Hoe je leert om minder aan jezelf te twijfelen

Meer zelfvertrouwen met jouw personal life coach.Zelftwijfel. Een vervelend maar overtuigend stemmetje dat je belemmert. Andrea had er steeds meer last van. Het stemmetje hield haar tegen om kansen te grijpen op haar werk. En in haar relaties. Ook al was het soms nuttig om eigen beperkingen realistisch in te schatten of om een slecht idee tegen te houden, toch hield het haar meestal tegen.

Heb jij ook last van twijfel aan jezelf? Hoe kan je het tot een minimum beperken? In dit artikel lees je vier nuttige gewoonten die mij, en Andrea en heel wat andere coachees al geholpen hebben om dat destructief innerlijk stemmetje een toontje lager te laten zingen. En om weer meer zelfvertrouwen te krijgen.


1. Spreek tegen.

Wanneer jouw innerlijke twijfels komen opzetten, wees dan snel. Laat ze niet uitgroeien van gefluister tot een stroom van ontmoedigende zinnen. Maar spreek dat twijfelende deel van jezelf tegen. Zeg in jezelf zaken als:
– Stop!
– Dat is stom en niet waar!
– Nee, we gaan die zinloze weg niet inslaan!

Op die manier houd je jouw innerlijke zelftwijfelaar tegen om de controle over te nemen. En na dat tegenspreken kan je weer focussen op mogelijkheden en terug verbinding maken met jouw optimistische zelf.

2. Kijk naar het verleden

Een andere manier om de zelftwijfel de kop in te drukken is naar het verleden teruggrijpen. Toen ik aan mezelf twijfelde of bang voor iets was, hoeveel keer is dat negatieve waarvoor ik vreesde écht gebeurd nadat ik actie had ondernomen? Voor mij en waarschijnlijk ook voor jou is het antwoord: helemaal niet zo vaak.

Zelftwijfels zijn vaak monsters in je hoofd die je tegenhouden om te veranderen en je binnen je comfortzone houden. Als je ziet dat ze – ook in het verleden – geen nut hadden, is het makkelijker om ze los te laten en kan je weer focussen op een positief resultaat en actie ondernemen.

3. Spreek er met iemand over.

Als je jouw zelftwijfelende gedachten voor jezelf houdt, nemen ze vaak onredelijk grote proporties aan. Stel ze daarom bloot aan het licht. Praat met iemand in je omgeving of met een personal life coach over jouw zelftwijfels.

Als je ze uitspreekt, helpt het vaak om te horen hoe overdreven ze zijn geworden. Iemand die je steunt kan je helpen om de zaken weer in perspectief te zien.

4. Houd een dagboek bij.

Dat helpt je om de positieve zaken en successen te onthouden.

En als je niemand hebt aan wie je jouw zelftwijfels kan meedelen, helpt een dagboek jou om ze toch uit je geest en op papier/scherm te krijgen. Het kan je twijfels verlichten.

Als coach help ik jou om met meer zelfvertrouwen beslissingen te nemen in jouw leven, om het beste uit jezelf te halen, en je volledige potentieel te bereiken. Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail.
Schrijf je daarom nu in via deze link:

Wat helpt jou om minder aan jezelf te twijfelen? Reageer op dit artikel. Of deel deze tips alvast met vrienden voor wie je ze nuttig vindt.

Lees ook:
Bang om te falen?
(Video) Voel je angst. En doe het toch.

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Life Coaching en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Hoe je leert om minder aan jezelf te twijfelen

 1. Als je echt je doel wil bereiken is zelfvertrouwen en dicipline het belangrijkste.

  Like

 2. Gewoon beginnen en denken : “We zullen wel zien”.

  Like

 3. jenny zegt:

  Bij mij heeft die twijfel al verwoestende vormen aangenomen. Dat terugdraaien is of lijkt bijna onmogelijk. Dus op tijd mee aan de slag gaan en enkel constructieve twijfel toestaan.

  Like

 4. wimannerel zegt:

  Adrienne, dankjewel voor jouw reactie. Het spijt me om te lezen dat die zelftwijfel al zo sterk is geworden in jouw leven. Laat de moed niet zakken, want het kan altijd teruggedraaid worden. Ik geloof vast dat het nooit te laat is.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.