Omgaan met moeilijke mensen: 7 inzichten

Liftcoach geeft 7 inzichten over het omgaan met moeilijke mensenWe ontmoeten elke dag wel ‘moeilijke’ mensen in ons leven.

Het is nu eenmaal niet te vermijden dat er mensen zijn die we niet leuk vinden, in wiens gezelschap we niet graag vertoeven, of die ons zelfs overstuur of woedend maken.

Dat zijn nooit aangename ervaringen, maar toch kunnen we leren hoe we er beter mee kunnen omgaan.

Dit soort mensen zorgt vaak voor heel wat onnodige stress en angst in ons leven. Hun negatieve gedachten en gevoelens kunnen ons aansteken zodat ook onze eigen mentale toestand erdoor wordt aangetast.

Maar dat hoeft niet zo te zijn. Met de juiste ingesteldheid kunnen we de negatieve invloed minimaliseren die deze mensen op ons hebben.

Hier zijn enkele belangrijke ideeën die ik zelf in gedachten houd wanneer ik te maken heb met een ‘moeilijk persoon’. Deze in je achterhoofd houden kan je helpen om rustiger te worden en begripvol te blijven.

1.    Iedereen heeft zijn eigen gevecht te leveren

Wat je ook aan de buitenkant ziet, uiteindelijk is iedereen bezig met zijn eigen gevechten, en ervaart iedereen problemen in zijn of haar leven.

Misschien krijg je de indruk dat iemand het veel beter heeft dan jijzelf, terwijl je niet kan weten wat die persoon allemaal meemaakt op dit moment. Vaak vergelijken we de successen van andere mensen met ons alledaagse leven.

Maar heel veel mensen verbergen hun echte gevoelens en gedachten. Ze tonen enkel hun ‘gelukkige’ of ‘zelfzekere’ kant, terwijl ze zich ellendig en onzeker voelen vanbinnen.

Onderschat nooit de pijn die iemand vanbinnen kan voelen. Wanneer iemand zich als een hufter gedraagt tegen jou, zou het kunnen dat ze vanbinnen heel erg gekwetst zijn.

2.   Neem het niet persoonlijk, ze hebben gewoon een slechte dag

Wanneer je te maken krijgt met moeilijke mensen, is het verleidelijk om je te laten meeslepen in hun negatieve energie en zelf ook negatief uit de hoek te komen.

Misschien zeggen ze iets gemeen of beledigend, waardoor je dus geneigd bent om iets terug te zeggen. Vaak lijkt het of moeilijke mensen ons aanvallen – en soms hebben ze ook de bedoeling om ons op stang te jagen – dus willen we ons verdedigen.

Maar dat maakt het probleem alleen maar erger. Door erop in te gaan voeden we enkel het conflict en de vijandigheid.

Daarom is het belangrijk om afstand te nemen van wat de ander zegt, en niets persoonlijk te nemen. Probeer te begrijpen dat meestal, wanneer mensen iets gemeen zeggen, ze dat doen omdat ze al slechtgezind zijn of een slechte dag hebben. Ook al zeggen ze dus erg kwetsende dingen, meestal bedoelen ze dat niet echt zo.

3.   Als ik in hun schoenen zou staan, zou ik ook zo reageren

Bij moeilijke mensen onderschatten we vaak hoe gelijkaardig we zelf zouden reageren als de situatie anders zou zijn. Vaak onderschatten we de kracht van omgevingsfactoren, terwijl we persoonlijkheidsfactoren net overschatten wanneer iemand een fout maakt of iets verkeerds doet.

We denken dan vaak dat wij zoiets nooit zouden doen, terwijl de waarheid is dat we echt niet weten hoe we zelf zouden reageren in die situatie.

Onderzoek bewijst ook dat mensen echt slecht zijn in het voorspellen hoe ze zouden reageren in een situatie die ze nooit eerder meemaakten, vooral als het over een emotionele situatie gaat.

De volgende keer dat iemand handelt op een manier die je niet begrijpt, probeer dan jezelf in zijn schoenen te plaatsen. Wat zou ertoe kunnen leiden dat je zelf op zo’n manier zou reageren? Wellicht ben je minder verschillend van die persoon als je zelf dacht.

4.    Hoe kan ik deze persoon helpen, in plaats van terug te vechten?

Denk niet hoe je kan terugvechten en jezelf verdedigen, maar denk: hoe kan ik deze persoon helpen?

Mensen in een erg negatieve en moeilijke staat, handelen vaak vanuit een roep om hulp. Eigenlijk willen ze alleen maar iemand die naar hen luistert en kan helpen om hun leven een beetje makkelijker te maken.

Ze zijn dus echt niet op zoek naar vijanden: ze zijn op zoek naar vrienden, zelfs al lijkt het niet zo.

Zelfs een klein gebaar van jouw kant kan mensen helpen en hen op slag aangenamer en dankbaarder maken. Vraag gewoon ‘hoe gaat het ermee?’ of ‘kan ik je ergens mee helpen?’ Zo laat je weten dat er voor hen wil zijn.

5. Soms is het beter om mensen gewoon met rust te laten

Soms is het beste wat je kan doen gewoon om moeilijke mensen met rust te laten. Je kan iemand niet helpen wanneer die niet geholpen wil worden.

Wanneer mensen zich in een erg negatieve staat bevinden, is het soms onmogelijk om redelijk met hen te praten. In plaats daarvan geef je hen best wat ruimte, om later terug te komen wanneer ze wat gekalmeerd zijn en bereid om te luisteren.

Aarzel niet om weg te gaan wanneer je geen andere positieve acties kan ondernemen.

Life coach over moeilijke mensen dominante giftige mensen

6.   Iedereen wil gelukkig zijn, sommigen zijn alleen slecht geïnformeerd

Ik geloof dat iedereen diep vanbinnen een goed mens is. Dat helpt me om positieve relaties met anderen aan te gaan. Geloven dat iedereen positieve intenties heeft en enkel zijn eigen geluk nastreeft, helpt om anderen respectvol en vriendelijk te behandelen. Zelfs wanneer de ander iets ergs heeft gedaan wat ik niet kan begrijpen.

In plaats van te denken dat een ander slecht is, of gemeen, of verkeerd, probeer ervan uit te gaan dat die ander gewoon ‘slecht geïnformeerd’ of ‘misleid’ is. Met de juiste kennis en ervaringen, zou die ander zich misschien ook anders gedragen. Alleen kan hij dat nu niet, en probeert hij gewoon op zijn manier een uitweg te vinden.

Het is dus niet altijd nodig om moeilijke mensen te vermijden of uit de weg te gaan, je kan ook gewoon meer geduld opbrengen om proberen om vaker het goede in hen naar boven te brengen.

7. We kunnen niet altijd met iedereen overeenkomen

In onze wereld leven 7,53 miljard verschillende mensen, met verschillende levensvisies, waarden, interesses en doelen. Het is dus begrijpelijk dat we niet altijd met iedereen overweg zullen kunnen.

Natuurlijk doen we ons best om conflict te vermijden, maar het is niet realistisch om te denken dat er nooit conflicten zullen zijn.

In elke relatie, of het nu onder vrienden, familie, collega’s of partners is, zijn er ups en downs. Er zullen meningsverschillen zijn, discussies en ruzies. Dat gebeurt. Het is onderdeel van het leven.

Voel je dus niet schuldig wanneer een situatie niet helemaal loopt zoals je zou willen. Soms zal je met iemand van mening verschillen, of zelfs snauwen of iets wreed zeggen.
We maken allemaal wel eens een fout, dus laat het los en wees je beste zelf in de toekomst.

Als coach help ik jou om beter te communiceren met jezelf en anderen, en om jouw doelen helder te stellen en ze te bereiken. Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient! Neem gerust eens contact op voor meer info over coaching.

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Stuur me tips

Lees verder:
Zo verbeter je jouw communicatievaardigheden in 5 stappen
De 5 geheimen van excellente gesprekspartners
Moeilijke baas? En je wil veranderen van loopbaan/job?

P.S. Deel deze inspiratie met jouw kennissen door op de FacebookLinkedIn of Twitter-knop te klikken.

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Communicatie en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Omgaan met moeilijke mensen: 7 inzichten

 1. shivatje zegt:

  Vaak kan het ook iets over jezelf vertellen. Als men het moeilijk heeft met moeilijke mensen.
  Iets wat je nog moet leren of dat je nog niet verwerkt hebt.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

 2. wimannerel zegt:

  Helemaal waar! Dankjewel voor de aanvulling!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.