3 makkelijke bronnen van geluk

3 makkelijke bronnen van geluk Begin deze week kreeg mijn smartphone een defect. Dingen komen en gaan nu eenmaal. Ook een nieuwe auto gaat uiteindelijk kapot. Jouw computer zal ooit stoppen met werken. Je verliest dingen. Je vergeet dingen. Je krijgt misschien een kortstondig gevoel van plezier als je iets koopt, en dan verdwijnt het snel.

Mensen komen en gaan ook. Je zult waarschijnlijk niet omgaan met dezelfde mensen als 10 jaar geleden, en je zult waarschijnlijk over 10 jaar ook niet meer omgaan met dezelfde mensen. Relaties veranderen: mensen verhuizen, mensen veranderen van job, mensen overlijden of mensen verliezen gewoon het contact na verloop van tijd.

Daarom is het belangrijk om ook bronnen van geluk in je leven te vinden die niet gebonden zijn aan mensen of dingen.

Want je kan niet op “mensen” of “dingen” vertrouwen om er altijd voor jou te zijn. Dus als jouw geluk alleen aan hen verbonden is, zal je veel sneller dat geluk verliezen als ze weg zijn.

Zorg dus voor bronnen van geluk die alleen aan jezelf gebonden zijn. Dit zijn 3 bronnen van geluk die niet gebonden zijn aan mensen of dingen.

1. Nieuwe dingen leren

Een van mijn belangrijkste bronnen van geluk is het leren van nieuwe dingen.

Er is altijd meer te leren en te verkennen in deze wereld. Je kan jezelf aangenaam verliezen in het zoeken naar kennis over allerlei domeinen zoals psychologie, muziek, economie, politiek, geschiedenis en filosofie.

Alleen al leren om te leren is iets wat veel voldoening kan schenken. Zelfs het leren over iets dat niets te maken heeft met jouw persoonlijk leven kan een geweldige manier zijn om een nieuwe wereld te betreden en te groeien als mens.

Het voelt goed om de wereld en hoe die werkt beter te begrijpen. Het geeft veel vreugde en voldoening om elke dag iets nieuws te leren – over eender wat, maar vooral over dingen waarvoor je veel belangstelling hebt.

Het hoeft ook niet ingewikkeld te zijn.

Alleen al het leren van een nieuw recept, of het leren van een nieuwe dans, of het leren van een nieuwe goocheltruc kan ertoe leiden dat je je een beetje meer volleerd en gelukkiger voelt. Het is goed voor je eigenwaarde en het is goed voor je brein.

Je bent misschien al lang afgestudeerd op school, maar jouw geest verlangt er vaak naar om meer te leren en meer te absorberen.

2. Zinvolle doelen nastreven

Een andere grote bron van geluk voor mij is het nastreven van zinvolle doelen.

Het gaat hier om doelen buiten het werk en het gezinsleven, en het kan van alles betekenen, van het schrijven van een boek, het creëren van een liedje, een bijberoep starten, een tuin aanleggen, tot fotograferen.

Het is gezond om een doel te hebben dat je alleen voor jezelf en je eigen vreugde en voldoening nastreeft.

We hebben allemaal een ruggengraat in het leven nodig – een betekenisvol streven waar we naartoe kunnen gaan, zelfs als al de rest tegenslaat.

Weet je wat die ruggengraat voor jou is? Die activiteit die er altijd voor jou is als je je rot voelt? Het is belangrijk om er een te hebben als je die nog niet hebt.

3. Stoppen om na te denken en te waarderen

Als je niet af en toe gewoon eens kunt stoppen om na te denken en het leven te waarderen, gaat het moeilijk zijn om enige mate van geluk te vinden.

Soms moet je leren om gewoon neer te zitten en de dingen te waarderen zoals ze zijn, zonder ze altijd te willen veranderen.

Je mag gewoon ’s middags in de zon zitten of ’s nachts naar de sterren staren – en helemaal gelukkig zijn met het huidige moment.

Als je geen voldoening kunt vinden in die alledaagse ervaringen in het leven, dan zul je waarschijnlijk ook niet veel voldoening kunnen vinden in de rest van je leven.

Conclusie

Natuurlijk zijn dit niet de enige bronnen van geluk. Maar het helpt om verschillende bronnen van geluk te hebben, vooral als die niet altijd aan mensen of dingen gebonden zijn.

Dit zijn bronnen van geluk waarvoor je alleen jezelf nodig hebt, en dat is wat hen zo’n krachtig reservoir maakt om uit te putten wanneer je die extra boost in jouw mentale welbevinden nodig hebt.

Maak jij al gebruik van deze bronnen van geluk? Wat zijn manieren waarop je deze bronnen van geluk beter kunt gebruiken in je eigen leven?

Als zelfvertrouwencoach help ik jou om geluksbronnen te vinden, beperkende gewoonten en overtuigingen te doorbreken en om vooruitgang te maken in de richting van jouw doelen, om zo ook stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Mis geen enkele tip en schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
Hoe perfectionisme nefast is voor jouw geluk
20 wetenschappelijk bewezen manieren om gelukkiger te zijn
Hoe gelukkiger worden in jouw job?

P.S. Wil je jouw vrienden én mij een plezier doen? Deel dan gewoon even dit artikel via de FacebookLinkedIn of Twitter-knop. Alvast bedankt!

Dit bericht werd geplaatst in Coaching en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op 3 makkelijke bronnen van geluk

  1. shivatje zegt:

    Iets nieuw leren of krijgen (aankopen) geeft je een gevoel van geluk. Al hebben sommigen er ook moeilijk mee als ze iets nieuw krijgen. De angst die ze even ervaren om ermee overweg te kunnen.

    Aum Shanthi

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.