Emotioneel intelligent: 10 tekens dat je het bent

zelfvertrouwencoach en loopbaancoach over emotionele intelligentieEmotionele intelligentie is een keuze en een vaardigheid, en niet een eigenschap voor de gelukkigen die ermee geboren zijn. Het bepaalt wel hoe we ons gedragen, onze sociale contacten, en onze persoonlijke beslissingen.

Tientallen jaren van onderzoek tonen nu aan dat emotionele intelligentie de belangrijkste eigenschap is die uitblinkers onderscheidt van de grote massa. Meer zelfs: van de toppresteerders heeft 90% een hoge emotionele intelligentie.

Maar hoewel emotionele intelligentie, of het EQ, dus erg belangrijk is, weten we niet echt hoeveel we er zelf hebben of wat we kunnen doen om het te verbeteren.

Daarom maakte ik dit lijstje van 10 tekens die aantonen dat je een hoog EQ hebt.

 1. Je kan goed mensen inschatten

Emotionele intelligentie heeft veel te maken met sociaal bewustzijn: de kunst om andere mensen in te schatten, te weten hoe ze in elkaar zitten, en te begrijpen wat ze meemaken. Mettertijd kan deze eigenschap je een uitzonderlijke mensenkenner maken. Zo begrijp je de motieven van mensen om te doen wat ze doen, ook al liggen die motieven diep verborgen onder het oppervlak.

 1. Je hebt een goede emotionele woordenschat

Iedereen ervaart emoties, maar niet iedereen kan die precies benoemen. Mensen met een hoog EQ beheersen hun emoties omdat ze hun emoties begrijpen, en ze beschikken over een uitgebreide woordenschat om hun emoties uit te drukken. Terwijl veel mensen zouden zeggen dat ze zich ‘slecht’ voelen, kunnen emotioneel intelligente mensen verduidelijken dat ze zich geïrriteerd, gefrustreerd, angstig of neerslachtig voelen. Hoe specifieker je woordkeuze, hoe beter jouw inzicht in hoe je je voelt, wat de oorzaak is, en wat je eraan kan doen.

 1. Je bent nieuwsgierig naar mensen

Of je nu introvert of extravert bent, emotioneel intelligente mensen zijn altijd geïnteresseerd in de mensen om hen heen. Die nieuwsgierigheid komt voort uit empathie, één van de bouwstenen van een hoog EQ. Hoe meer je geeft om andere mensen en om wat ze meemaken, hoe nieuwsgieriger je bent naar hun verhaal.

 1. Je blijft veranderen

Emotioneel intelligente mensen zijn flexibel en passen zich voortdurend aan. Zij weten dat de vrees voor verandering verlammend werkt, en hun succes en geluk tegenwerkt. Ze denken dus na over mogelijke veranderingen, en plannen hoe ze met die verandering zullen omgaan.

 1. Je bent moeilijk te beledigen

Wanneer je een duidelijk beeld hebt van wie je bent, is het moeilijk voor een ander om iets te zeggen of te doen wat je neerhaalt. Emotioneel intelligente mensen zijn zelfzeker en open van geest, wat zorgt voor een dikkere huid. Je kan om jezelf lachen of je lacht met een grapje over jou, omdat je in staat bent het onderscheid te maken tussen humor en kritiek.

 1. Je kent je sterktes en je zwakheden

Mensen met een hoog EQ weten welke hun sterke eigenschappen zijn en waar hun valkuilen liggen. Ze weten door wie en door wat ze gestresseerd raken, en in welke omgeving ze succes boeken. Emotioneel intelligent zijn betekent dus weten waar je sterktes en zwaktes liggen, en ze in je voordeel kunnen gebruiken.

 1. Je neutraliseert toxische mensen

Omgaan met moeilijke mensen kan frustrerend en uitputtend zijn. Hoe doen mensen met een hoog EQ dit? Ze houden hun gevoelens onder controle. Wanneer ze de confrontatie aangaan met een toxisch iemand, bekijken ze de situatie rationeel. Ze identificeren hun eigen emoties en laten niet toe dat boosheid of frustratie de bovenhand krijgen. Ze houden rekening met het standpunt van de ander, en zijn in staat om een oplossing te vinden die voor beiden werkt.

 1. Je laat je fouten los

Emotioneel intelligente mensen kunnen afstand nemen van hun fouten, zonder ze te vergeten. Dat stelt hen in staat om bij te sturen en aan te passen. Er zit maar een dunne lijn tussen zich herinneren en erover blijven piekeren. Te lang blijven hangen bij je fouten kan je angstig en terughoudend maken, terwijl ze vergeten ervoor zorgt dat je dezelfde fout opnieuw zal maken. Het evenwicht bewaren kan door mislukkingen te gebruiken als kleine kansen tot groei en verbetering. Zo zorg je voor de neiging om recht te veren telkens je valt.

 1. Je koestert geen wrok

De negatieve emoties die horen bij wrok zijn een stressreactie. Alleen al denken aan de situatie brengt je lichaam in een vecht-of-vlucht modus, een overlevingsmechanisme waardoor je vecht of meteen wegrent van een bedreiging. Bij een dreigend gevaar is dat nuttig, maar bij iets van lang geleden veroorzaakt die stress schade in je lichaam en zorgt ze voor ernstige gezondheidsklachten, zoals hoge bloeddruk en hartklachten. Je wrok loslaten voelt niet alleen beter, het is ook beter voor je gezondheid.

10. Je streeft niet naar perfectie

Emotioneel intelligente mensen streven niet naar perfectie, omdat ze weten dat dat niet bestaat. Mensen zijn feilbaar. Wanneer perfectie je doel is, zal je altijd achterblijven met dat knagende gevoel dat het niet genoeg was, waardoor je wil opgeven of minder je best gaat doen. Zo blijf je hangen bij wat er is misgegaan en hoe je het anders had moeten doen, in plaats van vooruit te gaan en opgewonden te zijn over wat je bereikt hebt en wat je nog verder kan bereiken.

Je EQ is dus, in tegenstelling tot je IQ, kneedbaar. Door nieuw, emotioneel intelligent gedrag te oefenen, train je je brein en maak je de weg vrij naar nieuwe gewoontes. Zo ontwikkel je je nieuwe, emotioneel intelligente ik, die emotioneel intelligent reageert op je omgeving zonder erover na te hoeven denken.

Als zelfvertrouwencoach help ik jou om je te bevrijden van perfectionisme en om emotioneel intelligenter te worden, om zo ook stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
9 uiterst nutteloze dingen waarmee je mag stoppen
7 slimme manieren om met giftige mensen om te gaan
Wil je jouw sterke en zwakke punten op het werk leren kennen?

P.S. Wil je jouw vrienden én mij een plezier doen? Deel dan dit artikel via de FacebookLinkedIn of Twitter-knop. Alvast bedankt!

Dit bericht werd geplaatst in Coaching en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Emotioneel intelligent: 10 tekens dat je het bent

 1. Lieke van der Poel zegt:

  Wim, het klopt helemaal !!! Zonder er bewust van te zijn BEN ik het gewoon!!!!dit is geen
  Hoogvaardigheid van mij … Ik ben nu eenmaal ZO!!!!!!!

  Geliked door 1 persoon

 2. wimannerel zegt:

  Da’s geweldig, Lieke!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.