De 4 Beste Tips voor Geluk

Lifecoach geeft De 4 Beste Tips voor GelukEr is al heel wat onderzoek verricht naar wat mensen gelukkig maakt.

Maar het allemaal toepassen in jouw leven is onbegonnen werk, zelfs om het allemaal al gewoon te lezen.

Laten we het daarom simpel houden: onthoud gewoon ZAP-FUN.

Z: Zingeving

A: Anderen

P: Perspectief

en FUN

Integreer deze in elke dag en boost zo jouw geluk.

Zingeving

Studies bij ouderen tonen aan dat mensen gelukkiger zijn als ze zingeving ervaren in hun leven. Zonder zingeving voelen zeven op tien mensen zich ongelukkig, terwijl mensen mét een doel in zeven op tien gevallen tevreden zijn. Die zingeving kan religie zijn, of ethiek, of een specifiek doel.

Doelen blijken immers cruciaal voor onze levensweg en ons geluksgevoel. En hoe meer onze doelen aansluiten bij ons zelfbeeld, hoe gelukkiger ze ons maken.

Het is niet voldoende om overtuigingen te hebben: pas wanneer we vooruitgang maken in de richting van onze doelen beginnen we ons echt goed te voelen.

Een onderzoek bij studenten bewees al dat diegenen die het gevoel hebben dat ze op weg zijn om hun doelen te bereiken, gelukkiger zijn dan de studenten die geen vooruitgang zagen.

Anderen

70% van je geluk is bepaald door je relaties met anderen.

Geluk is niet zo moeilijk te verklaren als we soms denken. Onderzoekers hebben de belangrijkste bouwstenen voor geluk blootgelegd: hoeveel vrienden je hebt, hoe hecht je vriendschappen zijn, hoe hecht je familiebanden zijn, en hoe je relaties zijn met collega’s en buren. Allemaal samen bepalen deze bouwstenen dus ongeveer 70% van je persoonlijk geluk.

Ben je erg close met een groep mensen? Dan heb je vier keer meer kans om gelukkig te zijn.

Hechte relaties zijn de belangrijkste factoren voor geluk, meer dan hoe iemand naar de wereld kijkt of persoonlijke tevredenheid.

Vrienden en familie blijken negen keer belangrijker te zijn dan geld als het gaat om gelukkig zijn!

Ook geven heeft een groot effect op je geluksgevoel.

Wie iets doet voor een ander, verbetert zijn tevredenheid met het leven met 24 procent.

Door anderen te helpen, creëren we positieve banden met mensen, en versterken we ons zelfbeeld.

Het zijn niet jouw problemen of je behoefte aan steun die bepalen hoe gelukkig je bent, maar hoeveel mensen klaar staan om jou te steunen.

Perspectief

Geluk gaat meer over hoe je kijkt naar je leven dan over wat er echt gebeurt in je leven.

Want de levens van gelukkige en ongelukkige mensen zijn op zich niet zo verschillend.

Het is niet zo dat gelukkige mensen altijd succes ervaren en ongelukkige mensen steeds weer falen. Integendeel, onderzoeken tonen aan dat gelukkige en ongelukkige mensen vaak heel gelijkaardige ervaringen hebben in het leven.

Het verschil is dat ongelukkige mensen dubbel zo vaak denken aan onplezierige dingen in hun leven, terwijl gelukkige mensen meer bezig zijn met leuke ervaringen.

Vergelijk jezelf met wie het beter heeft dan jezelf, en je zal je slecht voelen. Vergelijk jezelf met wie slechter af is, en je voelt je meteen beter. Ook al blijven jouw omstandigheden precies dezelfde.

Want zelfs een promotie op het werk kan je – als je dat wil – zien als iets negatiefs. Je kan je focussen op het extra werk, de toegenomen verantwoordelijkheid en de werkdruk.

Gelukkige mensen zien negatieve dingen als geïsoleerde voorvallen, die niets zeggen over hun kunnen. Ongelukkige mensen zien deze negatieve periodes als deel van wie ze zijn, en vergroten het uit.

Fun

Niet alles hoeft serieus en diepgaand te zijn. Om echt gelukkig te zijn, heb je ook behoefte aan plezier.

Mensen die tijd besteden aan gewoon plezier hebben, maken 20 procent meer kans op geluksgevoelens op dagelijkse basis en 36 procent meer kans om zich goed te voelen met hun leeftijd en hun levensfase.

geluk life coach coaching

Hoe zorg je voor meer fun in je leven?

1. Lach
Kunnen lachen – met het leven zelf of gewoon met een grap – is een bron van voldoening.

2. Rust
De kwaliteit én de kwantiteit van je slaap dragen bij tot jouw gezondheid, welzijn en een positieve kijk. Slaap je minder dan acht uur? Elk uur slaap dat je opoffert, vertaalt zich in een 8 procent minder positief gevoel over jouw dag.

3. Beweeg
Beweging verhoogt zelfvertrouwen. Geregeld een stevige wandeling maken verhoogt jouw geluksgevoel onmiddellijk met maar liefst 12 procent, en draagt ook bij aan jouw zelfbeeld.

4. Lees (ja, ook blogartikels zoals dit)
Lezen activeert de geest. Lezen kan bijdragen tot geluk zoals blijkt uit onderzoek: regelmatige lezers hebben 8 procent meer kans op dagelijkse gevoelens van voldoening.

Denk aan ZAP-FUN, en tracht ze alle vier in jouw dag te brengen:

Z: Zingeving

A: Anderen

P: Perspectief

En FUN

Als coach help ik jou om vooruitgang maken in de richting van jouw doelen, om relatievaardiger te worden, om een ander perspectief te krijgen op jouw leven en om zo ook stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
Onderzoek bewijst: Gelukstips werken echt
Kan je jouw brein trainen om gelukkig te zijn?
Zorg voor meer geluk op jouw werk

P.S. Wil je jouw vrienden gelukkiger maken? Deel dan dit artikel via de FacebookLinkedIn of Twitter-knop.

Dit bericht werd geplaatst in Coaching en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De 4 Beste Tips voor Geluk

  1. katrn zegt:

    Vooral die ‘Beweeg’ kan ik absoluut beamen. Het is zelfs zo dat wanneer ik een dag niet kan bewegen (sport), ik me ongemakkelijk en beetje down voel.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.