5 top tips voor succes in leven én werk

Life coach geeft tips voor succes in jouw leven en werk.Soms is wat ons helpt in ons professioneel leven, niet zo handig op het privévlak. Daarom deze lijst met tips die jou wel helpen om zowel privé als op het werk succesvol te zijn.

1. Voeg waarde toe

Wat je ook doet, waar je ook gaat, je kan niet verkeerd doen met waarde toe te voegen. Wanneer je werkt, creëer je waarde. Jij levert jouw tijd, energie en vaardigheden aan je werkgever/klant. Zo ontwikkel jij waarde voor je baas en/of klant. Vervolgens ontvang jij geld als vergoeding voor de waarde die jij hebt geleverd. Op het werk is het meestal zo dat hoe meer waarde je toevoegt, hoe meer je verdient. Want dat is waar mensen voor willen betalen.

Hoe voeg je best waarde toe op je werk? Kijk naar die activiteiten/diensten/producten waar mensen voor willen betalen en waar jij tegelijkertijd ook goed in bent.

In jouw privéleven zit de waarde in de relaties met de mensen rondom jou en in jouw persoonlijke groei.

Hoe voeg jij vandaag waarde toe aan jouw werkgever/klanten, en aan je geliefden? Wat kan je doen om jouw vaardigheid om waarde toe te voegen te verhogen?

2. Wees bijzonder

Als je hetzelfde doet als alle anderen, is het moeilijk om succesvol te zijn. Zoek waar jij bijzonder in kan zijn, en ontwikkel dat. Of het nu gaat om inkomen, betekenisvolle relaties en/of persoonlijke voldoening, wie uitzonderlijk is, trekt dat aan.

Op welke manier ben jij bijzonder? Als je je vandaag gewoontjes voelt, wat ga je doen om bijzonder te worden?

3. Jaag op goede mentors

Mensen die het ‘maken’ schrijven gewoonlijk hun succes toe aan een mentor of een groep mentors die hun gids waren op weg naar waar ze nu zijn. Mentors hebben de weg die jij wil bewandelen al afgelegd en kunnen jou sneller naar jouw bestemming leiden dan je alleen zou doen. Als je gezond wil zijn, zoek een mentor die dat al is. Als je welvarend wil zijn, zoek dan iemand die al welvarend is.

Heb jij vandaag een mentor in jouw leven? Welke obstakels houden je tegen om een mentor te vinden? En als je er een hebt, heb je er een voor de verschillende aspecten van jouw leven (financieel, gezondheid, professioneel, persoonlijk, zingeving enz.)?

4. Start nu

Dit is de belangrijkste factor van allemaal om een succes te worden privé en professioneel: actie ondernemen. De meeste mensen bereiken hun volledig potentieel totaal niet omdat ze nooit starten. Als ik zou gewacht hebben tot ik ‘klaar’ was, dan zou ik nooit mijn coachingpraktijk, deze blog, mijn workshops, enz. hebben. De omstandigheden zullen nooit ideaal zijn en je zal nooit volledig klaar zijn, dus begin nu en pas je aan onderweg naar je doel.

Wacht jij op iets vooraleer je start? Wat is jouw ratio ‘plannen versus doen’? Wat is eigenlijk het ergste dat er kan gebeuren als je nu (ja, nu) zou starten? Als je iemand bent die altijd al aan het wachten is, stop dan met het lezen van dit artikel en start met dat wat je altijd al wou doen. Dit artikel zal er nog zijn wanneer je terugkomt.

5. Vraag hulp

Heb jij de neiging om alles zelf te doen? Het is belangrijk om alle aspecten van jouw leven en jouw werk te kennen en te begrijpen, maar dat wil niet zeggen dat het goed is om alle taken zelf uit te voeren. Het is waar dat we altijd nieuwe dingen kunnen leren en er goed in worden.

Maar het is ook waar dat elke dag maar 24 uren telt en om ons leven ten volle te leven, is het veel effectiever om te doen wat we het beste doen en om taken waar we niet zo goed in zijn uit te besteden aan mensen die erin uitblinken, of het nu gaat om poetsen, strijken, teksten schrijven, jouw website updaten of een tuin aanleggen. Delegeren vraagt vertrouwen en de vaardigheid om duidelijk te communiceren wat je wil.

Hoe besteed jij jouw tijd? Met dingen te doen waar je schitterend in bent? En zoniet, wat doe je dat je kan uitbesteden of delegeren zodat je meer tijd kan wijden aan waar jij groots in bent? Wat houdt je tegen om uit te besteden of te delegeren?
In het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’ staat een hoofdstuk over wat en hoe delegeren.

Dit is geen volledige lijst, maar wel een goede start. Ik zou heel graag van jou horen welke tips jij bijzonder nuttig vindt in zowel je privé- als jouw professioneel leven. Dat kan bijvoorbeeld via het reactieveld hieronder.

Als coach help ik jou om met meer zelfvertrouwen het beste uit jezelf te halen, en je volledige potentieel te bereiken. Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail.
Schrijf je daarom nu in via deze link:

Dit bericht werd geplaatst in Coaching en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op 5 top tips voor succes in leven én werk

 1. wimannerel zegt:

  Als reactie op een van de tips – over mentoring – kreeg ik de vraag: wat is het verschil tussen een trainer, een coach en een mentor.

  Een goeie vraag van Bea, want daar bestaat vaak verwarring tussen. Zowel training, coaching als mentoring zijn manieren voor een ervaren persoon om mensen te helpen om iets effectiever te doen. Dit is in het kort hoe ik de verschillen zie:

  Mentoring is meestal een informele relatie tussen twee mensen. Een mentor deelt inzichten en ervaring, en degene die een mentor heeft, leert van die mentor. In essentie gaat het dus om een overdracht van kennis van één ervaren persoon naar een andere persoon.

  Bij coaching is het zo dat een coach niet meteen oplossingen of antwoorden geeft, in eerste instantie zal een coach vragen stellen en helpen om de gecoachte zelf oplossingen te laten vinden. De persoon die gecoacht wordt heeft een specifiek doel, en de coach helpt om dat doel te bereiken. De coach is eigenlijk expert in coachen, en niet noodzakelijk in een kennisdomein.

  
Bij training denken we meestal aan klassikale opleiding, maar er bestaat ook on-the-job training en e-learning. Training gebeurt formeel met welbepaalde leerdoelstellingen. De trainer is meestal ook een echte expert in het onderwerp van de training. Net als bij mentoring ligt de focus vaak op overdracht van kennis, ook al kan dat op heel verschillende manieren gebeuren zoals discussies, simulaties en andere interactieve vormen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.