3 strategieën om eindelijk weer een sociaal leven uit te bouwen

Life coach geeft tips om een sociaal leven uit te bouwenVeel mensen geloven dat een sociaal leven ontwikkelen iets is dat van nature moet gebeuren, zonder dat je zelf iets moet doen. Daar ga ik niet mee akkoord.

Voor sommige mensen kan het in een bepaalde fase van hun leven inderdaad redelijk spontaan gebeuren, maar dat is zeker niet voor iedereen zo. En dat is waarom velen van ons vandaag een sociaal leven missen dat voldoening schenkt.

Wanneer je nog op school zit, dan heb je contact met veel andere mensen en zal jouw sociale kring zich vaker vanzelf ontwikkelen. Maar als je een accountant bent die heel de dag alleen op een kantoor werkt, niet veel buitenkomt en eerder verlegen van aard is, dan laat jouw sociaal leven waarschijnlijk veel te wensen over.

Een sociaal leven uitbouwen vereist een actieve en strategische aanpak, net zoals het uitbouwen van een loopbaan of het doen groeien van een onderneming. Een aanpak die gebaseerd is op het stellen van doelen, en het ondernemen van actie om die doelen te bereiken. Daarom wil ik graag drie strategieën delen om een sociaal leven uit te bouwen.

1. Begrijp wie je bent.

Een voldoening schenkend sociaal leven ziet er verschillend uit voor verschillende mensen. Sommigen onder ons hebben veel vrienden nodig en een brede sociale kring. Anderen hebben veel liever slechts enkele vrienden, maar die wel heel dicht bij ons staan. En sommigen verkiezen een mengeling van de twee.

Wat is jouw voorkeur? Weet je het? Neem de tijd om hierover na te denken en jezelf een beeld te vormen van wat jouw ideale sociale kring zou moeten zijn.

Een ander aspect om over te denken is wat voor soort mensen je wil in jouw sociale kring. Verkies je mensen die meer artistiek zijn, of mensen die meer gericht zijn op technologie of techniek? Mensen die graag uitgaan of mensen die liever binnenblijven?

Gewoonlijk zal je het best overeenkomen met mensen die op jou lijken. Daarom adviseer ik je om jouw persoonlijkheid te analyseren (eventueel met behulp van een MBTI- of DiSC-profiel) en bewust te beslissen welke kenmerken belangrijk zijn voor jou om in anderen terug te vinden. Als je weet wat voor mensen je in jouw leven wil, dan heb je veel meer kans om ze te vinden.

2. Ga daar waar ze zijn.

Eenmaal je weet wat voor soort vrienden je zoekt, is het tijd om actie te ondernemen om ze te ontmoeten. Dit lijkt nogal evident, maar het is iets dat velen van ons vergeten: als je gewoon wacht tot anderen naar jou komen, dan bouw je nooit een sociale kring uit. Jij moet het initiatief nemen en naar hen toegaan.

Mijn tip hier is om te denken aan activiteiten waar je kans maakt om mensen te ontmoeten waar je graag bij bent, en betrokken te raken in enkele van die activiteiten.

Zo kan je een cursus volgen over een onderwerp waarin je geïnteresseerd bent. Of je wordt vrijwilliger bij een liefdadigheidsorganisatie, of je sluit je aan bij een vereniging (ben je twintiger of dertiger dan is JCI een leuke optie).

Zelfs al heb je op dit moment geen vrienden, dan nog kan je deze strategie toepassen. Je kan betrokken raken bij dergelijke activiteiten en daar andere mensen ontmoeten. Bij deze strategie is het internet jouw vriend. Je kan online allerlei cursussen ontdekken, sociale evenementen, verenigingen en organisaties in jouw buurt.

Maar weet dat het slechts de eerste stap is. Daarna moet je effectief uit je huis komen, er naartoe gaan en participeren.

3. Wees als eerste vriendelijk.

Stel: je volgt een cursus digitale fotografie. Daar zijn veel anderen. Wat doe je? Meestal blijven mensen passief. Velen van ons zitten daar en verwachten dat anderen naar ons toe komen, ons vragen stellen, en met ons babbelen. En dat kan gebeuren. Of ook niet.

Wat zeker is, is dat dit niet de beste benadering is. Jij moet eerst als eerste vriendelijk zijn. Wees degene die het ijs breekt. Stap naar andere mensen toe en introduceer jezelf bij hen. Begin dan met hen te babbelen. Vraag hen bijvoorbeeld hoe ze op de cursus of het evenement zijn gekomen, hoe lang ze al geïnteresseerd zijn in fotografie, en vervolg dan met andere onderwerpen. En als het erop lijkt dat ze er van houden om met jou te praten (en meestal is dat ook het geval), hou het gesprek aan de gang.

Het zal misschien niet gemakkelijk zijn van de eerste keer, in het bijzonder als je er niet aan gewend bent om op andere mensen toe te stappen. Maar het is iets waaraan je went door het te doen.

De truc is om je niet te laten belemmeren door de natuurlijke aarzeling die je voelt. En ik kan je uit ervaring vertellen dat als je zelf sociaal en vriendelijk bent met nieuwe mensen, ze jou graag zullen zien daarvoor.

Bonusstrategie: maak nieuwe vrienden door je huidige vrienden.

Als je een nieuw sociaal leven vanaf nul opbouwt, dan is het begin altijd het moeilijkste stuk. Maar eenmaal je enkele mensen hebt ontmoet, wordt het een heel pak makkelijker omdat je dankzij hen nog meer mensen kan ontmoeten. Je kan dan sommige van hun vrienden ontmoeten en jouw sociale kring verder uitbreiden.

Levenscoach over hoe je jouw sociaal leven uitbouwtEen proactieve aanpak werkt het best. Laat jouw vrienden weten dat je interesse hebt om nieuwe mensen te ontmoeten en dat je graag hebt dat zij jou introduceren bij mensen die zij kennen. Als het echt jouw vrienden zijn, dan zullen ze dat graag doen. Ze kunnen je uitnodigen om mee te komen naar een feest waar ze naartoe gaan, en ze kunnen jou introduceren bij nieuwe mensen. Maar je moet ze laten weten dat hun hulp welkom is.

Het goede nieuws is dat hoe groter jouw sociale kring wordt, hoe makkelijker het is om deze strategie toe te passen. Jouw sociale leven zal sneller en sneller uitbreiden, en je zal het steeds makkelijker vinden om mensen te ontmoeten waar je goed mee overeenkomt.

Jouw sociaal leven ligt volledig in jouw handen. Je kan een sociaal leven hebben dat zo rijkgevuld en divers is als je zelf wil. Alles wat je nodig hebt, is een beetje planning en veel actie ondernemen.

Er is zeker geen tekort aan mogelijkheden om mensen te ontmoeten en vrienden te maken. Het is aan jou om gebruik te maken van die mogelijkheden. Veel succes!

Als coach help ik mensen onder meer met het opbouwen van zelfvertrouwen in wat ze willen ondernemen, omdat ik geloof dat meer zelfvertrouwen jou meer mogelijkheden in het leven geeft, zowel in je privéleven als professioneel.

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je nu gratis in via deze link.

Verder lezen:
De 5 geheimen van excellente gesprekspartners
Zo verbeter je jouw communicatievaardigheden in 5 stappen
Zeven manieren om positief te veranderen zonder dat je jouw gedachten verandert

P.S. Deel alsjeblieft dit artikel via de FacebookTwitter, en LinkedIn-knoppen, want… zo kunnen vrienden in jouw netwerk óók van deze inzichten profiteren.

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Communicatie, DiSC, MBTI en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op 3 strategieën om eindelijk weer een sociaal leven uit te bouwen

  1. viaventura zegt:

    Die persoonlijkheidstest komt niet tevoorschijn..tip ?

    Like

  2. wimannerel zegt:

    Inderdaad, de DiSC-vragenlijst is elektronisch. Je kan die via mij aanvragen tegen inkoopprijs; ik bezorg je dan de link naar de vragenlijst en achteraf het uitgebreide profielrapport. Stuur me gerust een mailtje op wim(at)wimannerel.be voor meer info.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.