Hoe overwin ik die vervelende piekergewoonte?

Life coach geeft tips om niet meer te piekeren.Heleen mailt me Ik pieker constant over mijn werk, mijn gezondheid, mijn familie. In mijn verbeelding spelen zich allerlei negatieve scenario’s af. Het vraagt ontzettend veel energie.

Piekeren is een van de meest voorkomende destructieve gewoonten. Daarom deel ik graag drie tips om snel komaf te maken met die zorgelijke gedachten wanneer ze opdoemen.

1. Blijf in het huidige moment.

Zorgen komen voort uit het je inbeelden hoe dingen vreselijk verkeerd gaan lopen ergens in de toekomst. Ze worden groter terwijl je uitgebreide scenario’s in jouw geest ontwikkelt. En ze kunnen zelfs nog groter worden wanneer je die ene slechte ervaring uit jouw verleden telkens opnieuw afspeelt op het beeldscherm van je geest en vreest dat het deze keer ook weer realiteit wordt.

Wanneer je teveel energie en tijd besteedt aan het inbeelden van de toekomst of het herleven van het verleden, dan brengt dat vaak veel zorgen met zich mee. Wil je dus drastisch minder zorgen hebben, besteed dan niet meer tijd dan nodig in de toekomst en het verleden, en besteed het meeste van jouw tijd in het huidige moment en vandaag.

Hoe je dat doet?

Trek je vooral vandaag aan. Wanneer je ‘s ochtends al merkt dat piekergedachten in jouw geest opdoemen ga dan een minuut zitten. Adem. En versmal jouw focus. Kijk niet vooruit want dan zie je al de dingen die je nog moet doen. Maar focus enkel op vandaag, niets meer. Morgen zal wel komen. En dan zal je enkel voor die dag zorgen.
Zeg tegen jezelf: Nu doe ik dit. Terwijl je iets doet, vertel je in je geest bij jezelf: Nu ben ik dit aan het doen. Bijvoorbeeld: nu ben ik mijn tanden aan het poetsen. Nu ben ik aan het schrijven. Nu giet ik water in een glas. Het is zo makkelijk om af te glijden naar de toekomst of het verleden. En deze zin helpt je om mindful in het huidige moment te blijven.

2. Vraag jezelf eens af: Van alle dingen waarvan ik bang was dat ze zouden gebeuren, hoeveel zijn er écht gebeurd in mijn leven?

De meeste zaken waar je bang voor bent, zullen nooit voorvallen. Het zijn gewoon monsters in jouw eigen geest. En als ze al gebeuren dan zullen ze vaak helemaal niet zo pijnlijk of vreselijk zijn als je verwachtte. Piekeren is meestal een verspilling van tijd. Makkelijk gezegd natuurlijk, maar als je jezelf herinnert aan hoe weinig van wat je vreesde in jouw leven er écht is gebeurd dan kan je steeds meer piekergedachten beginnen loslaten.

3. Verleg je focus van het machteloze piekeren naar hoe je de situatie kan oplossen.

Om het piekeren te stoppen is het heel handig om in beweging te komen en actie te ondernemen om datgene waarover je je zorgen maakt op te lossen.
De meest eenvoudige manier is om er even over na te denken, eventueel informatie te zoeken, en dan met één ding te komen dat je kan doen om de situatie op te lossen. Zet dan verder kleine stappen om onbehagen, angst en uitstelgedrag af te houden tot de situatie onder controle is.

En voor jou? Waarover pieker jij te veel, en welke tip helpt jou het meest? Laat het weten via de reactiemogelijkheid hieronder, of stuur me een bericht.

Als coach help ik mensen om in actie te komen en weer meester te worden over hun leven. Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je nu gratis in via deze link.

Deel je dit artikel ook met jouw vrienden?

Verder lezen:
3 manieren om te vermijden dat je blijft steken in je leven
De FORMIDABEL-methode tegen stress en zorgen
Waarom een coach?

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Life Coaching en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Hoe overwin ik die vervelende piekergewoonte?

 1. Rosa zegt:

  Bedankt. Ik pieker ook regelmatig en mij helpt het best het proberen hier en nu te leven.

  Like

 2. jose zegt:

  Ik weet dat ik in het nu moet leven maar blijf toch wel piekeren.Wil hier beter mee kunnen omgaan omdat het mij tegenhoudt om andere dingen te willen doen.

  Like

 3. witte vlinder zegt:

  Ik lees meestal al je artikels met veel enthousiasme omdat ze zo positief zijn en ik er mij volledig in terugvind, ik ben een echt “carpe diem” type en omarm elke morgen de dag .Maar daar ik al sinds geruime tijd lijd aan de ziekte van Parkinson komen er nu meer neveneffecten dan tevoren en is het
  moeilijker het piekeren achterwege te laten want het is de pure realiteit dat ik alleen maar kan verslechteren, ik maak niet van een mug een olifant en ik blijf vechten en zoveel mogelijk de
  mins van de dag om te zetten in plussen, maar is wat moeilijker dan voorheen.
  Misschien heb jij nog extra tip of literatuur van mensen met een gelijkaardig ziektebeeld.
  Ik hou van mensen die de dankbaarheid om te mogen leven uitstralen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.