Hoe je van jouw dromen eindelijk doelen maakt (door enkele simpele woorden te veranderen)

Life coach vertelt hoe je van dromen doelen maaktWat is die ene droom die je zo graag in vervulling zou zien gaan?

En waarbij je excuses hebt:
Als ik maar genoeg geld had.
Als ik maar genoeg tijd had.
Als ik maar genoeg kennis, ervaring of talent had.

Het lijken perfect normale redenen waarom we niet doen wat we eigenlijk willen doen.

En toch. Vaak kunnen we onszelf dichter brengen bij het bereiken van onze hartenwens door gewoon onze manier van denken te veranderen.

“Mijn droom is om een eigen webwinkel op te starten.”

Een mooie droom, maar een droom is wat er gebeurt tijdens onze slaap. Dromen zijn dingen waarvoor we niets moeten doen behalve gaan liggen met onze ogen dicht. Dromen komen zelden uit.

Van Dromen naar Doelen

Probeer in de plaats daarvan eens deze manier van denken:

“Mijn doel is om een eigen webwinkel op te starten.”

Het enige wat we hier gedaan hebben is één eenvoudig woord vervangen door een ander. Maar het is een woord dat de volledige betekenis achter de uitspraak verandert en zo ook onze manier van denken.

Doelen zijn de dingen die we doen gebeuren wanneer we wakker zijn. Doelen zijn de dingen waarvoor we moeten opstaan, onze ogen openhouden en werken. Doelen zijn de dingen die vaak, of altijd, tot leven komen op voorwaarde dat we eraan werken.

Door onze dromen in doelen te veranderen, beginnen we er onvermijdelijk anders naar te kijken en ze dichter bij ons te brengen. Een droom realiseer je misschien nooit, maar talloze mensen stellen dagelijks ongelooflijke doelen en bereiken ze consistent. Als zij het kunnen, dan jij ook.

Hoe je er geraakt

Dan blijven er nog de excuses over.

Als ik maar genoeg geld had.
Als ik maar genoeg tijd had.
Als je maar kon stoppen met “als ik maar” te zeggen, en beginnen met jouw manier van denken te veranderen.

Kunnen we dat? Tuurlijk, het is makkelijker dan je denkt.

Ook hier is het kwestie van enkele eenvoudige woorden te veranderen wanneer je tegen jezelf praat. Deze keer vervang je “Als ik maar” door vragen die beginnen met “Hoe kan ik…

Hoe kan ik aan genoeg geld geraken?
Hoe kan ik genoeg tijd vrijmaken?
Hoe kan ik genoeg kennis, ervaring of talent verwerven?

Stel jezelf deze vragen en denk na over de antwoorden: zo komt dat doel nog dichter.

Als geld een obstakel is, kan je een bijberoep starten? Spullen verkopen die je niet gebruikt? Een lening aangaan?
Als tijd jou tegenhoudt, kan je vroeger opstaan? Later gaan slapen? Hulp krijgen bij huishoudtaken die veel tijd vragen?
Als je niet genoeg kennis hebt, kan je een cursus volgen? Een boek lezen? Met een expert praten?

Deze manier van denken gebruiken helpt jou om voorbij de hindernissen te kijken die je op je weg hebt gezet. 

Mijn droom is om een eigen webwinkel op te starten. Als ik maar de kennis had en de tijd om dat te doen.” Dat wordt nu: “Mijn doel is om een webwinkel op te starten, dus ik ga een cursus volgen in plaats van naar een tv-feuilleton te kijken.

Alles wat we hebben gedaan is enkele woorden vervangen. Maar door dat te doen hebben we niet alleen ons denken veranderd, maar een onmogelijke droom omgezet in een zeer bereikbare doelstelling.

Als coach help ik mensen vaak met het omzetten van dromen in doelen, en het uitwerken en uitvoeren van plannen om die doelen te bereiken. Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail (helemaal gratis en vrijblijvend). Nog niet ingeschreven? Doe het nu via deze link.

Meer lezen?
Hoe kies je het juiste levensdoel?
Wat staat er op jouw bucket list?
De verborgen factor in het bereiken van je doelen

Deel je deze tips ook met jouw vrienden? Ik hoor ook graag van jou wat jouw droom/doel is. Laat het weten via de reactiemogelijkheid hieronder, of stuur me een bericht.

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Doelen coaching, Life Coaching en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Hoe je van jouw dromen eindelijk doelen maakt (door enkele simpele woorden te veranderen)

  1. Mijn droom is om samen met mijn partner een toekomstig bestendig bedrijf neer te zetten dat later door onze (klein) kinderen wordt voortgezet en > 100.000 euro inkomsten per jaar.

    Like

  2. wimannerel zegt:

    Dankjewel om jouw droom/doel te delen, Gerard. Veel succes met het realiseren ervan!

    Like

  3. Ik vind het juist mooi om dromen in plaats van doelen te hebben, ook al heb ik natuurlijk ook doelen, maar als elke droom een doel zou worden, zou ik veel te veel doelen hebben. Dromen zijn voor mij ook een bron van inspiratie en juist leuk om te hebben. Veel dromen realiseer ik nooit, sommige dromen worden ooit doelen en sommige doelen worden weer dromen. Dromen zijn inderdaad minder concreet, minder vatbaar, maar ook minder “eng”, want je hoeft er verder niets mee te doen dan er af en toe aan te denken. 🙂

    Like

  4. wimannerel zegt:

    Dankjewel voor jouw bijdrage, Lucia!
    Het is inderdaad niet of-of: of dromen, of doelen hebben. Het is heerlijk om een droom te koesteren, zonder daar meteen een doel van te maken. Het is pas wanneer het je frustreert dat jouw droom maar niet in realiteit wordt omgezet, dat je er (ofwel afscheid van neemt ofwel) best werk van maakt door er een doel van te maken.

    Geliked door 1 persoon

  5. Tine De Jode zegt:

    Soms droom ik en gebeurt het ook echt, zowel goede als slechte dromen, wat hiermee te doen? is niet altijd evident voor mij……

    Like

  6. wimannerel zegt:

    Dankjewel voor jouw reactie, Tine!
    Het hangt er inderdaad van af over welke soort dromen het gaat. Dat jouw goede dromen werkelijkheid worden, is positief. Voor de slechte dromen: in hoeverre focus je op deze?
    In het artikel bedoel ik met dromen vooral wensdromen.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.