De 7 negatieve gedachten die we allemaal hebben

7 negatieve gedachten die we allemaal hebbenKristien: “Ik was iemand die heel negatief dacht. Het leven voelde voor mij aan als een voortdurende strijd. Ik had alle pech. En ik kon er niets aan doen. Dat dacht ik toch.

Toen ik de stap zette naar een life coach besefte ik dat ik mijn eigen grootste vijand was. De manier waarop ik tegen mezelf sprak, beperkte me langs alle kanten: voor mijn werk, mijn relaties en mijn zelfbeeld.

Ik leerde dat de negatieve gedachten die ik had helemaal geen feiten waren, maar zelf opgelegde beperkingen. En dat ik de macht had om ze te verwijderen. Dit veranderde alles voor mij.

Kristien is niet alleen. De meesten van ons hebben gelijkaardige negatieve gedachten. Ik geef je hieronder de meest voorkomende negatieve gedachten mee. En meteen ook een alternatieve manier van denken.

1. Ik ben niet goed genoeg

Wanneer we het gevoel hebben dat we niet goed genoeg zijn, twijfelen we aan onszelf en hebben we een laag gevoel van eigenwaarde.

Maar de waarheid is dat iedereen goed genoeg is. Je hebt misschien niet de vaardigheden om te bereiken wat je vandaag wil, maar je bent zeker goed genoeg en je bent het waard om te krijgen wat je wenst.

Als je een biljet van 10 euro hebt en het valt op de grond in een modderige plas, verliest die 10 euro dan zijn waarde? Tuurlijk niet! Dus waarom zou jij je dan minder waardevol voelen gebaseerd op wat je in je leven hebt gedaan? Beperk jezelf niet, want iedereen is goed genoeg.

Nieuwe positieve gedachte: Ik ben het waard om te bereiken wat ik wil.

2. Ik kan het niet

Henry Ford zei: “Of je nu denkt dat je het kan of dat je het niet kan, je hebt gelijk.

Wanneer je jezelf vertelt dat je iets niet kan, stuur je die boodschap naar je brein, en dat wordt dan ook jouw ervaring. Jouw brein zal het niet proberen als je het al hebt verteld dat je het niet kan.

Nieuwe positieve gedachte: Ik kan alles waar ik me op toeleg.

3. Ik heb niet zoveel geluk als andere mensen

Heb jij ook de illusie dat het leven van andere mensen beter is, dat zij meer geluk hebben? Perfectie bestaat niet, en er kruipt vaak veel moeite in dat ‘geluk’. Denken dat je nooit geluk zult hebben, ontneemt jou kracht. En het is gewoonweg niet waar.

Nieuwe positieve gedachte: Goede dingen kunnen ook mij overkomen.

4. Ik denk niet dat ik ooit…

Wat je gelooft, wordt jouw realiteit. Je creëert jouw toekomst elke dag door de keuzes die je maakt, en door jouw gewoontes. Je kan de opportuniteiten op jouw pad saboteren door jouw gedachten te beperken. Hoe zou het zijn om te geloven dat je kan doen en ervaren wat je écht verlangt? Stop niet vooraleer je jezelf een kans hebt gegeven.

Nieuwe positieve gedachte: Ik heb er vertrouwen in dat ik zal…

5. Ik zou beter moeten zijn dan ik ben

Het woord ‘zou’ in deze zin maakt dat je je minder voelt dan je bent.

Hoe vaak hoor je jezelf (tegen jezelf) zeggen: ‘Ik zou slimmer moeten zijn, meer discipline moeten hebben, meer doen,… dan nu.’ Hoe voel je je daarbij? Niet zo goed toch?

Hoe zou het zijn om in plaats daarvan jezelf een doel te stellen om datgene te veranderen waarmee je niet tevreden bent? In plaats van jezelf te vertellen wat je ‘zou moeten’ of ‘zou willen’ doen? Onderneem actie om dingen te veranderen.

Nieuwe positieve gedachte: Ik zet stappen om te veranderen wat ik niet graag heb.

6. Ik ben niet sterk genoeg

Het is heel menselijk en normaal om je op bepaalde momenten niet sterk genoeg te voelen. Belangrijk is hoe je nadien daarover tegen jezelf praat: versterk je het gevoel nog? Of zeg je tegen jezelf dat je sterk genoeg bent om om te gaan met wat zich voordoet?

Nieuwe positieve gedachte: Ik ben sterk genoeg om hiermee om te gaan.

7. Worst case scenario

Negatief denken is denken in termen van het worst case scenario. Hoe zou het zijn om je in de plaats daarvan het best case scenario voor te stellen?

Onze gedachten zijn zeer krachtig en of je nu het slechtste of het beste scenario verbeeldt, je beïnvloedt daarmee jouw resultaten.

Stop met je te focussen op wat je niét wil ten voordele van wat je wél wil.

We hebben allemaal wel eens één van deze negatieve gedachten. Dat is menselijk. Maar als de meerderheid van jouw gedachten in deze richting gaat, dan ondermijn je jouw eigen geluk.

Beperk jezelf niet langer. Word meester over jouw gedachten. Alleen, of met een life coach. Want door meester te worden over jouw gedachten,word je ook meester over jouw leven. Wat je ook denkt, je hebt gelijk!

Als coach help ik jou om negatieve gedachten op te sporen, en ze om te zetten in positieve en stimulerende gedachten. Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient! Neem gerust eens contact op voor meer info over coaching.

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Stuur me tips

Lees verder:
Verander je denken. En raak uit dat dipje.
5 tips om jouw beperkende gedachten te stoppen en jouw leven terug te winnen
Hoe je stopt met jezelf te vergelijken met anderen

P.S. Wil je jouw vrienden en mij een plezier doen? Deel dit artikel via de FacebookLinkedIn of Twitter-knop.

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Mental Coaching en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De 7 negatieve gedachten die we allemaal hebben

 1. shivatje zegt:

  Op zo een moment zijn de gedachten ons ego en juist daar blijven mensen soms in hangen. Negatieve gedachten gaan vaak over zichzelf, en dat maakt dat hier we ook te maken hebben met het zelfbeeld en zelfvertrouwen.
  Ik heb ze ooit gehad maar nu ga ik met gedachten anders om.

  Aum Shanthi

  Like

 2. wimannerel zegt:

  Dankjewel voor jouw reactie!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.