Het is nooit te laat om je leven te veranderen

Business coach en life coach geeft tips om jouw leven te veranderenIk heb nooit echt geprobeerd om mijn leven op een of ander gebied te verbeteren tot ik 38 was. Daarvoor ging alles zijn gewone gangetje,” zegt Laura. Sindsdien (ze is nu 43) werkt ze naar eigen zeggen drie keer effectiever, begon ze met haar eigen zaak, heeft ze een meer optimistische kijk op de dingen aangenomen en stapt ze veel zelfverzekerder door het leven. Ze heeft geleerd om haar leven te vereenvoudigen en om heel wat meer geluk in haar dagen en jaren te beleven.

Waarom vertel ik je dit? Het punt is niet om Laura op een voetstuk te zetten. Het punt is dat je niet permanent vastzit in het leven dat je nu leidt. Zelfs al voelt het soms zo.

En soms kan je het gevoel krijgen dat je jouw leven al veel vroeger had moeten veranderen, toen je een kind/tiener/jonge twintiger was. Of dat het nu voorgoed te laat is, omdat je niet in de juiste omstandigheden bent geboren.

Je kijkt misschien naar je verleden en vertelt jezelf “als ik maar dit of dat had gedaan dan zouden de dingen nu heel anders en beter zijn. Dat kan wel waar zijn maar je kan het verleden niet echt veranderen tenzij je een teletijdmachine hebt. Het opnieuw beleven van het verleden in jouw hoofd verandert het heden niet. Mentaal alles herbeleven versterkt alleen het uitgesleten pad van spijt.

Het is niet te laat voor jou om iets in jouw leven te verbeteren dat je echt wil veranderen. Om het even hoe oud je bent. De voorbije jaren heb ik als coach mensen ontmoet van allerlei leeftijden – tussen 21 en 68 – die hun leven op een positieve manier hebben veranderd.

Je bent misschien niet in staat om jouw leven op de manier te veranderen die je vandaag wil. Er zijn limieten, en persoonlijke ontwikkeling is geen magie die alles snel en makkelijk kan veranderen.

Maar je kan doen wat je kan met wat je hebt en waar je nu bent. Start daarmee.

Verander iets kleins als dat het enige mogelijke is. Vanuit die kleine verandering en dat kleine succes zal je zelfvertrouwen groeien en daarop kan je verder bouwen om meer en misschien wel grotere veranderingen door te voeren.

3 stappen die het jou makkelijker maken om te starten met verandering

1. Denk aan wat je echt wil veranderen.

Misschien weet je het al. En wil je jouw sociaal leven, jouw zelfvertrouwen, jouw gezondheid of jouw financiële situatie verbeteren. Of neem een paar dagen de tijd om erover te denken.

Of laat je nieuwsgierigheid jou leiden. Stel jezelf de vraag: wat zou ik nù in mijn leven willen exploreren?

Vind een of enkele gebieden die je wil verbeteren of nieuwe gewoonten die je in je leven wil integreren. Schrijf ze op.

2. Kies één ding of gewoonte om nu op te focussen.

Als je verschillende zaken of gewoonten hebt gevonden waar je op wil focussen, kies er dan toch maar één tegelijkertijd om je op te richten. Drie dingen tegelijkertijd willen veranderen is al te vaak een recept voor frustratie.

Tip: kies een thema voor dit jaar en focus daarop. Een thema is bijvoorbeeld gezondheid, of succesvol communiceren. Steek dan 365 dagen lang de meeste energie in het creëren van nieuwe gewoontes in dat domein. Laat je bijvoorbeeld coachen om jouw garantie op succes te vergroten.

3. Zet kleine stapjes.

Dit is heel belangrijk. Want het gevoel dat iets te groot of overweldigend of moeilijk is, is een van de meest voorkomende zaken die mensen tegenhoudt om actie te ondernemen.

Anderzijds overschatten veel mensen ook hun eigen wilskracht. Het plan klonk zo goed in hun hoofd maar bij de uitvoering blijkt het toch niet zo snel te gaan als gedacht.

Je op slechts één ding tegelijkertijd focussen en kleine stapjes zetten lijkt misschien kinderlijk. Maar toch is het een sleutel tot succes.

Dus vraag jezelf af: wat is een kleine stap die ik kan zetten om vooruitgang te boeken in deze situatie?

Zorg dat je vooruitgang boekt, maar doe dat in zo klein mogelijke stapjes. Blijf niet hangen in plannen maken. Neem in plaats daarvan de kleinst mogelijke actie in de richting van jouw doel.

Als coach help ik mensen onder meer bij veranderen van wat ze willen veranderen in hun leven. We bepalen samen de stappen en zorgen dat er écht vooruitgang wordt geboekt. Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je nu gratis in via deze link. Je kan dan meteen ook een gratis e-book downloaden om van dit jaar jouw beste jaar tot nu te maken.

En wat wil jij veranderen in jouw leven? Laat het weten via de reactiemogelijkheid hieronder, of stuur me een bericht.

Deel je dit artikel ook met jouw vrienden?

Verder lezen:
Hoe je van jouw dromen eindelijk doelen maakt
5 simpele tips om je leven te veranderen in 2 minuten per dag
Hoe hou je een nieuwe gewoonte vol?

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Life Coaching en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Het is nooit te laat om je leven te veranderen

  1. Logghe Ingrid zegt:

    Beste Wim. Twee jaar heb ik erover gedaan om mijn leven te veranderen. Het waren mijn moeilijkste jaren. Ondertussen is dat al zeven jaar geleden en ik ben nog steeds bezig met kleine dingen te veranderen, te werken aan mezelf en ik ben uitsterst tevreden. Ik lees steeds met veel aandacht jouw tips. Bedankt hiervoor. Ingrid

    Like

  2. wimannerel zegt:

    Dankjewel voor jouw reactie, Ingrid!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.