Krijg wat je wil door…beloning uit te stellen

Life coach geeft tips om jouw doelen te bereiken.Wat houdt jou tegen om grote, positieve veranderingen te maken in jouw gewoonten? Wat maakt dat jouw vooruitgang keldert en jouw motivatie na een tijdje een flinke deuk krijgt? Wat maakt dat je soms al opgeeft terwijl je nauwelijks bent gestart?

Voor veel mensen is het antwoord ‘instant beloning’. Toch naar dat pakje chips grijpen wanneer je wou afvallen, toch een half uur Facebooken terwijl je een offerte voor een nieuwe klant van jouw nieuwe zaak wou maken.

Gelukkig zijn er een aantal strategieën die ons kunnen helpen om die ‘beloning’ grotendeels uit te stellen zodat we langetermijndoelen kunnen bereiken en nieuwe en positieve gewoonten aankweken.

1. Zorg voor een ondersteunende omgeving

Verwijder de ‘verleiding’ die voor meer frustratie zorgt: koop dat pakje chips gewoon niet, of sluit dat venster met Facebook. En voeg nieuwe bronnen toe die je ondersteunen:
Lees blogs die jouw motivatie hoog houden maar ook op langetermijnvooruitgang zijn gericht.
Lees boeken van mensen die hebben gedaan wat jij wil doen. Praat met mensen die goed blijken te zijn in het uitstellen van ‘beloning’: welke strategieën en tips hebben zij die jou kunnen helpen?
– Als je een coach hebt die jou helpt om op het goede spoor te blijven met bijvoorbeeld jouw dieet of het uitbouwen van een eigen zaak, dan is dat uiteraard een geweldig krachtige steun.

2. Vind plezier in het proces

Focus je minder op het eindresultaat en leer plezier te vinden in het onderweg zijn naar jouw doel.

Els: “Toen ik vorig jaar 14 kilo slanker werd en een boek schreef, gebruikte ik mijn omgeving om me voor de lange termijn te ondersteunen. Maar tijdens het sporten, gezond eten en het schrijven, dag na dag en week na week, was ik eigenlijk ‘onthecht’ van het einddoel. Ik deed wat ik dacht dat goed was en binnen mijn controle lag. En de rest, het eindresultaat, liet ik los.

Je kan dus gemotiveerd raken door een resultaat in de toekomst vooraleer je start met actie te ondernemen. Maar van zodra je actie onderneemt, focus je je best op die actie.

Els: “Door enkel te focussen op mijn fitness workout raakte ik niet ontmoedigd wanneer ik niet x gram was afgevallen na een week. Je wordt gewoon geduldiger en emotioneel stabieler wanneer je niet heel de tijd aan gewicht verliezen denkt. Als je gewoon die workouts doet – en op je eten let – dan gaan die kilootjes er wel af. Dit hielp me echt om in vorm te raken en plezier te krijgen in die workouts.

Pieter zijn doel was om een vriendin te vinden: “Doordat ik het doel losliet dat een vrouw me tijdens een feestje of een date leuk zou vinden, was ik minder nerveus. Ik was niet bezig met hoe ik indruk kon maken op mensen. En zo kon ik veel meer ontspannen omgaan met anderen, alsof ik met mijn dichte vrienden uitging. Deze aanpak hielp me om gewoon plezier te hebben en meer ontspannen te zijn terwijl ik mijn sociale vaardigheden tijdens het daten verbeterde.

3. Neem een pauze wanneer een impuls jou op het verkeerde pad lokt

Wanneer je de nood voelt om in een impuls wat snoep te grijpen terwijl je wil afslanken, of wanneer je de drang voelt om Facebook te checken in plaats van te focussen op een belangrijke taak, pauzeer dan.

Wees gewoon even stil. Je zal merken dat de behoefte weer voorbijgaat als je gedurende een aantal seconden of minuten niets doet. Denk dan aan iets beters om te doen en doe dat in de plaats.

Als je toch hebt toegegeven aan de impuls, sla jezelf dan niet voor het hoofd. Denk in de plaats daarvan aan hoe je in het vervolg kan vermijden om aan die impuls toe te geven. Tracht een oplossing te vinden voor de volgende keer dat je in zo’n situatie bent. En blijf daarna doorzetten.

Nu hoor ik graag van jou welke strategie voor jou het beste werkt: via de reactiemogelijkheid hieronder of via een persoonlijk bericht.

Deel je dit artikel ook met jouw netwerk?

Lees verder:
Hoe je jouw leven verandert in 6 stappen
5 zaken waar je best nu mee stopt (om meester te worden over jouw leven)
Waarom een coach?

Ontvang je de wekelijkse tip via mail nog niet? Klik hier om je in te schrijven.

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Doelen coaching, Life Coaching en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Krijg wat je wil door…beloning uit te stellen

  1. Bea zegt:

    Geen snoep of chips kopen helpt hier enorm en als ik er zin in heb ben ik te lui om speciaal daarvoor naar de winkel te gaan! Verleidingen kan ik weerstaan door iets totaal anders te doen of een groot glas water te drinken. Daarna geef ik mezelf een pluim. Een minddump is ook een goeie oplossing: alles opschrijven wat door je hoofd komt, maar dan ook alles. Als dat nog niet helpt: eet een appel.

    Like

  2. wimannerel zegt:

    Dankjewel voor jouw toevoeging, Bea! Supertips!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.