3 eenvoudige maar effectieve stappen om frustratie te overwinnen

Een moment van frustratie? Doe dit Het loopt weer eens niet zoals je had gedacht of gehoopt. Jouw collega of jouw kind doet het helemaal anders dan je had gewild. Je levert zelf niet de prestatie die je wou. Je ziet geen vooruitgang.

Kortom: je voelt ergernis, ontevredenheid en irritatie.

Frustratie kost jou veel energie en zelfs tijd.

Maar wat kan je eraan doen?

Wel, soms kan frustratie een positief effect hebben: het geeft je een nieuwe kijk op dingen. Of het geeft jou de kracht om nog net iets langer door te gaan tot je jouw doel bereikt.

Maar wanneer je in rondjes begint te draaien, wanneer je gek wordt van frustratie of het is mistig in jouw hoofd en de dag lijkt nergens heen te gaan, dan zijn er drie stappen die je kan zetten. Zodat je jouw stemming en jouw dag weer in de goede richting krijgt. In de richting van iets beters. Waarmee je je ook beter gaat voelen.

Stap 1: Wees hier nu

Wanneer je je gefrustreerd voelt, ben je vaak ergens in de toekomst met jouw gedachten. Ergens waar je liever zou zijn. Of je bent net een fout uit het verleden aan het herbeleven.

Stap uit die gedachten aan de toekomst of het verleden en breng jouw geest tot rust door jouw aandacht op het hier en nu te richten.

Hoe je dat doet? Dit zijn twee manieren:

– Ademfocus
Ga zitten, sluit je ogen en richt jouw aandacht enkel op de lucht die via jouw neus binnenkomt en weer buitengaat. Doe dat 1 à 2 minuten. Haal kalmer en iets dieper adem dan gewoonlijk en adem vanuit je buik en niet vanuit jouw borststreek. Jouw schouders blijven dus naar beneden, je trekt ze niet op.

– Focus op wat er op dit moment rond jou is
De zon die binnenschijnt door het raam. Jouw kind dat in de tuin speelt. De auto’s en de mensen die voorbijkomen. De geuren in de ruimte. Het gevoel van jouw kleren en de warmte van de zon op jouw huid. Doe dit 1 à 2 minuten om jouw aandacht terug in het huidige moment te brengen.

levenscoach

Stap 2: Waardeer wat je wel hebt

Nu je jouw aandacht hebt teruggebracht naar het nu, focus je jouw aandacht op wat er positief is in jouw leven.

De snelste en makkelijkste manier is om jouw aandacht te richten op het waarderen van wat je wel hebt. Bijvoorbeeld op de belangrijke dingen die we vaak als vanzelfsprekend beschouwen, zoals: een warm huis en een dak boven je hoofd, drinkbaar water, geen honger hebben, jouw familie en vrienden, toegang tot internet,…

Besteed enkele minuten hieraan en je zal veel vinden waarvoor je dankbaar kan zijn.

Stap 3: Focus op wat je nu meteen kan doen

Met jouw aandacht in het huidige moment en met een meer dankbare en positieve stemming is het nu het moment om constructief te worden over wat jou frustreert.

Vraag jezelf:

Wat is een kleine stap die ik op dit moment kan nemen om deze situatie te verbeteren?

Misschien zie je wat je kunt leren uit wat jou frustreert en kan je een andere weg nemen richting jouw doel.

Of misschien probeer je nog een keer en zet je door – omdat niet alles van de eerste (of tweede of derde) keer lukt in het leven.

Of misschien kom je tot het inzicht dat je de laatste tijd wat teveel hooi op je vork hebt genomen of dat het wel een zware periode is geweest en dat je vanavond of de komende paar dagen nood hebt aan ontspanning, aan voor jezelf zorgen en misschien aan je leven wat eenvoudiger maken.

Zo kan je jouw batterijen weer opladen en daarna weer vooruitgang boeken in de richting van wat je wil en dat met meer focus.

Als mental coach leer ik jou hoe je weer meester wordt over jouw denken, doen en voelen, en help ik je om de beste versie van jezelf te worden, om zo ook stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je nu in via deze link omdat je dan niet langer deze tips moet missen:

Lees verder:
De checklist om positief te blijven bij elk probleem
Hoe raak je weer gemotiveerd binnen de 10 minuten
Voel je je gefrustreerd in je huidige job? Loopbaanbegeleiding helpt

P.S. Wanneer je tot hier hebt gelezen en dit een waardevol artikel vindt, deel het dan nu via de FacebookLinkedIn of Pinterest-knop omdat je zo jouw vrienden en mij een plezier doet. Dankjewel!

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Life Coaching en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op 3 eenvoudige maar effectieve stappen om frustratie te overwinnen

  1. Creacodile zegt:

    Een vraag om te onthouden en te gebruiken, telkens opnieuw. Dank je, Wim.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.