5 stappen om meer voldoening te halen uit jouw leven

Lifecoach over gelukkig zijn en levensvoldoening ervaren Welke score op 10 geef jij jezelf voor geluk?

De universiteit van Gent heeft samen met een levensverzekeraar een onderzoek gevoerd bij 3.700 Belgen naar hun geluk.

Uit het onderzoek blijkt dat 1 Belg op 3 zich erg gelukkig voelt.

Een kwart van de Belgen geeft echter aan zich ongelukkig te voelen op dit moment.

Gemiddeld geeft de Belg zijn geluk een score van 6,5 op 10. Een opmerkelijke vaststelling is dat zestigplussers zich het lekkerst in hun vel voelen. De Belgen uit deze leeftijdsgroep geven hun geluk een score van maar liefst 7,2.

De Belgen uit de leeftijdscategorie 35-49 jaar zijn volgens het onderzoek het minst gelukkig. Zij geven hun geluk een score van 6,2 op 10.

Het feit dat ouderen gemiddeld gezien een betere financiële situatie hebben, zou mee kunnen bepalen dat de zestigplussers zich zo gelukkig voelen.

Interessante onderzoeksresultaten rond hoe gelukkig we zijn. Maar voldoening vinden in je leven is nog iets anders.

Geluk gaat over gelukkig zijn in je leven, op dit moment.

Levensvoldoening is gelukkig zijn mét je leven. Het is het geluk dat je ervaart wanneer je je leven bekijkt als groter geheel: zowel het verleden als de toekomst.

Over het eerste wordt er een heleboel verteld, maar wat weten we over het tweede?

Wat kunnen we doen om niet enkel gelukkig te zijn op dit moment, maar echt tevreden te zijn met ons leven?

Hier zijn vijf dingen die je volgens onderzoek kunnen helpen:

1.     Vrienden

Mensen die meer hechte vriendschappen hebben, zijn 19 procent meer tevreden met hun leven en 23 procent meer optimistisch. Een beter sociaal leven komt zelfs overeen met een extra inkomen van 106.000 euro, als je het omrekent naar levensvoldoening.

Ook een goede relatie met je buren helpt. Wie positieve gevoelens heeft over buren, is 16 procent meer tevreden met zijn leven en heeft 25 procent minder kans om zich eenzaam te voelen.

2.     Schrijf je levensverhaal

Onderzoek toont aan dat de betekenis in ons leven komt van de verhalen die we onszelf vertellen over ons leven.

Mensen die schrijven over hun levensgeschiedenis zijn 11 procent gelukkiger met hun leven en 17 procent optimistischer over de toekomst.

levensdoel

3.     Stel doelen

Wie een doel kan noemen dat hij nastreeft, heeft 19 procent meer kans om tevreden te zijn met zijn leven en 26 procent meer kans om zich goed te voelen over zichzelf.

Ouderen die een gezonde passie koesteren, scoren hoger op verscheidene indicatoren rond psychologisch welzijn, zoals levenstevredenheid, betekenisvol leven, en vitaliteit, terwijl ze ook lagere niveaus rapporteerden op negatieve indicatoren zoals angst en depressie.

Een ‘doel’ is daarbij niet een miljoen euro op je bankrekening hebben of een Oscar winnen.

Consistente, kleine succesjes zorgen voor meer tevredenheid dan een éénmalig megasucces.

Lukt het niet meteen? Geef vooral niet op. Ook doorzettingsvermogen hangt samen met meer levensvoldoening. Het vermogen om te blijven proberen, ondanks tegenslagen, was bij 31 procent van de onderzochte mensen gelinkt aan een meer optimistische levenshouding, en bij 42 procent met meer tevredenheid met het leven.

4.  Geld is niet het antwoord

Eén studie maakte duidelijk dat deelnemers die het meest waarde hechten aan materiële dingen, het minste voldoening haalden uit hun leven.

Zingeving in je leven zorgt voor dubbel zoveel levensvoldoening als rijkdom. Mensen met een bescheiden inkomen, maar met een gevoel van zin en betekenis in hun leven, hadden dubbel zoveel kans om tevreden te zijn met hun leven als rijkere mensen die geen zin of betekenis in hun leven konden zien.

5. Blijf groeien

Nee, we bedoelen niet in de lengte of breedte.

Groei in je geest. Mensen van boven de 40, die minstens één verandering konden noemen in hun gedrag of standpunten de laatste maanden, hadden 8 procent meer kans om hoopvol te zijn over de toekomst en 5 procent meer kans om te verklaren dat ze meestal goedgezind waren.

Mensen ouder dan 50, die blijven bijleren over onderwerpen die hen interesseren, hebben 18 procent meer kans om tevreden te zijn met hun leven, en 43 procent meer kans om zich vital te voelen.

Een open geest houden loont, vooral wanneer we ouder worden.

Studies die het vermogen onderzoeken van mensen om gelukkig te blijven bij het ouder worden, leren ons dat de bereidheid om te veranderen in je werk of familieleven samenhangt met 23 proces meer kans om veel levensvoldoening te ervaren.

Je hoeft niet alles om te gooien: het is belangrijk om sterke kernwaarden aan te houden.

De bereidheid om toe te geven op kleine dingen is gelinkt met 62 procent positievere sociale relaties; terwijl de bereidheid om toe te geven op zaken die je waarden en levensvisie raken, zorgt voor 34 procent minder levenstevredenheid.

Als coach help ik jou om meer levensvoldoening te vinden en vooruitgang te maken in de richting van jouw doelen, om zo ook stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
Onderzoek bewijst: Gelukstips werken echt
De 5 ‘killers’ voor jouw geluk
Hoe gelukkiger worden op je werk? 

P.S. Deel dit artikel via de FacebookLinkedIn of Twitter-knop omdat je zo mij en jouw vrienden en kennissen een plezier doet. Alvast bedankt!

BewarenBewaren

Dit bericht werd geplaatst in Coaching en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.