Ben jij een schaarstedenker of een overvloeddenker?

Op een regenachtige vrijdagmiddag in april krijgt Bert zijn ontslag. Hij heeft jarenlang alles gegeven voor zijn werk, maar toch wordt hij onverwacht op straat gezet. Die avond zit hij thuis op de bank, verslagen en vol zorgen. Hoe moet hij nu voor zijn gezin zorgen? Terwijl hij daar zit, begint hij te beseffen dat deze situatie hem voor een keuze stelt: blijft hij hangen in angstig denken en denken in tekorten, of kiest hij voor een andere manier van denken?

Deze keuze benadrukt het verschil tussen schaarstedenken en overvloeddenken. Deze twee manieren van denken kunnen ons leven drastisch verschillende richtingen uitsturen.

Ben jij een schaarstedenker of een overvloeddenker? foto mental coach personal breintrainer

Schaarstedenken gaat uit van het idee dat middelen, kansen en successen beperkt zijn. Dit leidt vaak tot angst, jaloezie en een constante zorg over wat er ontbreekt. Overvloeddenken daarentegen gelooft dat er genoeg is voor iedereen. Deze mindset stimuleert optimisme, creativiteit en vrijgevigheid.

Een wereld van verschil

Denk aan mijn kennissen Mark en Peter. Mark, een succesvolle ondernemer en mentor, belichaamt voor mij overvloeddenken. Hij benadert mensen met een glimlach en een warme groet, en investeert in hun succes zonder iets terug te verwachten. Dit heeft geleid tot een netwerk van supporters die hem graag helpen. Mark is altijd bereid zijn kennis en middelen te delen. Tijdens netwerkevenementen stelt hij mensen aan elkaar voor, met de oprechte wens dat zij er beiden beter van worden. Hij ziet concurrentie niet als een bedreiging, maar als een kans om zichzelf te verbeteren.

Peter daarentegen, leeft in een wereld van schaarste. Hij deelt zelden zijn kennis of middelen, uit angst dat anderen hem zullen overtreffen. Zijn medewerkers voelen zich onveilig en ongerespecteerd, en als gevolg daarvan blijft het succes dat hij zo graag wil, buiten bereik. Peter is voortdurend bezorgd dat anderen hem iets zullen afnemen. Hij houdt informatie achter en wantrouwt de intenties van zijn collega’s. Zijn bedrijf lijdt onder een hoog verloop van personeel en lage moraal, omdat zijn werknemers geen vertrouwen hebben in zijn leiderschap.

Waarom zou je een overvloeddenker willen worden?

Het verschil tussen schaarstedenken en overvloeddenken is niet alleen theoretisch, het heeft echte consequenties voor je leven en succes.

Overvloeddenkers ervaren meer geluk, minder stress en hebben betere relaties. Ze zijn creatiever, omdat ze niet bang zijn om risico’s te nemen en nieuwe ideeën te verkennen. Hun optimistische kijk op de toekomst geeft hen de energie en moed om uitdagingen aan te gaan en hun doelen te bereiken.

Wanneer je een overvloedmindset hebt, trek je positiviteit aan. Mensen voelen zich aangetrokken tot je vrijgevigheid en vertrouwen, en willen deel uitmaken van je succes. Dit creëert een vicieuze cirkel van groei en vervulling.

Ben jij een schaarstedenker of een overvloeddenker? Personal breintrainer foto mental coach

Praktische stappen om een overvloeddenker te worden

  1. Herken en daag beperkende overtuigingen uit: Schrijf je beperkende overtuigingen op en vervang ze door positieve, op overvloed gebaseerde overtuigingen.
  2. Oefen dankbaarheid: Begin (of eindig) elke dag met het opschrijven van drie dingen waarvoor je dankbaar bent. Dit helpt je om je te concentreren op wat je hebt in plaats van wat je mist.
  3. Deel vrijelijk: Geef zonder verwachtingen. Dit kan je tijd, kennis of middelen zijn. De handeling van geven opent je hart en geest voor overvloed.
  4. Investeer in relaties: Bouw relaties op basis van vertrouwen en wederzijds respect. Mensen zullen meer geneigd zijn je te helpen als ze voelen dat je om hen geeft.
  5. Omarm risico’s: Stap uit je comfortzone en durf risico’s te nemen. Groot denken vereist moed, maar het beloonde potentieel is enorm.
  6. Leer van falen: Zie mislukkingen als leermogelijkheden in plaats van eindes. Elke tegenslag biedt een kans om te groeien en beter te worden.
  7. Visualiseer succes: Stel je voor dat je je doelen bereikt en hoe dat voelt. Deze mentale oefening versterkt je geloof in wat mogelijk is.
  8. Omring jezelf met positiviteit: Breng tijd door met mensen die een overvloed mindset hebben. Hun positiviteit zal op jou afstralen.

Het verhaal van Alexander

Een van mijn coachees, Alexander, kwam bij me met een typisch schaarstedenken. Hij was altijd bezorgd dat hij niet genoeg had, of het nu ging om geld, tijd, of kansen. Deze zorgen hielden hem gevangen in een negatieve spiraal. Daarom begonnen we te werken aan het vervangen van zijn beperkende overtuigingen. Alexander begon met kleine stappen: elke ochtend schreef hij drie dingen op waarvoor hij dankbaar was. Hij begon ook vrijwillig zijn tijd en kennis te delen met collega’s en vrienden.

Ben jij een schaarstedenker of een overvloeddenker? foto mental coach en personal breintrainer en mindset coach

Een keer, tijdens een teamvergadering, besloot Alexander een innovatieve oplossing voor een probleem te delen, iets wat hij normaal niet zou durven vanwege angst om kritiek te krijgen. Tot zijn verrassing werd zijn idee enthousiast ontvangen, en het leidde tot een succesvolle implementatie die zijn team veel tijd en geld bespaarde. Dit succes gaf Alexander meer zelfvertrouwen en versterkte zijn overvloeddenken.

Vragen voor zelfreflectie

Om echt te groeien, dien je jezelf de juiste vragen te stellen. Hier zijn er enkele die je kunnen helpen om je gedachten te verkennen en je mindset te transformeren:

  • Wat zijn mijn diepste overtuigingen over succes en overvloed?
  • Hoe vaak ervaar ik gevoelens van jaloezie of angst? Wat triggert deze gevoelens?
  • Wat zou er veranderen in mijn leven als ik meer in overvloed zou geloven?
  • Hoe kan ik vandaag beginnen met het delen van mijn tijd, kennis of middelen?
  • Wat kan ik doen om mijn zelfvertrouwen te vergroten en mijn angsten te overwinnen?
  • Welke risico’s ben ik bereid te nemen om mijn doelen te bereiken?

Tot slot

Het is duidelijk dat een overvloedmindset je leven drastisch kan verbeteren.

Door je beperkende overtuigingen uit te dagen, dankbaarheid te oefenen, vrijelijk te delen, relaties te versterken, risico’s te omarmen en van falen te leren, kun je een leven leiden vol vreugde, succes en vervulling. Door deze principes toe te passen, kun je niet alleen je eigen leven verbeteren, maar ook een positieve impact hebben op de mensen om je heen.

Dus begin vandaag met kleine stappen en zie hoe je wereld zich opent voor nieuwe mogelijkheden. Onthoud, de enige beperking is die in je eigen gedachten. Kies voor overvloed en leef het leven dat je verdient.

Als loopbaancoach en personal breintrainer help ik mijn cliënten om hun zelfvertrouwen te ontwikkelen en via kleine stappen naar een groots leven met overvloeddenken te gaan. Met de nieuwste mentale technieken kunnen we de gewoontes creëren die jij wil en je leren goede beslissingen te nemen. Dus neem contact op wanneer je meer wil weten over hoe ik je kan helpen je problemen op te lossen en je doelen te bereiken.

Meer inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Dus wanneer je je realiseert dat je meer uit het leven wil halen, meld je dan nu aan in via deze link omdat je dan elke week een tip krijgt toegestuurd:

Stuur me tips

Ja, stuur me wekelijks tips

Lees verder:
Onbeperkte relaxatietherapie bij je thuis
Perfectionisme maakt je net minder perfect
Gun jij jezelf een loopbaancoach?

P.S. Wanneer je dit artikel waardevol vindt, klik dan nu op een van de knoppen hieronder omdat je zo ook anderen inspireert met deze tips en inzichten. Of stuur het door naar één iemand die deze inzichten kan gebruiken. Want zo draag je bij aan een betere wereld. Dankjewel!

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Mental Coaching en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.