Iedereen die een relatie heeft, weet het wel: liefde is een werkwoord.
Er zijn natuurlijk ook factoren buiten jezelf die invloed hebben op je relatie, maar je bent vooral zelf verantwoordelijk voor hoe je je gedraagt tegenover de ander.
Het kan dus leerrijk zijn om even stil te staan bij de 10 manieren om zelfs de gelukkigste relatie kapot te maken.
- Je partner vanzelfsprekend vinden
Getrouwde stellen hebben beloofd om hun hele leven van elkaar te houden en voor elkaar te zorgen. Hoewel dat niet altijd lukt, zijn ze bij het begin van hun relatie altijd overtuigd van hun engagement en hun liefde voor elkaar. Maar een gelukkige relatie kan makkelijk verstoffen, vooral wanneer je je partner als vanzelfsprekend begint te zien en de kwaliteiten en eigenaardigheden waarvoor je indertijd bent gevallen, niet langer weet te waarderen. Om een relatie gelukkig te houden, is het belangrijk om je liefde en waardering te blijven uitdrukken, hoe lang jullie ook samen zijn.
- Elkaars verwachtingen van het leven niet begrijpen
Veel relatieproblemen hangen samen met een gebrek aan communicatie. Dat geldt ook voor het niet begrijpen van de verwachtingen van je partner. Elk individu heeft eigen doelen in het leven, en terwijl de ene helemaal gericht is op gezin en familie, wil de ander liever carrière maken. In een modern gezin kunnen beiden een plaats vinden. Het is vooral belangrijk dat elk de noden van de ander begrijpt, en dat beiden samenwerken aan een evenwicht waarin iedereen zich kan vinden.
- Negatieve emoties opstapelen
Relaties zijn niet altijd gemakkelijk, en zelfs echte zielsverwanten kunnen woelige periodes kennen, met conflicten of zelfs ontrouw. De kracht van liefde kan veel problemen oplossen, maar het is cruciaal om negatieve emoties niet op te stapelen. Negatieve emoties vasthouden kan leiden tot gevoelens van afkeer, jaloezie of paranoia. Wanneer je merkt dat je in deze gevoelens blijft hangen na een relatiebreuk, is het belangrijk hierover te praten en ervoor te zorgen dat deze blokkades zijn opgeruimd, voor je verder gaat met je leven.
- Te veel kritiek hebben op je partner
We hebben allemaal onze standaarden en regels in het leven, en in een ideale wereld vinden we een partner die over alles precies hetzelfde denkt. Dat lukt natuurlijk niet, dus is het soms nodig om compromissen te sluiten om onze relatie te doen werken. In dat geval is het belangrijk erop te letten om niet te kritisch te zijn voor je partner, wanneer die een lagere standaard hanteert dan jezelf. Verschillen in een relatie zijn er om omarmd te worden, niet om over te kibbelen.
- Je eigen interesses opzij schuiven
Het kan leuk zijn om dezelfde hobby’s en interesses te delen, en zo je band te versterken, maar het is even belangrijk om je eigen interesses na te streven. Zo behoud je een eigen identiteit doorheen je relatie, en zorg je voor gespreksstof na een lange dag. Je eigen interesses laten vallen kan ertoe leiden dat je gefrustreerd raakt en gedemotiveerd in het dagelijks leven.
- Je uiterlijk verwaarlozen
Dit kan oppervlakkig lijken, maar de mate waarin je je uiterlijk verzorgt, vertelt iets over jouw waarden en jouw houding tegenover je relatie. Wie zichzelf verwaarloost, mist de gedrevenheid om zichzelf te ontwikkelen, en toont tegelijk dat ze geen moeite willen doen om er aantrekkelijk uit te zien voor hun partner. Dit kan de fundamenten van je relatie langzaam aantasten, vooral als je partner wél veel moeite doet om fit en aantrekkelijk te blijven.
- Jezelf en je eigen behoeften voorop stellen
Alle succesvolle relaties zijn gebaseerd op samenwerking en compromis. Als individu hou je rekening met de noden en behoeften van je partner, en zet je die voor je eigen behoeften. Wanneer je steeds je eigen behoeften voorop stelt, maak je minder kans om een gelukkige relatie te onderhouden. Je partner zal het beu worden om steeds op de tweede plaats te komen terwijl er met zijn gevoelens geen rekening wordt gehouden.
- Open en eerlijke communicatie vermijden om de vrede te bewaren
Eerlijkheid kan een relatie redden en bewaren, maar het kan ook een bron zijn van conflict en een relatie helemaal overhoop gooien. Toch is het belangrijk om te durven open en eerlijk te communiceren om relatieproblemen aan te pakken. Je durf om moeilijke dingen te benoemen en op te lossen, toont ook je bereidheid om de relatie te doen werken. Wanneer je conflict uit de weg gaat voor de lieve vrede, kunnen onopgeloste dingen blijven gisten en uiteindelijk je relatie toch verwoesten.
- Er niet in slagen een goede werk-privé balans te creëren
Voor de meeste mensen is het nodig om te werken om brood op de plank te krijgen. Het is uiteraard een goede zaak om financieel voor je gezin te zorgen. En je mag verwachten dat je partner begrip toont wanneer jouw job vraagt dat je tijdens het weekend werkt, of op onregelmatige uren. Maar je partner kan ook gefrustreerd raken wanneer je werkrooster begint te wegen op jullie relatie. Wanneer je zoveel werkt dat je nauwelijks nog thuis bent, wordt het moeilijk om ook voor je relatie te zorgen. Streef dus naar een goede balans tussen werk en privé, zodat je ook genoeg tijd kan doorbrengen met diegenen die je dierbaar zijn.
- Weigeren sorry te zeggen, zelfs wanneer je het mis hebt
Zelfs de meest liefdevolle relatie kan niet overleven zonder wederzijds respect. Er zijn veel manieren om respect te tonen aan de ander, maar een van de meest voor de hand liggende is de bereidheid om je te verontschuldigen en spijt te tonen wanneer je in de fout gaat. Dat bewijst je niveau van maturiteit en integriteit, doordat je bereid bent te accepteren dat je een fout hebt gemaakt waardoor je je partner hebt gekwetst. Wanneer je nooit ‘sorry’ kan zeggen, zou deze kortzichtige en koppige houding je best wel eens je relatie kunnen kosten.
Ik wens je ontzettend veel succes in jouw relatie!
Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:
Lees verder:
Waarom jij jouw partner niet verstaat
De 5 geheimen van excellente gesprekspartners
Hoe is jouw relatie met jouw loopbaan?
P.S. Wil je jouw vrienden én mij een plezier doen? Deel dan dit artikel via de Facebook, LinkedIn of Twitter-knop. Alvast bedankt!
Meestal kan ik me goed vinden in jouw teksten, onderdeel 9 vind ik nogal stereotyp en ouderwets..
LikeLike
Dankjewel voor jouw reactie, Lilian. Naar een goede balans streven tussen werk en privé blijft in mijn ervaring als coach een belangrijke factor voor veel mensen om zich goed te voelen in een relatie. Maar ik kan me voorstellen dat dat niet voor iedereen het geval is.
LikeLike