“Ik heb geen tijd om boeken te lezen.”

snellezen smartreading turbolezen boekenWaarom zou je meer boeken lezen? Je verruimt je geest. En vele inzichten van grote denkers zijn vaak enkel beschikbaar via boeken. Je kan ook lezen om je gemoedsgesteldheid te veranderen. Een half uurtje jezelf helemaal onderdompelen in een boek kan je echt goed doen. Je sluit je zo even af voor alle piekergedachten of zorgen. En daarna kan je er weer beter tegen.

Boeken zijn heel entertainend: denk maar een een thriller die je op het puntje van je stoel doet zitten of een biografie die je meer inzicht geeft in de denk- en leefwereld van een boeiende figuur.

Woorden kunnen ons – veel meer dan beelden – diep in de denkwereld van iemand brengen, ze kunnen ons verrassen door een rijk verhaal. En een boek wordt ook niet om het kwartier onderbroken door reclamespots.

Maar een van de grootste voordelen van boeken is dat ze een schat aan leerervaringen bieden en dat veel goedkoper dan om het even welke klassikale cursus. Van gezonde voeding tot het herstellen van je computer, van solliciteren tot sociale media, over elk onderwerp bestaan er boeken die je uit de boekhandel of de bibliotheek kan halen.

“Maar ik heb geen tijd om boeken te lezen.”
Als je iets in je leven wil passen dat er maar niet van komt, dan moet je het gewoon inplannen. Misschien lijkt het raar om ‘lezen’ in je agenda te zetten, maar het werkt echt. Wat zou er gebeuren als je elke avond voor of na het eten een half uur leestijd zou inplannen?

En hoeveel tv kijk je elke dag? Kan je een half uur vinden door gewoon de tv uit te zetten? Of je computer op een bepaald uur uit te zetten, zoals om negen uur vanavond, en de rest van de avond te lezen? Je zal zelfs merken dat je beter slaapt wanneer je geest niet meer doormaalt van al die e-mails en Facebookberichten.

Als je naar je werk pendelt met de trein of bus, neem een boek mee in plaats van de krant. En als je met de auto naar het werk rijdt, dan zijn audioboeken een oplossing. Of heb je over de middag een uur lunchpauze? Lees een boek bij je koffie. Jouw namiddag zal des te productiever zijn.

Lees sneller
Snellezen is verrassend makkelijk om te leren. Het is gebaseerd op twee sleuteltechnieken die iedereen kan toepassen:

1. Stop met woorden in je hoofd uit te spreken. Subvocalisatie is een gewoonte die velen van ons hebben, waarbij we de woorden in onze geest “horen” terwijl we ze lezen. Gevolg: je kan niet sneller lezen dan je “spreekt”. Onderdruk daarom het spraakmechanisme in je brein, door bijvoorbeeld op iets te kauwen of de klinkers (a, e, i, o, u) te herhalen om jezelf de subvocalisatie af te leren.

2. Vermijd terugkeren. Als we lezen keren we vaak terug met onze ogen om iets te herlezen. Dit is een enorme vertrager. De eerste stap is je hiervan bewust te zijn. De tweede stap is om de tekst aan te wijzen met een vinger of potlood en telkens verder vooruit te gaan.

Sla delen van een boek over
“Skimmen” is een goede manier om je achterstand in non-fictie boeken in te halen. Lees de inleiding of het voorwoord om de belangrijkste beweringen of argumenten uit het boek te achterhalen. Lees dan het laatste hoofdstuk of de conclusie. Ga daarna door elk hoofdstuk om de eerste en laatste paragraaf te lezen. Dit is een goede strategie voor boeken waarin je maar matig bent geïnteresseerd. Als er hoofdstukken zijn die je wel boeiend vindt, dan kan je die wél lezen natuurlijk.

Lees verschillende boeken
Je hoeft niet noodzakelijk één boek helemaal uit te lezen voor je aan het volgende begint. Als je heel diverse boeken leest, dan kan je ook afwisselen.

Stop met boeken die niet de moeite waard zijn
Dit is gezond verstand. Als je een paar hoofdstukken van een boek hebt gelezen en je geniet er niet van, stop dan. Vraag je af waarom je er niet van geniet. Misschien is het geen goed moment en kan je er later opnieuw in lezen. Of heeft iemand jou een ‘verkeerd’ boek cadeau gedaan? Voel je niet verplicht om het te lezen. Verspil je tijd niet aan boeken waar je niet van houdt.

En ten slotte mijn gouden tip, enkel voor mensen die in het Engels (of Frans) kunnen lezen. Neem een abonnement op getAbstract: in deze bibliotheek vind je meer dan 15.000 samenvattingen van non-fictie boeken. Neem een kijkje en probeer het eens gratis uit met enkele boeksamenvattingen. Ik lees circa 5 samenvattingen per week, en zo heb ik de inhoud en inzichten mee van meer dan 250 boeken per jaar!

Dit bericht werd geplaatst in Time management en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

11 reacties op “Ik heb geen tijd om boeken te lezen.”

 1. Erg leuk artikel waar ik dan weer wat aan heb. Kwam in de verleiding het te re-bloggen, je hebt daar ook een link voor. Wist toch niet zeker hoe je het vond als ik daar gebruik van zou maken en integraal over zou nemen. HGr, Joke

  Like

 2. wimannerel zegt:

  Joke,
  Dankjewel voor je reactie. Je mag het artikel zeker re-bloggen.
  En veel lees-plezier 😉
  Hartelijke groet,
  Wim

  Like

 3. Nou, dan maak ik daar dankbaar gebruik van. Hgrt

  Like

 4. Pingback: “Ik heb geen tijd om boeken te lezen.” « IkwilOrganizen

 5. Pingback: Boost je productiviteit met deze Brain Dump | Personal Coach | Business Coach | Wim Annerel

 6. dmarkey zegt:

  Het is zonde dat er tegenwoordig zo weinig gelezen wordt en het klopt dat mensen zich heel onbewust zijn van de eenvoudige oplossing die actief kiezen geeft.

  Ik ben echter absoluut geen fan van snellezen. Eenmaal je beslist iets te lezen, kan je er maar beter voor zorgen dat het de moeite (en dus je tijd) waard is. Of je leesdoel is nu ter ontspanning, voor informatie of iets ander is, je hebt er meer aan als je er de tijd voor neemt dan als je ergens snel overheen gaat.

  (Hier vind je de langere versie van mijn visie http://wp.me/p2RDQ6-27)

  Like

 7. wimannerel zegt:

  Dag Markey,
  Interessante discussie. Als het gaat over het snellezen van non-fictie, dan zijn er experts die stellen dat door slim te lezen je net meer opneemt van wat je leest. Het gaat daarbij niet louter om het “snel lezen”, maar om een proces dat bestaat uit verschillende stappen waaronder je oriënteren in de tekst, een mindmap maken van wat je al weet over het onderwerp, het leesdoel bepalen, dan pas het snellezen, je mindmap aanvullen en herhalen,… Allicht is de term slimlezen beter dan snellezen. Maar het gaat wel sneller 🙂

  Like

 8. dmarkey zegt:

  Het slim lezen zoals je beschrijft is een interessant concept! Enige referentie om hier meer over te lezen?

  Like

 9. ik lees massa’s boeken per jaar. maar niet door snel te lezen, dat werk niet voor mij.
  Wel door ELKE dag, minstens x aantal bladzijden te lezen.
  vroeger was dat er 30. Nu ik 3 kinderen heb, is dat er 10. Dat is dus minstens 3600 blz per jaar.

  Voor mij is dat de oplossing voor een sustainable oplossing.
  Het voornemen om gewoon elke dag iets te doen.

  Als je geen 10 blz per dag kunt lezen, neem de gewoonte van 1 blz per dag te lezen.
  Dat zijn +300 blz. Dat is dus ongeveer een boek per jaar.
  Dat is al meer al het merendeel van de mensen.

  En ja die TV, uit. schrap die series en vooral de reruns van de series, je hebt het toch al gezien.
  Elke keer je zou willen kijken naar iets wat je al gezien hebt, zou dat een trigger moeten zijn voor een boek.

  Like

 10. wimannerel zegt:

  Dag Yves,
  Dankjewel voor jouw waardevolle reactie. Inderdaad, door van lezen een gewoonte te maken, en consistent elke dag te lezen, kom je op jaarbasis uit op een enorme hoeveelheid bladzijden! Ideaal lijkt me om daarvoor ook vaste momenten in te plannen (bv. als pendelaar op de trein of bus, of na het avondeten in plaats van tv) of zoals je zegt triggers te hebben.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.