10 tips om alles uit een coachingsessie te halen

tips coachingsessie coacheeAls coach wil ik het met jou graag eens hebben over de rol van de coachee – dat is de persoon die gecoacht wordt – in de coachingrelatie en 10 tips meegeven om het maximale uit een coachingsessie te halen.

Om een professionele coach te zijn heb je heel wat kwalificaties nodig. Zo heb ik na mijn basisopleiding tot life en business coach nog een aanvullende coachingopleiding gevolgd, en school ik me continu bij. Als er zoveel nodig is om een goede coach te zijn, dan zijn er toch zeker wel tips die je helpen om een goede coachee te zijn?

Als coach is het evident dat je zelf ook gecoacht wordt. Zelf heb ik al verschillende coaches ervaren en coachingtrajecten doorlopen. Dat ben je als coach overigens aan jezelf verplicht. Daarom wil ik vanuit mijn ervaring als coachee graag wat inzichten meegeven. Hoe haal je meer uit de coachingervaring?

1. Wees voorbereid. Als je totaal onvoorbereid komt, vraagt het meer tijd om tijdens de sessie tot een goede focus te komen. Je kan zeker wel vijf minuutjes vinden om al eens na te denken.
Hierbij enkele vragen die je daarbij helpen:
– Wat wil ik uit deze sessie halen?
– Wat is het meest essentiële punt waaraan ik wil werken, of waarover ik het wil hebben?
– Waarover ging het vorige keer, wat waren de conclusies? Wat heb ik geleerd?
– Hoe belangrijk is het punt waarover ik het wil hebben?
– Hoe voel ik me erbij?
– Hoeveel moeite wil ik doen om er iets aan te doen?
– Zijn er kwesties die ermee samenhangen?
– Wat zijn nog één of twee punten die ik verder wil exploreren als er tijd voor is?
Neem gerust een paar notities tijdens deze brainstorm met jezelf en doe ze mee naar de sessie.


2. Verhelder voor jezelf. 
Hoe ga je de kwestie uitleggen? Je kan het in je geest al eens overlopen zodat wanneer de sessie begint, je al een duidelijk beeld hebt. Vele coachingsessies komen trager op gang omdat er nog te weinig helderheid is tussen wat de coachee bedoelt en wat de coach verstaat.

3. Welk resultaat wil je bereiken? 
Jouw coach zal je altijd vragen wat je uit de sessie wil halen, maar dat mag je niet tegenhouden om jezelf al eens voor te stellen hoe succes er voor jou zal uitzien en hoe dat zal voelen. Wees duidelijk over wat je als resultaat wil hebben.

4. Wat wil je veranderen? Wil je dat er iets gebeurt? Welke acties wil je nemen?

5. Concentreer. Tracht je niet te laten afleiden door je gsm. Geef de coachingsessie jouw volledige aandacht.

6. Is alles duidelijk? 
Tijdens de coachingsessie zelf zorg je ervoor dat wat er gezegd wordt of afgesproken wordt duidelijk is voor jou. Stel vragen als er iets niet helemaal helder is.

7. Neem je tijd. 
Het is helemaal okee om wat tijd te nemen om over iets na te denken tijdens de coachingsessie.

8. Verberg je gevoelens niet. 
Wees eerlijk over hoe “moeilijk” iets is, of over het gevoel dat je bij iets hebt. Als je door de coaching een goed gevoel hebt, zeg dat, en ook als je denkt dat wat je gaat uitproberen na de sessie heel wat van jou gaat vergen. Vermijd om te doen alsof alles goed gaat/zal gaan, als het dat overduidelijk niet is.

9. Wees eerlijk. 
Heb de moed om helemaal eerlijk te zijn: een coachingsessie is een plaats waar je falen, frustratie of zelfs wanhoop mag toegeven. Geef eerlijk weer waar het voor jou over gaat en wat je voelt. Het helpt de sessie enorm vooruit.

10. Haal er het maximum uit. Denk eraan dat je geluk hebt om deze tijd vrij te kunnen maken om te focussen op wat je nodig hebt. De meeste mensen hebben deze opportuniteit niet, of grijpen ze niet, en blijven aanmodderen als gevolg.
Beschouw daarom elke sessie als een belangrijk evenement om er het beste uit te halen, niet als een lastige taak om door te geraken. Als je goed voorbereid bent, de sessie aanvangt met deze attitude om er echt iets mee te doen, dan zal wat je eruit haalt oneindig veel meer waarde toevoegen aan je leven. Gegarandeerd.

Wat zijn jouw ervaringen als coachee? Of heb je nog vragen over wat coaching inhoudt? Laat het me weten. En/of deel deze tips met jouw vrienden door onderstaande knoppen.
Ben je zelf coach? Voel je vrij om deze checklist te delen met jouw klanten.

Als coach help ik jou om met meer zelfvertrouwen het beste uit jezelf te halen, en je volledige potentieel te bereiken. Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail.
Schrijf je daarom nu in via deze link:

Dit bericht werd geplaatst in Business Coaching, Coaching, Life Coaching en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op 10 tips om alles uit een coachingsessie te halen

 1. Dominiek lammertyn zegt:

  Beste Wim,

  Tof om het eens vanuit het ander perspectief te bekijken! Bedankt.
  Ik merk dat het voor mensen soms wel nazinderd na een coaching maar de draad weer oppikken naar een volgende sessie is vaak minder evident. Dus de handvaten uit tip 1 zijn welkom!

  Dominiek

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.