Overwin je negativiteitsbias: praktische stappen voor een betere jij

Heb je ooit voor een spiegel gestaan, jezelf toesprekend om die ene kans te grijpen, alleen om vervolgens terug te deinzen uit angst?

Dit is een kritiek moment waarop je zogenaamde negativiteitsbias je kan tegenhouden:

Deze menselijke neiging tot negativiteit speelde een beslissende rol in onze evolutionaire geschiedenis: een focus op negatieve of dreigende gebeurtenissen hielp om te overleven in een wereld vol gevaar.

negativiteitsbias afbeelding mental coach en personal breintrainer

Negativiteitsbias, de stille saboteur

De negativiteitsbias, een erfstuk uit ons prehistorisch verleden, hield onze voorouders scherp en voorbereid op dreigingen zoals roofdieren. In de moderne wereld, waar we zelden fysieke gevaren tegenkomen, kan deze ingeboren voorzichtigheid ons juist belemmeren.

Deze psychologische neiging begrijpen en overwinnen is cruciaal voor je persoonlijke ontwikkeling.

Hoewel we tegenwoordig minder vaak geconfronteerd worden met fysieke bedreigingen, beïnvloedt deze oude neiging nog altijd onze hersenen, waardoor je soms onnodig angstig of terughoudend kunt zijn.

Hoe overwin je die negativiteitsbias?

  1. Word actief bewust van je gedachten: Begin met opmerkzaam te worden op momenten waarop je automatisch negatief denkt. Want dit bewustzijn is de eerste stap naar verandering.
  2. Herschrijf je perspectief: Elke keer dat je geconfronteerd wordt met een probleem, stel jezelf de vraag: “Welke positieve uitkomst zou hieruit kunnen voortkomen?
  3. Visualiseer jouw ideale toekomst: Maak er een gewoonte van om regelmatig je gewenste toekomstbeeld te visualiseren. Studies tonen aan dat positieve visualisatie de hersengebieden activeert die betrokken zijn bij het plannen en motivatie.
  4. Verhoog je emotionele intelligentie: Meditatie en journaling (of opschrijven van je gedachten, gevoelens, ervaringen en observaties) zijn effectieve technieken om zelfreflectie te stimuleren en je mentale veerkracht te versterken. Ze verbeteren je zelfbewustzijn en helpen je om negatieve emoties beter te beheersen.
  5. Bouw en onderhoud een positief ondersteunend netwerk: Versterk relaties met mensen die je motiveren en inspireren. Onderzoek toont aan dat sociale steun essentieel is voor psychologische en fysieke gezondheid. Dit komt omdat positieve interacties ons helpen om beter om te gaan met stress en ons een gevoel van verbondenheid geven, wat cruciaal is voor ons algemeen welzijn.
negativiteitsbias afbeelding loopbaanbegeleiding door loopbaancoach


Toen Anna promotie maakte
tot leidinggevende, voelde ze zich overweldigd en onzeker. Ze worstelde met constante angst voor falen die haar belemmerde in het nemen van beslissingen. Door te focussen op positieve herformulering van haar uitdagingen en regelmatig haar doelen te visualiseren, begon ze veranderingen in haar denkproces te merken.

Een doorbraak kwam toen ze besloot om een riskant project voor te stellen dat, indien succesvol, haar afdeling zou transformeren. Ondanks haar angst zette ze de stap voorwaarts, waarbij ze werd ondersteund door haar mentor en haar team. Het project was een succes en versterkte haar geloof in haar capaciteiten en veranderde haar zelfbeeld.

Nog 3 helpende vragen

  • Reflecteer op mogelijkheden: Welke recente uitdagingen hebben verborgen kansen onthuld die je eerder niet zag?
  • Actiegerichte stappen: Welke concrete actie kun je vandaag nog ondernemen om een stap dichter bij je doel(en) te komen?
  • Versterk je netwerk: Met wie kun je deze week een gesprek voeren om je ondersteuningsnetwerk te versterken?

Door deze stappen en vragen actief toe te passen, leg je niet alleen de basis voor een leven waarin je overleeft, maar vooral ook floreert te midden van uitdagingen en kansen.

Dus begin vandaag nog met het doorbreken van je negativiteitsbias en open de deur naar een leven vol mogelijkheden.

Als loopbaancoach en personal breintrainer help ik mijn cliënten om hun zelfvertrouwen te ontwikkelen en via kleine stappen naar een groots leven te gaan. Met de nieuwste mentale technieken kunnen we de gewoontes creëren die jij wil en je leren goede beslissingen te nemen. Dus neem contact op wanneer je meer wil weten over hoe ik je kan helpen je problemen op te lossen en je doelen te bereiken.

Meer inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Dus wanneer je je realiseert dat je meer uit het leven wil halen, meld je dan nu aan in via deze link omdat je dan elke week een tip krijgt toegestuurd:

Stuur me tips

Ja, stuur me wekelijks tips

Lees verder:
Onbeperkte relaxatietherapie bij je thuis
Perfectionisme maakt je net minder perfect
Gun jij jezelf een loopbaancoach?

P.S. Wanneer je dit artikel waardevol vindt, klik dan nu op een van de knoppen hieronder omdat je zo ook anderen inspireert met deze tips en inzichten. Of stuur het door naar één iemand die deze inzichten kan gebruiken. Want zo draag je bij aan een betere wereld. Dankjewel!

Dit bericht werd geplaatst in Coaching en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Overwin je negativiteitsbias: praktische stappen voor een betere jij

  1. shivatje zegt:

    🙏👍

    Aum Shanti

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.