De 7 dingen om JA tegen te zeggen in 2023

De 7 dingen om JA tegen te zeggen volgens loopbaancoach lifecoach en executive coachNee zeggen is vaak het makkelijkst.

Want als we nee zeggen, kunnen we veilig binnen onze comfortzone blijven.

We hoeven niet bang te zijn dat we falen of worden afgewezen.

En we kunnen die enge, onbekende of moeilijke verandering vermijden.

Maar als we ja zeggen, kunnen we ons leven groter maken en verdiepen. Een ja stelt ons in staat om ons leven open te stellen voor meer geluk.

Vandaag wil ik graag 7 dingen delen waartegen ik ja heb gezegd en die me hebben geholpen om gelukkiger te worden in mijn leven.

Ik nodig je uit om één van deze te kiezen: de tip die het meest weerklank vindt bij jou. Maak het een deel van je leven in het komende jaar.

1. Niet perfect zijn.

Proberen perfect te zijn is de lat te hoog leggen. Het is onmogelijk te bereiken. En op die manier verlaag je jouw zelfrespect.

Perfectionisme is een belemmerend denkpatroon dat jouw geluk opeet. Ja zeggen tegen onvolmaaktheid kan dat omdraaien.

Hoe doe je dat?

– Realiseer je hoeveel perfectionisme jou kost. Bekijk hier een korte video met de symptomen/gevolgen van perfectionisme.

– Ga voor goed genoeg. Het streven naar perfectie eindigt meestal in een project of iets anders dat nooit af is.

2. Dingen die je tot leven brengen.

Het is belangrijk om tijd en energie te vinden voor de dingen waarvan je tot leven komt.

Hoe doe je dat?

– Probeer iets nieuws, ook al is het maar iets kleins elke week. Eet het vegetarische gerecht tijdens de lunch als je altijd vlees eet. Luister naar muziek die niet jouw klassieke keuze is. Creëer variatie en breid je comfortzone regelmatig met kleine stapjes uit om een gelukkiger leven te leiden.

– Doe weer wat je vroeger graag deed. Als je vroeger ging vissen, schilderen of gitaar spelen en het heeft je echt tot leven gewekt, besteed er dan deze week een uurtje aan en kijk of het je nog steeds blij maakt.

3. Optimisme.

Pessimisme beperkt je leven en brengt het tot stilstand. Het kan het gevoel geven dat het geen zin heeft om het te proberen, omdat het geen verschil zal maken of je toch zult falen.

Als je ja zegt, kan deze optimistischer manier van denken daarentegen je leven openen.

Hoe doe je dat?

– Stel jezelf optimistische vragen. Als je in een ogenschijnlijk negatieve situatie zit, maak er dan iets beters van door jezelf vragen te stellen die optimisme bevorderen en je helpen om oplossingen te vinden. Vragen zoals: Wat is één ding dat positief of goed is aan deze situatie? En wat is de kans binnen deze situatie?

– Begin jouw dag op de juiste manier. Kies er dus voor om je ontbijttijd met een optimistische invloed door te brengen, zoals bijvoorbeeld een boek, een blog of een familielid. Of praat vroeg op de dag met iemand die je meestal ondersteunt en opbeurend is, zoals een collega of vriend op school.

4. Negatieve zelfpraat omdraaien.

Het is erg belangrijk om je motivatie en gevoel van eigenwaarde te behouden om een gelukkiger leven te leiden.

Innerlijke kritiek kan een van de grootste obstakels zijn die je daarbij in de weg staan. Als je een fout maakt of faalt, als iemand je bekritiseert of als je gewoon moe wordt dan kan die kleine innerlijke stem steeds luider worden en je neerhalen.

Die stem kan je vertellen dat je dom of lui bent. Dat het je niet zal lukken. Dat je slechter of lelijker bent dan iemand anders.

Het is een zeer nuttige vaardigheid om de innerlijke criticus om te draaien of om hem of haar het zwijgen op te leggen zodra hij of zij opduikt.

Hoe doe je dat?

Lees hier de tip: Zo tem je dat kritische stemmetje vanbinnen

5. Nee zeggen als je het gevoel hebt dat dat voor jou het juiste is.

Om de tijd en energie te hebben om ja te zeggen tegen de belangrijkste dingen, moet je ook tegen sommige dingen nee zeggen.

Hoe doe je dat?

Waar wil ik mijn tijd en energie echt op richten? Als je een aanbod of een kans krijgt, stel jezelf dan deze vraag. Als je jouw weekplan bekijkt, stel jezelf dan deze vraag. Kijk naar wat je topprioriteiten zijn en wat je diep vanbinnen wil voordat je iets zegt.

6. Iemand anders gelukkig maken.

Iemand anders gelukkiger maken heeft veel voordelen. Het geluk keert terug naar jou als je het gezicht van de ander ziet oplichten en als je weet dat je het juiste hebt gedaan.

Hoe doe je dat?

– Praktisch helpen. Help iemand een handje als hij of zij in beweging is. Of geef ze een lift in je auto. Of als ze informatie nodig hebben, probeer dan een oplossing te vinden door de mensen die je kent te vragen of via Google.

– Gewoon luisteren. Soms wil een vriend of vriendin of iemand uit je omgeving misschien gewoon even ventileren. Het lijkt misschien niet veel, maar het kan een enorme hulp zijn voor iemand die het nodig heeft. Dus wees er volledig – zit intussen niet te denken aan iets anders – en luister.

7. Openheid en groei.

Ja zeggen tegen openstaan voor de goede dingen in het leven en groeien als persoon speelt een grote rol als het gaat om geluk.

De andere dingen in dit artikel zullen je daarbij helpen. Maar hier zijn nog drie tips die je reis een beetje makkelijker en eenvoudiger zullen maken.

Verander één ding tegelijk. Het klinkt zeker goed om veel dingen of je hele leven tegelijk te veranderen. Maar wilskracht is iets wat we vaak overschatten en het dagelijks leven staat vaak in de weg. Dus om ervoor te zorgen dat je een veel betere kans hebt om een gewoonte of gebied van je leven te veranderen, verander je maar één ding tegelijk.

Begin klein. Zeg gewoon nee tegen een klein ding dat je deze week niet wilt doen. Of help en maak iemand gelukkig op een kleine manier. Neem maar een kleine stap buiten jouw comfortzone.

Sta eens stil bij je loopbaan. Loopbaanbegeleiding is voor iedereen die weer plezier en voldoening uit zijn/haar job wil halen. Zeg ja tegen elke avond energiek en enthousiast terug naar huis keren, zeg ja tegen het waarmaken van jouw ambities, zeg ja tegen het op punt stellen van jouw balans tussen werk en privé.

Als coach help ik jou om ja te zeggen tegen die dingen die jou gelukkiger maken, en om vooruitgang maken in de richting van jouw doelen, om zo ook stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
Hoe perfectionisme nefast is voor jouw geluk
5 redenen waarom jouw comfortzone jou tegenhoudt
Profiteer van het voordelige tarief voor loopbaanbegeleiding

P.S. Wil je jouw vrienden én mij een plezier doen? Deel dan dit artikel via de FacebookLinkedIn of Twitter-knop. Alvast bedankt!

Dit bericht werd geplaatst in Coaching en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.