Drie sleutels om je focus te verscherpen

In een klein dorp aan de voet van een reusachtige berg leefde een oude tovenaar. Hoewel hij bekend stond om zijn krachtige spreuken en magische kunsten, was het zijn meesterwerk waar het dorp echt versteld van stond: een enorme zandloper die precies de tijd van een dag bijhield.

Elke ochtend, wanneer de zon opkwam en het dorp tot leven kwam, draaide de tovenaar de zandloper om. Het fijne zand stroomde rustig en gestaag van de bovenste helft naar de onderste helft, elk korreltje vertegenwoordigde een moment van de dag.

mental coach timemanagement focus coaching afbeelding zandloper

Op een dag bezocht een jonge dorpeling de tovenaar in zijn toren. De jongen had grote ambities, maar voelde zich overweldigd door alle taken die hij elke dag moest doen. “Tovenaar,” zei de jongen, “er is gewoon niet genoeg tijd op een dag om alles gedaan te krijgen!”

De oude tovenaar glimlachte en wees naar de zandloper. “Zie je dat zand?” vroeg hij. “Elk korreltje is een moment in de tijd. Je kunt niet voorkomen dat het zand doorloopt, maar je kunt wel bepalen hoe je elk moment gebruikt. Je kracht ligt niet in het toevoegen van meer zand aan de zandloper, maar in het leren om elk korreltje zand – elk moment – te gebruiken met aandacht en focus.”

De woorden van de oude tovenaar drongen tot de jongen door. Hij besefte dat het niet ging om meer tijd krijgen, maar om beter om te gaan met de tijd die hij al had.

Net als deze jongen, ervaren wij allemaal dagen waarop 24 uur niet genoeg lijkt. Maar net als de wijze tovenaar ons leerde, is het antwoord niet meer tijd, maar een betere focus. Dus volg me nu op een reis om de magie van focus te onthullen, een vaardigheid die je kan helpen om meer uit elk kostbaar moment van je dag te halen.

Ben je klaar voor de reis naar betere focus? Volg dan deze drie verhelderende stappen.

1. Ken je eigen ritme

We denken vaak dat we meer kunnen doen dan we eigenlijk kunnen. Je plant bijvoorbeeld een uur voor een taak. Maar dan merk je dat je twee uur later nog steeds aan dezelfde taak werkt, uitgeput en gedemotiveerd.

Daarom is het belangrijk om realistisch te zijn over wat je kan bereiken en hoe lang het zal duren. Dit betekent dat je je eigen capaciteiten en snelheid moet kennen. Het is alsof je een marathonloper bent die precies weet hoe snel hij kan lopen en hoe lang hij kan volhouden. Met deze kennis kun je je tijd effectief plannen en je taken op een beheersbare manier aanpakken.

Door je eigen ritme te kennen, kun je je tijd beter beheren, je productiviteit verhogen en je focus behouden. Het is een eenvoudige verandering, maar het kan een enorm verschil maken in je dagelijkse leven en je vermogen om je taken effectief te voltooien.

2. Vereenvoudig je to-do lijst

Denk aan je takenlijst als een boodschappenlijst. Als je alles wat je ziet in je winkelwagentje stopt, raakt het overvol, en raak je uiteindelijk gestrest en afgeleid.

Daarom: houd je takenlijst kort en bondig. Selecteer 2-3 cruciale taken voor de dag – bijvoorbeeld het afmaken van een rapport, het oefenen van een presentatie of het afronden van een belangrijke email – en wijs voor elke taak voldoende tijd toe.

3. Plan tijd voor het ‘noodzakelijke’

Er zijn dingen die je tijd innemen maar niet noodzakelijk bijdragen aan je productiviteit. Vergelijk het met het bijtanken van je auto – het draagt niet bij aan de afstand die je aflegt, maar het is noodzakelijk om te kunnen rijden.

Denk aan het checken van sociale media, verjaardagswensen versturen, het nieuws volgen, koffiepauzes nemen, vergaderingen bijwonen, telefoontjes en e-mails beantwoorden.

Hoewel je deze activiteiten niet kunt vermijden, kun je ze wel inplannen. Het is net als het plannen van rustpauzes tijdens je rit – je weet wanneer je moet stoppen en hoe lang elke pauze zal duren.

Door een gestructureerd schema te volgen, kun je effectief omgaan met deze noodzakelijke taken zonder dat ze je hoofddoelen verstoren. Bijvoorbeeld, plan je koffiepauzes elke dag op hetzelfde moment in en reserveer specifieke tijdblokken voor het beantwoorden van e-mails. Met zo’n duidelijk plan houd je je reis op koers, zodat je je tijd en aandacht kunt blijven richten op wat echt belangrijk is.

Conclusie

Deze drie heldere stappen leiden je op je reis naar een betere focus. Door de ruis van minder productieve en stressvolle taken te verwijderen, kun je je beter focussen.

Terwijl je dit doet, houd je lange termijn doelen in het achterhoofd, maar concentreer je op de taak van het moment alsof er geen morgen is. Dit zal je ertoe aanzetten om meer te bereiken, waardoor je productiviteit en kansen op succes zullen toenemen. Dus, ben je klaar om je gordel vast te maken voor deze inspirerende reis naar betere focus?

Meer inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Dus wanneer je je realiseert dat je meer uit het leven wil halen, meld je dan nu aan in via deze link omdat je dan elke week een tip krijgt toegestuurd:

Stuur me tips

Ja, stuur me wekelijks tips

Lees verder:
Onbeperkte relaxatietherapie bij je thuis
Perfectionisme maakt je net minder perfect
Gun jij jezelf een loopbaancoach?

P.S. Wanneer je dit artikel waardevol vindt, klik dan nu op een van de knoppen hieronder omdat je zo ook anderen inspireert met deze tips en inzichten. Of stuur het door naar één iemand die deze inzichten kan gebruiken. Want zo draag je bij aan een betere wereld. Dankjewel!

Dit bericht werd geplaatst in Coaching en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.