Laat je niet verlammen door het impostor syndroom

Laat je niet verlammen door het impostor syndroom : tips van lifecoach en loopbaancoach  Veel mensen – en in het bijzonder zelfs succesvolle mensen – delen een geheim: diep van binnen voelen ze zich een bedrieger – hun prestaties zijn volgens hen het resultaat van toeval en geluk.

Dit psychologisch fenomeen, bekend als het impostor of imposter syndroom, weerspiegelt de overtuiging dat je een inadequate en incompetente mislukking bent, ondanks bewijzen die erop wijzen dat je bekwaam en vrij succesvol bent.

Je voelt je dus als een bedrieger terwijl je dat niet bent. Alsof je een oplichter bent en de hele wereld jou gaat ontmaskeren.

Dat gevoel kan mensen serieus in de weg zitten. Vooral als het gaat om hun werk. Ze zijn bang dat anderen (en zijzelf) erachter komen dat ze niet competent genoeg zijn. Terwijl ze wel hun best doen om competent over te komen.

Zoals een klant in loopbaancoaching onlangs zei “Wat ik allemaal heb gedaan, stelt eigenlijk niet zoveel voor. Ik kan niets bijzonders. Succesverhalen heb ik niet.”

Herkenbaar? Dan ben je niet alleen. Volgens onderzoek lijdt circa 70% van de mensen aan het impostor syndroom op het werk.

Hoe raak je ervan af? Dit zijn 10 tips om ermee om te gaan.

1. Besef dat beroemde mensen aan hetzelfde syndroom lijden

Wat denk je van deze wereldberoemde actrices bijvoorbeeld?

impostor“Ik denk nog steeds dat mensen zullen ontdekken dat ik echt niet erg getalenteerd ben. Ik ben echt niet erg goed. Het is allemaal een grote schijnvertoning.”– Michelle Pfeiffer

“Soms word ik ’s ochtends wakker voordat ik naar een shoot ga, en ik denk dat ik dit niet kan. Ik ben een bedriegster.”– Kate Winslet

2. Stop met jouw perfectionisme

Als je je een ‘impostor’ voelt, dan is dat vaak omdat je je vergelijkt met een perfect ideaalbeeld. Dat niet echt bestaat, en nooit heeft bestaan.

Aanvaard jezelf, laat dit beeld los, en je voelt je al veel vrijer.

Ontdek hier meer over perfectionisme.

3. Aanvaard dat je een rol hebt gespeeld in jouw successen

Je hebt wel degelijk iets gedaan om daar te komen waar je nu bent. Je zei bijvoorbeeld ‘ja’ waar je ook ‘nee’ had kunnen zeggen, of omgekeerd.

4. Focus op het leveren van waarde

Je voelt je een impostor wanneer je je zorgen maakt over jezelf: wat zullen anderen van mij denken? Als ik niet slaag, zullen ze me mijden of afwijzen. Ik weet niet zoveel als die andere, ik heb geen recht om iets over dat onderwerp te zeggen.

Focus op het helpen van anderen, op het leveren van waarde in plaats van op die zorgen over hoe je al dan niet zult overkomen.

5. Verzamel bewijzen

Telkens als iemand je laat weten dat je hem of haar hebt geholpen, schrijf je het op (of bewaar je de mail) en zet je het in een map.

Verzamel jouw overwinningen, getuigenissen, wat dan ook en bekijk ze wanneer je je een impostor voelt.

impostor syndroom

6. Stop ermee jezelf te vergelijken met anderen

Wanneer je jezelf vergelijkt met anderen is het gemakkelijk om in de val te trappen van “mijn leven lijkt nergens op in vergelijking met hun leven”.

Maar weet: je bent er niet om het leven van een ander te leiden. Je bent hier om alles te doen wat je maar kunt. Je bent geen bedrieger, je bent gewoon jij.

7. Zeg “Het is het Impostor Syndroom” en het wordt meteen al minder erg

8. Bedenk: verkeerd zijn maakt je geen bedrieger

Fouten maken hoort erbij: voetballers missen meer doelkansen dan dat ze raak schieten, de beste beurshandelaars verliezen geld op de meeste transacties, ook presidenten of CEO’s van grote bedrijven hebben het de hele tijd mis met allerlei dingen.

Verlies is een deel van het spel. Jij verdient het om mee te spelen, zelfs al heb je nog niet gewonnen.

De wereld waarin we leven is het resultaat van veel dappere mensen die iets proberen, falen en slagen. Je bent geen bedrieger wanneer je iets probeert dat misschien niet werkt. Je bent een held!

Toen je een baby was probeerde je iedere keer te lopen en je viel elke keer weer op de grond. Was je toen een impostor? Want wie was je eigenlijk om te lopen? Je kon het niet! Absurd, hé?!

9. Bedenk dat je… gaat sterven

Wil je op jouw sterfbed spijt hebben en betreuren dat je jouw hele leven doorgebracht hebt met jezelf te stoppen omdat je je een impostor voelde?

En ook al raak je dat gevoel niet meteen kwijt, je kan ondanks dat gevoel wel actie ondernemen en vooruit komen.

Lees ook De 19 dingen waarvan mensen het meest spijt hebben op hun sterfbed

10. Zoek één persoon waartegen je kunt zeggen dat je je een impostor voelt.

Het luidop kunnen zeggen tegen iemand kan al een enorme hulp zijn. Zeker als je erom kunt lachen.

Impostor Syndroom: de uitdaging

Je krijgt de mogelijkheid om nu meteen jouw impostor syndroom te overwinnen.

Schrijf in de commentaren onder dit artikel één ding dat je hebt vermeden omdat je je een impostor voelde (ook al kende je dat woord nog niet).

Als het teveel is voor jou om het hier te delen, stuur me dan een e-mail.

Je kan zelfs anoniem blijven als je dat wil.

Misschien ben je niet begonnen aan het schrijven van dat boek omdat je het gevoel hebt dat je het niet zo goed kunt doen als die ‘gevestigde’ auteurs.

Misschien heb je geen zaak opgestart omdat je denkt dat je geen ‘ondernemer’ bent.

Misschien heb je niet met dat mooie meisje/die mooie jongen gesproken omdat….

Laat het me weten. Dat is al een enorme stap. Nog geweldiger zal het zijn om het ook effectief aan te pakken.

Als coach help ik jou met met jouw zelfvertrouwen en om vooruitgang maken in de richting van jouw doelen, om zo ook stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
11 stappen om jouw eigenwaarde te versterken
Een laag zelfbeeld? Pas deze 7 tips toe
Durf eindelijk te gaan voor de loopbaan van je dromen

P.S. Wil je jouw vrienden én mij een plezier doen? Deel dan dit artikel via de FacebookLinkedIn of Twitter-knop. Alvast bedankt!

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Mental Coaching en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Laat je niet verlammen door het impostor syndroom

  1. Ik ken dat gevoel vanuit mijn jeugd.Mijn ouders hadden mij bestempeld als dom. Maar ik ben wel vooruit gekomen. Ook heb ik 2 mislukte huwelijken achter me rug waarvan zelfs de kerk lopen te zeuren dat scheiden niet mag, samen wonen niet mag etc. En gooien hun met de bedreiging over de hel en de verdoemenis. Daar krijg ik teveel prikkels door en raak ik overstuur hiervan. Mensen zouden naar hun eigen moeten kijken in plaats van te wijzen naar de anderen. Ik heb gruwelijk hekel aan mensen die wijzen. Bovendien is het makkelijk om anderen de schuld te geven.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.