
We willen allemaal fitter en gezonder zijn, productiever werken, ons vriendelijker gedragen naar collega’s en familie… en toch doen we het niet.
Waarom niet?
Goede persoonlijke gewoontes installeren kan moeilijk zijn. Uit onderzoek blijkt dat het gemiddeld 66 dagen (en dus niet 21 dagen zoals vaak gedacht wordt) duurt om een nieuwe goede gewoonte op te bouwen zoals dagelijks fruit eten of gaan joggen.
Maar zo moeilijk hoeft het niet te zijn. Laten we eens kijken naar de wetenschappelijke trucs om goede gewoontes op te bouwen – en ze te laten blijven.
1. Begin met sleutelgewoontes
Een sleutelgewoonte is een gewoonte die zo goed voor je is dat het vele andere goede gewoontes ontlokt en zo de basis vormt voor hoe jij graag wilt zijn: energiek, gezond, ontspannen en productief.
Zo is bijvoorbeeld lichaamsbeweging niet alleen goed voor je, het brengt vaak een kettingreactie van andere goede veranderingen op gang. Wanneer je begint te bewegen, begin je volgens studies gezonder te eten. Dat is logisch. Je begint je goed te voelen over je lichaam. Voor veel mensen geldt zelfs dat wanneer ze beginnen met bewegen, ze minder uitstellen op het werk.
Misschien sport je nu al. Of misschien is naar de fitness gaan op dit moment te ontmoedigend. Wat zijn andere sleutelgewoonten voor jou? Voor mij is een andere sleutelgewoonte elke dag mediteren: hierdoor wordt het eenvoudiger om rustig te reageren en te weten wat voor mij belangrijk is. Een andere sleutelgewoonte is een planning maken: door in te plannen wat ik belangrijk vind, heb ik meer grip op mijn dag en dat scheelt stress.
De kracht van een sleutelgewoonte komt voort uit de mogelijkheid om je zelfbeeld te veranderen. Begin dus met een gewoonte die ervoor zorgt dat je jezelf ziet als het soort persoon dat je wilt zijn.
2. Maak het klein
Misschien denk je dat die ene verandering nog altijd een hoop werk is. Toch niet.
Je focust namelijk het best op babystapjes.
Het is oké om in het begin een beetje lui te zijn. De sleutel tot nieuwe goede gewoontes is om het minimale te doen en consequent te zijn.
Om een nieuwe gewoonte te creëren, moet je eerst het gedrag vereenvoudigen. Maak het klein, zelfs belachelijk klein.
Wees dus nog niet ambitieus. Dat leidt tot mislukking. Consequent zijn is waar je naar streeft, dus maak de te nemen hindernis zo laag mogelijk.
Wil je jouw tanden flossen, start dan met één tand. En als je eenmaal consequent één tand flost, probeer dan twee tanden te flossen…
3. Maak een plan
Nu wil je ervoor zorgen dat je jouw gewoonte ook volhoudt. Het maken van een plan zorgt hiervoor.
Onderzoekers wilden studenten ervan overtuigen om een tetanusprik te halen. Ze lieten hen gruwelijke foto’s zien van wat er kon gebeuren als ze het niet deden. En studenten die de foto’s zagen, zeiden veel eerder dat ze de prik zouden halen. Maar gingen ze er ook mee door?
Natuurlijk niet. Wat zorgde ervoor dat studenten wel kwamen opdagen en deden wat ze zeiden dat ze zouden doen?
Een deel van de studenten kreeg een gedetailleerd plan over hoe ze bij de kliniek konden komen; hun werd verteld wanneer de prikken beschikbaar waren; ze kregen een kaart waarop de kliniek duidelijk omcirkeld was; en ze werden gevraagd hun agenda te bekijken om een tijdstip te vinden. Van de studenten die dit gedetailleerde plan hadden ontvangen, ging 28 procent naar de kliniek voor een prik, vergeleken met 3 procent van de studenten zonder het plan.
Nadenken over de details maakt de kans groter dat je doorgaat. En een ander klein ding dat een groot verschil maakt, is gewoon je plan opschrijven.

4. Beloon jezelf
Koppel aan een “moeten” ook een “willen”. Als je doet wat je moet doen, krijg je een zelfgekozen traktatie.
5. Gebruik herinneringen
Die alarm-app op je smartphone is er niet alleen om je wakker te maken. Talrijke studies tonen aan dat eenvoudige reminders een indrukwekkend effect hebben.
Daarnaast is er nog een plezantere manier om je te herinneren aan je goede gewoontes. En dat zijn vrienden.
Wie in je omgeving heeft goede gewoontes die jij ook zou willen hebben? E-mail of sms die persoon nu, en spreek een tijd af om samen te zijn.
Uit veel onderzoeken blijkt dat de mensen om je heen de sleutel kunnen zijn tot blijvende verandering in je leven.
O ja: lukt het eens niet zo goed op een dag? Vergeef jezelf en probeer het opnieuw.
Want jezelf de schuld geven vermindert zelfbeheersing. Het tonen van zelfcompassie verhoogt het. Ja, dat heb je goed gelezen. Zelfkritiek (typisch voor mensen met perfectionisme) zorgt net voor minder motivatie en slechtere zelfcontrole. Het is ook één van de grootste voorspellers van depressie. Maar zelfcompassie – jezelf steunen en lief zijn, vooral bij stress en mislukking – wordt in verband gebracht met meer motivatie en betere zelfbeheersing.
Je bent niet perfect. Dat hoef je ook niet te zijn. Maar je kunt wel beter worden.
Zoals het oude gezegde luidt: “Eerst maken we onze gewoonten. En dan maken onze gewoontes ons.“
Dus maak er goede van.
En een van de allerbeste manieren om te investeren in goede gewoontes, is precies het investeren in jezelf via een coach. Een geschikte coach kan je begeleiden in het vinden een goede richting in jouw loopbaan, in het bevrijden van overdreven perfectionisme, in het ontwikkelen van jouw zelfvertrouwen, in het bereiken van het volgende niveau in jouw leven. Hier lees je meer over mij en hoe je contact kunt opnemen.
Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!
Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:
Lees verder:
Onbeperkte relaxatietherapie bij je thuis
Perfectionisme maakt je net minder perfect
Gun jij jezelf een loopbaancoach?
P.S. Het helpt me echt als je deze berichten deelt op sociale media. Dus als het niet te veel moeite is, klik dan op een van de knoppen hieronder. Dankjewel!