De 3 hindernissen die maken dat je jezelf minder waard voelt

Life en businesscoach geeft tips om jouw zelfwaarde te versterken:

Wanneer je jezelf niet naar waarde schat, dan zul je ook niets waardevols aantrekken in jouw leven. Hoe kan je verwachten dat je opportuniteiten, nieuwe opdrachten/klanten of een rechtvaardig inkomen zal aantrekken als je niet eerst jouw eigen waarde erkent?

Waarom blijven we onszelf toch onder-waarderen? Hoe komt het dat ons eigenwaarde-niveau soms zo laag staat?

Ik meen dat minstens één van de volgende drie hindernissen aan de basis ligt. Herken je er een van?

1. Je vindt jouw gaven en talenten vanzelfsprekend.

De voorbije 15 jaar heb ik bij professionals, leidinggevenden, ondernemers, freelancers en werknemers – zowel mannen als vrouwen– één ding gemerkt waarmee ze allemaal worstelen.

Wat het is? Het onvermogen om hun eigen sterkten, gaven en talenten te erkennen als waardevol. En dat heeft invloed op hun niveau van eigenwaarde en maakt het ook moeilijk om deze gaven en talenten op een krachtige manier naar buiten te brengen.

Maar er is niets edels aan het onderschatten van jouw talenten of jouw waarde. Iedereen verdient het om te schitteren.

Het is zo makkelijk om onze sterkten als vanzelfsprekend te beschouwen omdat ze ons zo makkelijk afgaan. Daarom zeggen we vaak ‘O, da’s niets speciaals. Iedereen kan dat.

Maar weet je wat? Het is wél iets, en neen, niet iedereen kan dat.

Kan jij je leven goed organiseren? Elke ongeorganiseerde persoon die altijd te laat komt zou wensen om zo georganiseerd te leven.
Kan jij goed schrijven? Voor wie moeite heeft om enkele zinnen op papier te zetten is dit een onschatbaar talent. Die persoon vindt het vreselijk om urenlang naar een wit blad te staren.
Kan jij het goed uitleggen? Kan jij voor een groep mensen spreken? Voor wie in een paniekaanval schiet bij de gedachte aan het moeten spreken voor publiek is het een droomwens om zoveel zelfvertrouwen en vaardigheid te hebben om dit ook te doen.

Neem nooit jouw gaven of talenten voor vanzelfsprekend. De combinatie van jouw sterkten, gaven en talenten is wat jou speciaal, uniek en schitterend maakt!

2. Je bent gekwetst door iemand of iets.

Heeft iemand ooit iets denigrerends over jou gezegd dat je bent blijven onthouden, zodanig dat het jou heeft belemmerd om jezelf te ontwikkelen tot de schitterende persoon waartoe je bent voorbestemd?

Of is er iets gebeurd dat niet uitdraaide zoals je had verwacht en is jouw zelfvertrouwen daardoor zo geschonden dat je niet meer wil proberen?

Laat je deze situatie jou verder blokkeren? Of kan je het gebruiken als leeropportuniteit?

Wanneer mensen gemene commentaar geven, zegt dat niets over jou maar is het wél vaak een weerspiegeling van waar zij zich bevinden in hun leven. Laat hun onzekerheden jou dus niet tegenhouden om jouw doel te bereiken.

En voor de situatie die niet zo uitdraaide als je had gehoopt? Wel, intussen weet je beter. En mensen die beter weten kunnen het de volgende keer ook beter DOEN. Jij dus ook!

3. Je vergelijkt jezelf teveel met anderen.

Wanneer we de enorme waarde van onze eigen gaven en talenten niet erkennen en inzetten, kijken we vaak met afgunst naar anderen en naar wat zij doen.

‘Als ik maar…kon doen wat hij/zij doet!’
‘Als ik maar…dezelfde opportuniteiten kreeg als hem/haar!’
‘Als ik maar…’

Voortdurend jezelf op een ongezonde manier vergelijken met anderen maakt dat je je minderwaardig, afgunstig en gefrustreerd voelt.

En je bent daardoor ook niet meer in staat om jouw eigen briljant-zijn en jouw persoonlijke waarde te herkennen. En dat is nu net nodig om jouw volle potentieel te ontwikkelen en de fantastische persoon te worden die je kan zijn.

Dus erken eerst jouw eigen waarde, en wees blij met het succes van anderen: laat het een gezonde inspiratiebron zijn in plaats van een bron van afgunst en frustratie.

Herken je een van deze belemmeringen? Welke actie ga jij nemen om ervoor te zorgen dat ze jou niet tegenhouden om jouw eigen briljant-zijn en jouw eigen waarde te erkennen? Laat het weten via de reactiemogelijkheid hieronder, of stuur me een bericht.

Als coach begeleid ik mensen met het doorbreken van belemmeringen om zo levensdoelen te bereiken en meer geluk en voldoening te ervaren. Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je nu gratis in via deze link.

Deel je dit artikel ook met jouw vrienden? Je doet er hén én mij een plezier mee.

Lees verder:
Geef me eens wat meer zelfwaardering, alsjeblieft!
3 stappen om je goed te voelen over jezelf
3 destructieve gedachten die jouw geluk tegenhouden

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Life Coaching en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.