dingen voor onszelf, omdat we bang zijn dat we opnieuw ‘veroordeeld’ zouden worden of dat mensen ons minder waard zouden vinden. We spelen ze alleen af in ons hoofd wanneer we twijfelen aan onszelf of ons onzeker voelen.
Maar we vergeten één ding… namelijk dat dit bij IEDEREEN gebeurt.
Mensen worden de hele tijd afgewezen. Zelfs mensen die we nu als een succes zien.
Harry Potter-schrijfster JK Rowling werd door 12 uitgeverijen afgewezen. Madonna werd ooit ontslagen bij Dunkin’ Donuts. En toen haar band ‘The breakfast club’ werd gedumpt door de platenfirma, besliste ze solo te gaan. Vogue-hoofdredactrice Anna Wintour werd ooit ontslagen bij Harper’s Bazaar. Gelijkaardige verhalen zijn er over The Beatles – geen enkele platenmaatschappij wilde hen tekenen, en Walt Disney werd ontslagen wegens ‘gebrek aan verbeeldingskracht’.
Omgaan met afwijzing is een pijnlijk maar normaal onderdeel van onze groei als mens.
Terwijl de ene deur lijkt dicht te slaan in ons gezicht, gaat er een andere open. Je leert de moed te vinden om verder te gaan doorheen jouw kwetsbaarheid.
De meeste mensen geven op, en geven toe aan hun beperkende overtuigingen: ze lopen vast in zelftwijfel.
Dit zijn drie manieren om positief om te gaan met afwijzing.
1. Maak terug verbinding met jouw WAAROM
Neem wat tijd voor jezelf. En herinner jezelf aan jouw WAAROM, zodat je weer helderheid krijgt in plaats van aan jezelf te blijven twijfelen.
Waarom wil je slagen? Hoe zal jouw leven eruit zien, en hoe zal je je voelen wanneer je uiteindelijk toch slaagt?
Laat moed jouw angst overwinnen. Laat angst jouw beslissingen niet bepalen.
2. Wees voorbereid om angst te voelen, en het toch te doen
Wanneer je uit jouw comfortzone komt, dan groei je als mens.
Je stretcht jezelf en creëert een nieuwe – grotere – comfortzone.
Dat vraagt moed en volharding omdat het niet altijd comfortabel en eerder spannend kan zijn.
Leer jezelf comfortabel voelen bij oncomfortabele situaties. Kies ervoor om moedig te zijn. Focus op wat belangrijk is voor jou en geloof in jezelf.
3. Bescherm jouw zelfvertrouwen
Stop met luisteren naar dat stemmetje in jouw hoofd dat jou belemmert. Want het spreekt de waarheid niet.
Ontwikkel een dieper begrip van jouw emoties, sterktes en beperkingen. Erken hoe negatieve patronen jou kunnen overweldigen en stress veroorzaken. Laat emoties die jou belemmeren los. Dit kan je leren door een dagboek bij te houden.
Zie obstakels als opportuniteiten op jouw weg. Afwijzing is een manier om te groeien. Het kan je sterker, meer vastbesloten en succesvoller maken.
Niet alleen in relaties, ook op andere vlakken krijg je te maken met afwijzing. Dat doet pijn.
Maar tracht het niet te persoonlijk op te nemen. Vaak heeft de afwijzing niets te maken met jou en alles met de persoon die je heeft afgewezen.
Hoe beter je kan omgaan met afwijzing, hoe sterker je in het leven staat.
Als coach help ik jou om sterker in het leven te staan en vooruitgang te maken in de richting van jouw doelen, om zo ook stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.
Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!
Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:
Lees verder:
(Video) Voel je angst. En doe het toch.
Versterk jouw mentale veerkracht in 5 stappen
Doe een beroep op loopbaancoaching zodat je geen spijt hebt van jouw keuzes
P.S. Deel dit artikel via de Facebook, LinkedIn of Twitter-knop omdat je zo mij en jouw vrienden en kennissen een plezier doet. Alvast bedankt!