7 vragen die je helpen bij elke moeilijke beslissing

7 vragen die je jezelf moet stellen wanneer je een moeilijke beslissing moet nemen volgens coach WimWanneer je een lastige beslissing moet nemen, voel je je soms verlamd en onzeker over wat de beste keuze is.

Wanneer je onder grote druk staat, of geconfronteerd wordt met een dilemma, twijfel je misschien aan je vermogen om een verstandige keuze te maken.

Gelukkig zijn er een aantal vragen die je jezelf kan stellen bij het maken van een moeilijke beslissing, om te erachter te komen of je redenering hout snijdt en of je een verstandige oplossing hebt gevonden voor je probleem.

Dit zijn de zeven beste vragen om je te helpen bij het maken van een moeilijke beslissing.

1. Als ik dit nu niet doe, zal ik er spijt van hebben?

Het is zinvol om na te denken over de langetermijngevolgen van de beslissingen die je neemt, want je wil geen dingen doen waarvan je later spijt krijgt. Maar het is evengoed belangrijk om te overwegen wat er kan gebeuren wanneer je iets niet doet.

Laat mooie kansen niet voorbijgaan omdat er grote beslissingen aan verbonden zijn. Vraag jezelf af wat je op de lange termijn kan winnen of verliezen door bepaalde keuzes te maken.

2. Waar ben ik bang voor?
Mensen lopen vaak vast in beslissingen, omdat ze bang zijn voor wat er kan gebeuren wanneer ze een keuze maken. Sommige mensen zijn bang om te falen, maar andere zijn bang voor succes. Vraag jezelf af of jouw angst deze beslissing maakt, of jijzelf.

Lifecoach over 7 vragen die je jezelf moet stellen wanneer je een moeilijke beslissing moet nemen
3. Wat zegt mijn hart?
Jouw buikgevoel heeft het vaak bij het rechte eind, en je zou nooit een beslissing moeten nemen die lijnrecht ingaat tegen jouw instinct. Zet alle conventies, ongevraagde adviezen en oordelen van anderen opzij, en vraag jezelf af of dit iets is wat je echt wil, iets wat goed voelt en recht uit jouw hart komt.

4. Waarvoor doe ik dit?
De verstandigste beslissingen die je kan maken zijn deze die het einddoel voor ogen houden. Wanneer jouw levensdoel stabiliteit is, en een gezin stichten, dan kan een grote beslissing zoals het kopen van een huis, je een stap dichter bij dat doel brengen. Maar als je levensdoel is om zoveel mogelijk van de wereld te zien, dan is het mogelijk dat de aankoop van een huis daar helemaal niet in past. Hou je doelen helder voor ogen wanneer je grote beslissingen neemt.

5. Voor wie doe ik dit echt?
Laat de agenda’s en adviezen van anderen jou er niet van afhouden de juiste beslissing te nemen. Natuurlijk denk je ook aan de belangen van anderen wanneer je een beslissing neemt, maar je hoeft je eigen noden en verlangens niet opzij te schuiven om anderen een plezier te doen. Hou voor ogen hoe je keuzes in jouw voordeel, en in dat van anderen zullen zijn.

6. Hoe zal ik over mezelf denken na deze beslissing?
Iedereen kan een moeilijke beslissing nemen die zorgt voor een perfecte oplossing, zonder erover na te denken welk gevoel die beslissing je geeft over jezelf. Wanneer je een ongevoelige beslissing neemt die geen rekening houdt met anderen, vind je jezelf achteraf misschien niet meer zo’n fijn mens. Neem je een beslissing die niet assertief is, dan kan je zelfvertrouwen een duik nemen. Bedenk dus even hoe je je over jezelf zult voelen omdat je deze keuze gemaakt hebt, wanneer je een moeilijke beslissing te nemen hebt.

7. Kan ik omgaan met de gevolgen?
Keuzes zijn als dominostenen. Wanneer je een beslissing neemt, leidt dat tot andere situaties, waarin je opnieuw beslissingen moet nemen. Een moeilijke beslissing kan verregaande gevolgen hebben in je leven. De paden die je kiest, kunnen gevolgen hebben voor je relaties, je vriendschappen, je financiën en je loopbaan. Denk er dus over na, en beslis of je bereid bent om de consequenties van je beslissingen te aanvaarden, en hoe je zal omgaan met alle gevolgen.

Als coach help ik jou om keuzes te maken, beslissingen te nemen, en om vooruitgang te maken in de richting van jouw doelen, om zo ook stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

stressbeheersingP.S. Een van de beste beslissingen die ik dit jaar nam is om te investeren in een PSiO-bril.

Heb je last van slaapproblemen? Ben je vermoeid of soms zelfs depressief? De PSiO-technologie biedt een innoverende, eenvoudige en efficiënte oplossing, goed voor jouw welzijn en voor meer energie.
Al meer dan 20 jaar wordt de PSiO-technologie succesvol gebruikt in ziekenhuizen om met name de stress bij lokale anesthesie, in de ontwaakzaal en in het slaaplaboratorium te beheren. De NASA kocht onlangs de PSiO om zijn efficiëntie te testen bij tijdsverschil en het beheer van stress bij astronauten. Ontdek hier meer over het klinische onderzoek, de wetenschappelijke studies over luminotherapie en het ontspannende effect van de PSiO. Want nu kan ook jij de PSiO uitproberen en aanschaffen.

 

Lees verder:
Zo neem je de beste beslissingen
7 redenen om geen spijt te hebben van jouw beslissing
Neem beslissingen over jouw loopbaan

P.S. Wil je jouw vrienden én mij een plezier doen? Deel dan dit artikel via de FacebookLinkedIn of Twitter-knop. Alvast bedankt!

 

Dit bericht werd geplaatst in Coaching en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op 7 vragen die je helpen bij elke moeilijke beslissing

  1. shivatje zegt:

    Bij een moeilijke of bepaalde beslissing volg je gevoel. Neem er tijd voor om die beslissing te bekrachtigen.
    Soms zijn de vragen overbodig om toch een beslissing te durven nemen. Vaak blijven sommigen zo hangen op hun vragen en komen ze niet verder.

    Aum Shanthi

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.