Hoe je de controle over jouw brein terugkrijgt

Life coach geeft tips om weer controle te krijgen over jouw breinHoeveel tijd spendeer jij aan het consumeren van informatie waarop je geen actie onderneemt of die je niets kan schelen?

Denk aan: misdaadnieuws, de eindeloze stroom Facebook updates, roddels over beroemdheden, realityseries,… Er is zoveel dat we ons hele leven kunnen vullen met niet relevante of nutteloze informatie.

En dit is het probleem daarmee: na een tijdje beschouwen we die informatiebronnen en –stromen als normaal. En al snel openen we Facebook uit gewoonte, uit angst om “iets” te missen. Je schakelt het televisiejournaal in, of je checkt een krantensite, niet omdat je een bepaald onderwerp zo belangrijk vindt of omdat het een grote impact heeft op jouw leven, maar omdat je verondersteld wordt om “geïnformeerd te blijven”. Je kijkt op donderdagavond naar een realityshow omdat dat is wat je altijd op donderdagavond doet.

En zo wordt het gevaarlijk makkelijk om informatie van lage kwaliteit te consumeren en jezelf ervan te overtuigen dat het normaal is, dat het goed is, terwijl het je helemaal niet helpt om een beter leven te leiden.

Cirkel van Betrokkenheid versus Cirkel van Invloed

In Stephen Coveys bestseller De 7 Eigenschappen van Effectief Leiderschap spreekt hij over het verschil tussen Cirkels van Betrokkenheid en Cirkels van Invloed of Controle.

In de Cirkel van Betrokkenheid zitten de dingen waaraan we vaak tijd en energie verspillen door ons er zorgen over te maken, maar waarop we weinig tot geen invloed hebben.

Bijvoorbeeld: de grote meerderheid van verhalen in het nieuws: oorlog, terrorisme, de economie en de beurskoersen, roddels over filmsterren en politieke schandalen… vallen in de Cirkel van Betrokkenheid. Ze kunnen heel makkelijk jouw tijd en energie opslorpen, maar je hebt nagenoeg geen controle over die gebeurtenissen.

Wil je nog voorbeelden? Wat denk je van jezelf kwaad maken over wat iemand op Facebook heeft gepost, je zorgen maken over wat andere mensen over jou denken, of wensen dat jouw kind betere keuzes zou maken in het leven (een waardevolle wens, maar toch buiten jouw controle).

In de Cirkel van Invloed zitten de dingen waarop je in je dagelijks leven wel invloed hebt. Bijvoorbeeld wat je leest, wat je denkt, waar je woont, wat je koopt, jouw attitude,…

Cirkel van betrokkenheid en cirkel van invloed of controle

Door jouw Cirkel van Betrokkenheid te laten voor wat hij is, of door hem sterk te reduceren, maak je meer tijd en energie voor jouw Cirkel van Invloed. Dat betekent dat je meer mentale ruimte hebt om dingen te ondernemen, om zinvolle gesprekken te voeren, of om op een andere manier bij te dragen aan de wereld rondom jou. Door dingen te doen, door zaken te ondernemen in jouw leven – in plaats van louter informatie te consumeren – leer je meer, ervaar je meer en draag je meer bij aan je leven.

Wat geef JIJ jouw brein te eten?

Nieuws is voor het brein wat suiker is voor het lichaam. Het is makkelijk te verteren. De media geven ons hapklare brokjes triviale zaken, waarover we niet moeten nadenken. Daarom ervaren we ook geen verzadiging. We kunnen onbeperkte hoeveelheden nieuwsflashes consumeren – in tegenstelling tot het lezen van boeken of grondig uitgewerkte tijdschriftartikels, waarbij we wel moeten nadenken.

Je wil jouw lichaam niet volproppen met voedsel van lage kwaliteit. Waarom zou je dan jouw geest wel voeden met gedachten van lage kwaliteit?

Wat kan je nu doen?

De meeste informatie die je tegenkomt in jouw dagelijks leven – het nieuws, de updates op sociale media, televisieshows – zal de belissingen en keuzes in jouw leven niet veranderen. Ga daarom met jezelf de uitdaging aan om meer bewuste keuzes te maken over wàt je aan informatie consumeert en hoe je dat doet.

Is het echt noodzakelijk om naar het tv-nieuws te kijken? Maakt het jouw leven beter? Indien niet, laat het voor wat het is.

En als je toch iets echt belangrijk vindt, zoek dan ook doelbewust kwaliteitsinformatie op over dat thema. En nog belangrijker: doe er iets mee.

Hoe ga jij om met de informatie-overvloed? Hoe wissel jij het consumeren van informatie af met zinvolle actie ondernemen? Laat het me weten, bijvoorbeeld via de reactiemogelijkheid onder dit artikel. Ik lees élke reactie.

Als coach help ik jou om met meer zelfvertrouwen het beste uit jezelf te halen, en je volledige potentieel te bereiken. Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou
in een wekelijkse mail.
Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
De 5 ‘killers’ voor jouw geluk
5 manieren om je geest weer helder te maken
Zo lees je veel meer boeken

P.S. Deel dit artikel door op de FacebookLinkedIn en Twitter-knoppen te klikken, want zo kunnen jouw vrienden en kennissen óók van deze inzichten profiteren.

Dit bericht werd geplaatst in Coaching en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.