7 slimme manieren om met giftige mensen om te gaan

7 slimme manieren om met giftige manipulerende mensen om te gaan“Mijn collega is niet alleen een heel dominante persoon, ze krijgt ook geregeld van die driftbuien waarbij ze me tracht te intimideren en te manipuleren,” schrijft Steffie.

“Hoe kan ik met zo’n giftig iemand best omgaan?”

1. Doe voort zonder

Ken je iemand die de sfeer keer op keer kapotmaakt? Lijd je onder hun attitude, en helpt jouw geduld, advies en aandacht helemaal niet? Kan het die persoon niets schelen? Stel jezelf dan de vraag: “Heb ik deze persoon nodig in mijn leven?

Wanneer je een giftig iemand uit jouw omgeving haalt, kan je weer makkelijker ademen.

Want genoeg is genoeg.

Giftige mensen laten gaan wil niet zeggen dat je ze haat of dat je ze kwaad toewenst, het wil gewoon zeggen dat je jouw eigen welzijn belangrijk vindt.

Een gezonde relatie is wederzijds: gebaseerd op geven en krijgen, maar dat betekent niet dat jij altijd geeft en de ander altijd krijgt.

Natuurlijk zal het niet altijd lukken om een giftig persoon uit jouw leven te verwijderen. Daarom de volgende tips…

2. Stop met te doen alsof hun giftig gedrag okee is

Wanneer je niet oplet, kunnen giftige mensen hun grillig gedrag gebruiken om er hun voordeel uit te halen. Omdat het vaak makkelijker lijkt om hen hun zin te geven.

Maar dat gemak op korte termijn leidt vaak tot ellende op langere termijn omdat ze niet veranderen.

Beslis nu (op dit moment) om je niet langer te laten beïnvloeden door hun gedrag.

Al dat drama en die negativiteit is het niet waard. Als een volwassen iemand zich niet volwassen kan gedragen, dan is het tijd voor dit:

3. Kom op voor jezelf

Sommige mensen doen alles voor hun eigen gewin ten koste van anderen – voorsteken in de rij, pesten en kleineren, een ander schuldgevoel aanpraten,…

Aanvaard dit gedrag niet.

Veel van deze mensen weten dat ze iets verkeerds doen en zullen verrassend genoeg snel toegeven wanneer ze er echt mee geconfronteerd worden. In de meeste sociale situaties hebben mensen de neiging om zich stil te houden tot wanneer iemand zijn mond opendoet over wat niet door de beugel kan.

Sommige giftige mensen gebruiken kwaadheid als een manier om jou te beïnvloeden, of ze antwoorden gewoon niet wanneer je met hen tracht te praten, of ze onderbreken jou en beginnen negatief te spreken over iets dat voor jou belangrijk is.

Wanneer je hen plots aanspreekt op hun gedrag kunnen ze heel verrast zijn, of zelfs kwaad, dat je hen daarover aanspreekt. En toch doe je dat best.

Hoe? Je kan bijvoorbeeld zeggen:

“Ik merkt dat je jouw stem verheft. Is er iets dat jou van streek maakt?”

“Ik merk dat je wegkijkt. Vind je dat wat ik zeg niet belangrijk is?”

“Jouw houding maakt me onrustig. Is dat wat je wil?”

Directe uitspraken zoals deze kunnen ontwapenend werken wanneer iemand zijn grillig gedrag gebruikt als manipulatiemiddel.

Zelfs wanneer ze zeggen “Hoe bedoel je?” en doen alsof ze zich van geen kwaad bewust zijn, dan nog maak je hen bewust van het feit dat hun attitude niet onopgemerkt blijft voor anderen.

Blijven ze toch volharden in die ontkenning, dan is het tijd voor de volgende stap:

4. Stel jouw grenzen

Jouw waardigheid kan aangevallen worden, maar het kan niet van je afgenomen worden tenzij jij het toelaat. Het gaat erom dat je de kracht vindt om jouw grenzen te verdedigen.

Laat zien dat je je niet laat kleineren.

5. Neem hun giftig gedrag niet persoonlijk

Het zijn zij, niet jij. Weet dit!

Giftige mensen zullen proberen je het gevoel te geven dat jij iets verkeerds hebt gedaan. Alsof jij de schuldige bent.

Laat dit niet gebeuren.

Wanneer je niets persoonlijk neemt, zul je enorm veel vrijheid ervaren.

En de meeste giftige mensen gedragen zich niet enkel zo tegenover jou, maar tegenover bijna iedereen waarmee ze in contact komen. Zelfs wanneer de situatie persoonlijk lijkt, en je voelt je direct aangevallen, dan nog heeft het gewoonlijk niets met jou te maken.

6. Beoefen sympathie met mate

Soms kan het zinvol zijn om enige sympathie op te brengen voor giftige mensen die door een moeilijke periode gaan of lijden onder een ziekte. Sommige giftige mensen zijn echt mentaal of fysiek ziek, maar dan nog moet je hun situatie apart zien van hoe ze zich tegenover jou gedragen.

Er zijn veel mensen die door heel moeilijke tijden gaan en die niét giftig doen tegenover de mensen rondom hen. Stel dus je grenzen.

7. Neem tijd voor jezelf

Ben je gedwongen om samen te leven of samen te werken met een giftig iemand?

Zorg er dan voor dat je voldoende tijd hebt om je te ontspannen, om te rusten en te recupereren.

Want je volwassen en rationeel blijven gedragen bij een giftige partner of collega kan uitputtend zijn.

En wanneer je niet oplet, kan de giftigheid jou infecteren.

Je verdient deze tijd voor jezelf.

Als coach help ik jou om voor jezelf op te komen en zo écht meester te worden over jouw leven. Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient! Neem gerust eens contact op voor meer info over coaching.

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Stuur me tips

Lees verder:
Hoe ga je om met een dominant persoon?
5 praktische tips voor het omgaan met de moeilijkste mensen
7 tips om te communiceren met onredelijke mensen

P.S. Doe je jouw vrienden en mij een plezier? Deel dan dit artikel via de FacebookLinkedIn of Twitter-knop.

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Communicatie en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

8 reacties op 7 slimme manieren om met giftige mensen om te gaan

 1. lucerutten zegt:

  Eindelijk ook eens een artikel dat rekening houdt met het ultieme probleem: ‘ik kan die giftige persoon (in deze fase / deze situatie) niet uit mijn leven schrappen.’ De meeste artikels die ik over dit onderwerp al tegenkwam maken zich er gemakkelijk van af met het advies het contact met de vervelende persoon te verbreken.

  Geliked door 1 persoon

 2. shivatje zegt:

  Dit is heel moeilijk en moet jezelf heel sterk in je schoenen staan. Juist door zulke mensen laat je heel snel leiden en krijgen ze macht over je. Het is durven in te gaan in wat ze doen naar je. Laten zien dat je geestelijk maar ook lichamelijk sterker bent dan hen. Hier mag men een ding niet vergeten de lichaamstaal. Want hier kijken deze mensen heel sterk naar. Angst of niet durven iets te zeggen of wel zeggen maar het lichaam geeft iets anders aan, daar gaan deze mensen op voort.

  Aum Shanthi

  Like

 3. wimannerel zegt:

  Dankjewel voor jouw reactie, Luce. Inderdaad, het is zelfs in de meeste gevallen geen evidentie om die mensen uit je leven te schrappen. Stel dat het een collega is: moet je daarom veranderen van werk? Dan hebben ze pas gewonnen… Wanneer je je werk graag doet, zou het zonde zijn, niet?

  Like

 4. wimannerel zegt:

  Dankjewel voor de aanvulling, Aum Santhi. Lichaamstaal is inderdaad een heel krachtig instrument in het omgaan met zulke mensen. En je kan dat bewust inzetten.

  Geliked door 1 persoon

 5. shivatje zegt:

  Je kan het bewust inzetten als je ook weet ermee om te gaan en dat heeft in zo een gevoel met een goed zelfvertrouwen te maken. Dat maakt je gewoon sterk.

  En nee nooit van deze mensen gaan lopen. Zoals Wim schrijft het zou nogal gek zijn om je baan op te zeggen of van afdeling te veranderen. Juist doordat te doen neem je het mee en krijg je toch weer te kampen met deze mensen.
  Deze mensen heb je ook nodig ergens. Ja om vanuit jezelf je grenzen te gaan stellen naar hen toe maar ook om te laten zien ik ben iemand. Zoek maar een ander slachtoffer, die je wel kan manipuleren of domineren.
  Men mag niet vergeten dat het soms ook te maken heeft met pesten.

  Aum Shanthi

  Like

 6. T.Huisman zegt:

  Altijd negativiteit en opportunisme en oppositie voeren om de oppositie zelf. geldingsdrang machtsstreven en overcompensatie. Met overcompenstatie een minderwaardigheidscomplex maskeren. Dit dient in de persoonlijkheid geintegreerd te worden. De gedachtepatronen op zich zelf richten zodat je niet vanuit de automatische piloot handelt.

  Like

 7. Tily zegt:

  Het is alsof je nooit iets goeds doet. Men kan binnen komen via ongeheelde wonden die ergens zijn opgedaan of uit het verleden verlangens zwakheden en op dingen die je belangrijk vindt, en daar op je je best hebt gedaan en daar die ander op afkammen. Heel kinderachtig en onderontwikkeld en immature en zwak. Het is hun zwakte. Diegene die het ondergaat is krachtiger en nog krachtiger als je het niet tot je door laat dringen. . Als ze zien dat het je wat doet dan pakken ze je er op Het gaat er om dat ze gevoed willen worden met negatieve energie omdat ze die uit zich zelf niet kunnen aanmaken. Wees ondoordringbaar. Negatief over uiterlijk en kleding en bodyshaming en appearanceshaming, en make up. Ze zijn heel kinderachtig en onderontwikkeld en gemeen en vuil en rot. Reputatieschade imagoschade en rommel aan je handen en bezoedelen. Je denkt hoe is het mogelijk dat er mensen zijn die er mee omgaan. Het s waar zij hun voordeel aan kunnen behalen. Meestal schokkende kwetsende smaeckleloze grappen ten koste van. Ze doen zich net voor maar zijn vuil van binnen. . . .

  Geliked door 1 persoon

 8. tjoen zegt:

  Ze willen mensen een slecht gevoel geven over zich zelf om zich goed te voelen en is een overcompensatie of een gemaskeerd minderwaardigheidscomplex.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.